I vintras berättade vi mycket här i Radio Tuff om att Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) faktiskt fyller 40 i år. Flera andra Tyresöföreningar jubilerar nu också. En av dem är Nattvandrarna, det tappra gäng som i tio år varit ute bland våra ungdomar fredag- och lördagkvällar. Från och med den här veckan hörs fyra av dem på Succékanalen 91,4. De berättar att ungdomarna ibland frågar dem vad de tjänar på att vara aktiva under dessa obekväma arbetstider. När de svarar att de gör detta frivilligt, ser tonåringarna oerhört förvånade ut och tycker att nattvandrarna är riktiga knäppskallar.
Den giriga marknadsekonomins segertåg har mer och mer drabbat det frivilliga folkrörelsearbetet. Nu gäller det att skaffa bidrag från stat och kommun (läs: skattebetalarna) för att få betalt för sitt jobb i olika föreningar.
I 40 år har Tuff bland annat hjälpt hundratusentals fattiga barn i Indien och på andra håll. Under 90-talet finansierade Tuff årligen elementär undervisning, mellanmål och en uppsättning kläder för 3000 barn till indiska sockerrörshuggare, som bodde i de eländigaste läger. De senaste åren har insatserna koncentrerats till Dharampurs hundratals små fattiga byar. Där får cirka 700 barn till analfabeter i sex Tuff-skolor nu undervisning, kläder, mat och logi. För en månad sedan skickade Tuff 300 000 kr till dessa projekt. Allt detta har skett helt oavlönat och under de senaste åren helt utan offentliga bidrag, inte ens för den kostsamma hyran av Tuff-lokalen.
Det finns stora och statligt stödda biståndsorganisationer, som har draghjälp från medierna. Nu förekommer varje dag i alla stora medier uppmaningar att stödja den kampanj som ”Världens barn” har genom insättningar på Radiohjälpen. I Tyresö Centrum kommer nu på lördag den 13 oktober flera utomordentligt beundransvärda organisationer, såsom Rädda Barnen, Röda Korset och Lions att göra insamlingsaktioner. De är värda allt stöd.
De stora biståndsorganisationerna gör ett jättebra jobb, men de har avbränningar. Deras personal i Sverige är välavlönad och administrationen är kostsam. I mottagarlandet kan byråkrati, korruption och annat girigt skoj ytterligare minska bidragen. I veckan har ju biståndet till afrikanska länder utsatts för svidande kritik av riksrevisionens kontroll av Sidabidragen.
I Tuff och Radio Tuff sker allt arbete helt oavlönat. Vartenda öre går oavkortat till mottagarna, som är hederliga gandhianer, vilka får en tusenlapp att göra minst tio gånger så stor nytta som i Sverige. Bidrag till de stora organisationerna försvinner ofta i anonyma jättepotter, så att man inte vet så mycket om resultatet. Tuffs biståndspengar går till begränsade och konkreta projekt, så bidragsgivarna får fortlöpande information om hur pengarna har använts, till exempel genom regelbundna rapporter i Radio Tuff.
Men visst ska vi stödja kampanjen ”Världens barn” nu till helgen. Här i Radio Tuff citerades i mitten av september en FN-rapport. Den uppgav att barnadödligheten i världen hade minskat. Från 1990 till 2006 hade antalet barn som dör före fem års ålder minskat från 13 miljoner till 9,7 miljoner per år. Det betyder dock att över 26 000 små barn nu dör varje dygn. Över 1100 barn dör alltså varje timme. Varje halvtimme dygnet runt dör lika många barn som antalet svenskar i tsunamin julen 2004. Snacka om vår tids förintelse!
Stöd gärna ”Världens barn” men glöm inte bort Tuff, som här i Tyresö i 40 år arbetat med konkreta och jättebra projekt för massor av barn i Indien, Bolivia, Guatemala och forna Jugoslavien. Så tänk också på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2
-------------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1153) 2007-10-07
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar