fredag, oktober 19

BENGT SVENSSON: Nobels fredspris. Irakiska flyktingbarn

Jag har inget emot att förre vicepresidenten Albert Gore upplyser folk, särskilt i USA, om den globala temperaturökningen. Men han är inte värd Nobels fredspris.

Han har, såvitt jag vet, aldrig tagit avstånd från våld, eller hot om våld i sitt lands relationer till andra stater. Han hade den nästhögsta positionen i 8 år i en regering som unilateralt bombade ett antal länder med många civila dödsoffer som följd, inte minst Irak men också till exempel Jugoslavien och Sudan. Mig veterligt har han aldrig tagit avstånd i ord eller handling från detta sitt tidigare liv. Jag är övertygad om att det finns många enskilda människor och organisationer som kämpar för fred med ickevåldsliga medel i världens krigshärdar, och som till skillnad från Al Gore till och med riskerar livet för sin övertygelse. Någon av dessa borde fått fredspriset.

Här kommer morgonens solskenshistoria från San Franciscos The Examiner. Två irakiska flyktingbarn i Jordanien, som led av hjärtflimmer har tagits till ett sjukhus i Israel för operation. Artikeln framhåller att detta är rätt märkligt med tanke på att det bara är 16 år sedan Saddam Hussein lät avfyra 39 scud-missiler mot Israel. Om de åstadkom 0 eller 1 dödsfall minns jag inte längre, bara att Per Ahlmark åkte dit för att sitta och kråma sig i ett israeliskt skyddsrum. Men inget av de här flyktingbarnen var ju fött då, så de begriper kanske inte hur oerhört tacksamma de borde vara. Historien står under rubriken "Todays Newsmakers" och tar ungefär fem gånger så stor plats som den lilla notisen i högra hörnet på samma sida, som mycket kort meddelar att en amerikansk attack nyligen dödade bland annat 15 civila varav nio barn..
--------------------------------------------------------------
Bengt Svensson i San Francisco för Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1155) 2007-10-21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar