söndag, september 3

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1096) 06-09-03 till....

....till krönikan ”Den blågula fanan” (TyresöFöretagaren nr 5/2006) av Peter Hellsten, som bland annat skriver om högergruppers ”okunniga dravel” om invandrare och bidrag. Han påminner om att Tyresö kommun har en budget på 1½ miljard kronor per år och ger följande upplysningar: ”Som i de flesta av Sveriges 280 kommuner går 80-85 procent av dessa pengar direkt till vård, skola och omsorg, Räknar vi sedan in kultur. och fritidsfrågorna samt administrationen (som givetvis främst servar skolan och vården) är i stort sett pengarna slut. Försörjnningsstödet (tidigare kallat socialhjälp) kostade Tyresö år 2005 knappt 14 miljoner, dvs 0,9 procent”

....till amerikansk-svensken Al Burke, som kommenterar påståendet i förra veckans Radio Tuff om att islam är en fredens religion: ”Det som är mest angeläget för livslevande människor, i synnerhet alla som drabbas av olika sorters med religion motiverade obehagligheter, är hur de heliga texterna tillämpas i praktiken. Vad som egentligen står i böckerna-- om man nu kan komma överens om detta-- har knappast någon större betydelse om man i ’guds’ namn blir dödad, terroriserad, förtryckt m.m. Mig veterligen står det t.ex. ingenting i den kristna bibeln om inkvisitionen, korståg, förbudet mot kondomer o.s.v. Men sådana illdåd betraktas mycket riktigt som kristna-- därför att folk, inte minst vördade ledare, som kallat sig för kristna begått dessa dumheter.”

....till gymnasisten Anton Klepke, som grundat ”Pacifistisk Solidaritet” och som nu också instiftat ett fredspris att delas ut på FN:s Internationella fredsdag den 21 september. Det ska tillfalla någon under 18 år ”som gjort något bra för freden eller för den internationella och/eller nationella solidariteten.” Han vill ha tips om kandidater före den 10 september

....till den nu 87-årige Benjamin Ferenccz, som var en de jurister som efter andra världskriget dömde tyska officerare för krigsförbrytelser. Han påminner nu om att det var anfallskrig som bedömdes som den allvarligaste förbrytelsen i Nürnbergrättegångarna och att stadgarna för FN föreskriver att inget land får starta krig utan godkännande av FN:s säkerhetsråd. Hans slutsats blir att inte bara Saddam Hussein skall dömas som krigsförbrytare utan också George W Bush. Han påpekar: ”Varje krig leder till brott mot mänskligheten, förstörelse bortom militär nödvändighet, våldtäkter och plundringar, som alltid händer i krig. Så mitt personliga svar efter att i 60 år ha arbetat med dessa problem och hatat att se alla dessa unga människor av olika nationaliteter bli dödade är att man måste sluta att använda krig som ett medel att lösa konflikter”

....till Hanvikenbon Rune Jansson som kommenterar uppgiften i förra veckans Radio Tuff om att 20 000 barn dör varje dag bland annat av hunger: ”Det kan väl ha samband med att några miljoner av Europas och USA:s invånare är fullt sysselsatta med att äta ihjäl sig”

....till den amerikanske professorn Noam Chomsky, som på frågan om den moraliska rättfärdigheten för Israels anfall på Libanon säger: “Vi vet mycket väl att enligt västliga normer finns det inget moraliskt eller legalt rättfärdigande för kriget. Det finns tillräckliga bevis på att Israel regelbundet har kidnappat libaneser och satt dem i fängelse i Israel, också i hemliga fängelser som det beryktade Läger 1391, som avslöjades av en slump och snabbt blev bortglömt (och i USA aldrig ens omtalat av etablerade medier). Ingen föreslog att Libanon, eller någon annan, hade rätt att invadera och förstöra mycket av Israel som vedergällning. Som denna långa och otäcka meritlista visar är att kidnappning av civila –ett långt värre brott än tillfångatagandet av soldater—anses vara obetydligt av USA, Storbritannien och andra västliga stater”

....till de organisationer som står bakom manifestationer ”till mänsklighetens försvar –mot USA:s krigspolitik”. Sergels torg måndag den 11 september kl 17-21. En av deltagarna är ARK, Aktionsgruppen mot Radioaktiv Krigföring, som bland annat varnar för det utarmade uran som har använts i krigen mot Irak och forna Jugoslavien. Vi ”radioaktiva” i Tuff stöder kampen mot radioaktiv krigföring

....till två solidariska människor, en på Strandvägen i Tyresö och en annan i Vänersborg, som i veckan satt in 1000 kr var på Tuffs insamlingskonto 79 36 36 -2. I Indien gör dessa pengar minst tio gånger större nytta än här hemma. Och ända från Skåne har vi fått beställning på ett mangogram. Där vill Eva hedra minnet av en bortgången vän genom mangogrammet ”Till minne av....”

....till Pettersson i Hellvi på Gotland som skickat oss en liten bok med aforismer -- eller ”persiflager” som han kallar dem. En som har särskild aktualitet nu i valrörelsen lyder: ”Politik är konsten att få ändliga resurser att räcka till oändliga krav...”

....till de tolv tuff-aktivister som i går lördag skötte loppisen vid Tyresö centrum. Resultat: 8 924 kr, ”all time high”, som finansvalparna säger. Det behövs, trots att allt arbete i Tuff och Radio Tuff sker oavlönat, eftersom lokalhyra, Radio Tuffs sändningsavgifter, papper, telefon och annat kostar pengar.

....till diskussionskaféet Filosofika, som med Göran Flodman som samtalsledare börjar igen på måndag (4/9) kl 19 i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80. Frågorna som skall diskuteras är om historien tog slut i och med kommunismens sammanbrott i Europa och om ideologierna också nu spelat ut sin roll. Alla välkomna!

....till Granängsringens ”Mångkulturdag” på lördag (9/9) kl 11-22, där också Tuff finns med. På Succékanalen 91,4 intervjuas från och med den 3 september hyresrättsföreningens ordförande Susan Lundin om evenemanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar