lördag, september 30

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1100) 06-10-01 till....


....till Håkan Björkman i Fårdala (Tyresö), som har en dotter i Fårdala skola och nu har intresserat skolan för att göra ett Öppet hus till förmån för en by i Guatemala, som drabbades av den fruktansvärda orkanen ”Stan” för ett år sedan. Inte bara byn utan också 700 människor begravdes i ett väldigt jordskred. Fårdala skola gör sitt Öppet hus på FN-dagen den 24 oktober. Senare i Radio Tuff berättar Håkan mera om detta och från den 8 oktober hörs han under en halvtimme på Succékanalen 91,4.

....till Håkans bror Pontus Björkman som bor i Guatemala och som skriver att det 36 år långa inbördeskriget slutade 1996 och att det sedan dess åtminstone formellt varit fred i landet. Men Pontus tillägger: ”De mörkermän som kriget skapade reproduceras i fredstid. Sociala aktivister, politiker och jurister mördas på dagtid. Den sociala rensningen sker nattetid. Meddelanden med spritpenna lämnas på döda ungdomars kroppar: ’mobiltjuv’, ’död åt hundkräken’. Och detta sker i ett land där livet är heligt; nittiofem procent av guatemalanerna vill inte tillåta abort enligt en opinionsundersökning förra året.Och även den vapenkultur som kriget skapade reproduceras i fredstid,till vapenindustrins fromma glädje. Den årliga importen av vapen hartredubblats sedan 1998. Åttio registrerade företag är inriktade påvapenhandel. Av de uppskattningsvis två miljoner vapen som finns ilandet ägs 99 procent av män. Kan det må hända ha något med könsrolleratt göra, och möjligtvis även något med kvinnlig och manlig intelligens?En salvadoransk undersökning fann att när en person försöker försvarasig med vapen vid ett överfall ökar risken för att denne ska bli skadadeller dödad 46 gånger i jämförelse med den vapenlösa.”

....till den afghanska kvinnan Safia Amajan, som i måndags sköts ihjäl i staden Kandahar, ett starkt fäste för talibanerna. Två män på motorcykel öppnade eld mot henne och hon dog ögonblickligen. Hon arbetade för kvinnors och flickors utbildning och välfärd och trots många hot och mord valde hon att modigt stanna kvar. Fem år efter ”befrielsen” är afghanska kvinnors situation mycket svår. 85 procent av dem är analfabeter, de utestängs från det mesta utanför hemmet, hälften av dem uppger att de blir misshandlade, självmordsfrekvensen bland dem är hög och ännu blir över hälften av flickorna bortgifta före 15 års ålder. De flesta av de 300 skolor som bränts ner i år har varit flickskolor.
(Källor: Kim Sengupta i The Independent 26/9 samt Unicef

....till den brittiska journalisten John Pilger som i Aftonbladet (27/9) jämför lögnerna under Ronald Reagans ”hemliga krig” mot Centralamerika med ljugandet de senaste åren. Han skriver bland annat: ”Byt bara ut Sovjetunionen och kommunismen mot al-Qaida så är det precis samma sak som sägs i dag. Och alltihop var en fantasi. Sovjetunionen hade inga baser i eller avsikter mot Centralamerika; tvärtom avvisade ryssarna obevekligt alla önskemål om hjälp. De löjeväckande bilder av "missilförvaringsutrymmen" som amerikanska regeringsföreträdare presenterade inför FN var föregångare till de lögner som Colin Powell uttalade i sin ökända föredragning om Iraks icke-existerande massförstörelsevapen i säkerhetsrådet 2003. Medan Powells lögner banade väg för invasionen av Irak och minst 100 000 människors våldsamma död, tjänade Reagans lögner till att dölja hans angrepp på Nicaragua, El Salvador och Guatemala. När hans två ämbetsperioder var till ända hade 300 000 människor dött”

.....till krönikören Nima Daryamadj som (AB 29/9) skriver om Deutsche Oper i Berlin, som i rädsla för muslimsk vrede nu tvekar att sätta upp Mozartoperan ’Idomeneo’ från 1781, där de avhuggna huvudena på Buddha, Jesus, Poseidon och Muhammed visas upp: ”Ingen kommer att uppröras eller kräva ursäkt för att Poseidon halshuggs i Idomeneo. Att tro på de grekiska gudarna är ju löjligt och förlegat – så långt har vi kommit. Samma hängivenhet för profeter som vi visserligen vet existerade, men vars helighet är baserad på samma lösa antaganden som Poseidons upphöjdhet, det går däremot an. Jag är så trött på dessa krav på ”hänsyn för religiösa känslor”. Varför ska de sekulära böja sig? Varför all denna respekt för religion när vi vet hur mycket elände det ställt till med? Varför ska de som tror på förstånd och logik backa för dem som tror på sagor? Ja, sagor: män som klyver hav, kvinnor som blir gravida utan att ha knullat och annat trams. Skrönor som skulle bli utskrattade om någon yppade dem i dag respekteras bara för att de har över tusen år på nacken. I bästa fall är dessa ”underverk” andliga metaforer som missförståtts – och då är jag snäll. Vilken tur att kapitalismen, kommunismen och andra ismer introducerades som politiska idéer. Om Lenin hade sagt att Gud i en uppenbarelse gav honom budskapet att ’egendomen i ett samhälle bör vara gemensamt ägd’, då hade man inte kunnat kritisera Stalin eller Maos lilla röda utan att kommunisterna förnärmat skulle ropa: Hänsyn till våra religiösa känslor!’ ”

....till den kloke radiokrönikören Björn Elmbrandt, som (AB 26/9) på tal om nedläggningar av vissa program på P 1 skriver under rubriken ”Ge oss en radio för vuxna!”. Han berättar om arga lyssnarreaktioner som menar att Sveriges Radio håller på att förvandlas från ”ett företag i allmänhetens tjänst, till en av flera kommersiella kanaler i neurotisk jakt på unga lyssnare.”

....till Stefan Lindgren i ”Ryska Posten” för att han är mån om att vara saklig. Tidigare återgav vi hans påstående om att det ryska militäranslaget bara är dubbelt så stort som det svenska. Nu har han rättat det till fem gånger så stort.

....till Tuffs samtalscafé Filosofika som i morgon, måndag 2 okt kl 19 i Tuff-lokalen Myggdalsv. 80, diskuterar ämnet: ”Fungerar religionerna som placebo?”

....till Tuffs Indiengrupp på onsdag inbjuder till en diskussion under rubriken ”Bör vi bistå indier?” 2 okt kl 19, Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. I dagens sändning finns om en stund inslag om detta ämne både från vår indiske partner Bhikhu Vyas och Radio Tuffs Åke Sandin

....till de Tuffaktivister som i går (lördag) stod vid bokbord i Tyresö centrum. Försäljningen gav över 1 300 kr. Inte dåligt!

....till solidariska människor, som använder Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6 inte bara till medlemskap (200 kr för enskild, 80 kr för familjemedlem) utan också till gåvor. Under de senaste sex veckorna har i gåvor 1 700 kr skickats in. Heders och stort tack

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar