lördag, september 16

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1098) 06-09-17 till....

....till alla dem som i dag utnyttjar sin demokratiska rättighet och går och röstar. Tänk på att två Bollmorabor är dubbelt så många som en djursholmare

....till Stefan Lindgrens veckomagasin Ryska Posten, som i senaste numret har information om den ryska militärbudgeten. Den uppgår nästa år till 11,2 miljarder dollar. Det är faktiskt bara dubbelt så mycket som den svenska försvarsbudgeten. Ändå har de ryska militärutgifterna efter de drastiska nedskärningarna på 90-talet ökat med i genomsnitt 20 procent per år. Ändå är USA:s militärbudget 27 gånger större, ja, till och med större än alla andra länders försvarsbudgetar sammantagna.

....till en resultatvärdering av fem års ”krig mot terrorismen”, som Kjell A Johansson utför på Dagens Nyheters insändarsida (11/9). Han skriver bland annat: ”Ett Afghanistan med tusentals gravar, miljoner på flykt, krigsherrar vid makten och en exploderande heroinexport. För närvarande intensifieras striderna i landet. Ett sönderslaget Irak, som hotas av inbördeskrig. Minst 100 000 civila, kanske det dubbla, har dödats”. Johansson påpekar också urholkningen i väst av folkrätt och demokrati.

....till den välrenommerade Oxford Research Group, som studerat olika åtgärder för att göra världen säkrare. Rapporten är kritisk till ”kriget mot terrorismen”, som bara ökat risken för nya terrordåd och skymmer mycket allvarligare globala hot, såsom klimatförändringar, konkurrens om naturresurser, marginalisering av världens majoritet och den nya globala kapprustningen.

....till ett 30-tal amerikanska biografer som den 11 september arrangerade visningar av Richard Attenboroughs storfilm "Gandhi" runtom i USA. I New York visades filmen tvärs över gatan mitt emot platsen där de raserade tvillingtornen stod fram till den 11 september 2001

....till Jan Viklund som den 11 september påminde om Gandhis ord: "Ickevåld är den största kraften till människans förfogande Det är mäktigare än det största förstörelsevapen frambringat av människohand." Måtte han ha rätt! Viklund återger också ett annat tänkvärt Gandhicitat: "Ickevåld är inte den feges sköld. Det är de modigas vapen”

....till belgaren Jean Bricmont, som på tal om 11 september påminner om den kristne amerikanske pacifisten A J Muste, som i sin bok ”Revolutionära pacifister” (utgiven av Svenska Freds) bland annat skrev: ”Problemet efter ett krig ligger hos den segrande parten. Han föreställer sig att han just bevisat att krig och våld lönar sig. Vem ska nu ge honom en läxa?” Jean Bricmont påpekar att efter andra världskriget har USA varit inne på en väg av upprepade militära interventioner och politisk destabilisering av andra länder.

....till den brittiska tidningen The Independents Patrick Cockburn, som (8/9) rapporterar från Gaza, där den israeliska belägringen och den västliga bojkotten nu gör att de 1, 3 miljonerna tätt sammanpackade människorna är på gränsen att svälta ihjäl. Två tredjedelar av människorna är arbetslösa, en tredjedel bor i flyktingläger Till och med de små fiskebåtarna är förbjudna att lämna stranden. Sedan den israeliske soldaten Gilad Shalit kidnappades den 26 juni har Gaza varit under attack. Israeliska stridsflygplan har gjort 250 raider över Gaza och bland annat bombat de två kraftstationerna och ett par ministerier. 120 hus och anläggningar har förstörts och 160 skadats. Över 260 palestinier har dödats, därav 64 barn och 26 kvinnor. En israelisk soldat har dödats och 26 sårats. 1200 palestinier har sårats, varav 60 har blivit amputerade.

....till den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, som uppger att israeliska styrkor under augusti dödade 76 palestinier, därav 19 barn

....till riksdagsmannen Lars Ångström, som fortsätter att ifrågasätta den officiella versionen om Estonias tragiska förlisning 1994. I en debattartikel i DN (12/9) hävdar han att regeringen mörklägger sanningen. Ångström vill veta vad som hände vid vraket de närmaste dygnen efter katastrofen, vilket tycks vara mörkat i utredningarna. Han undrar om det också under olycksnatten liksom veckorna innan fanns militärmateriel ombord. JK har redan beslutat att utreda om svensk militär dykt ner till Estonia dagarna efter förlisningen. Senare i dagens Radio Tuff hörs Knut Carlqvist kommentera Ångströms artikel.

....till Tyresös vackraste yttervägg, som finns på Sjöhagsvägen 4 B i Trollbäcken. Den är prydd med ett vitt, meterstort fredsmärke, omgivet av ett hjärta. Peter Kroos har skapat det. Man kan bara hoppas att flera nu börjar försköna sina ytterväggar eller balkonger på samma sätt.

....till Tyresö Ulands- och Fredsförenings (TUFF) styrelse, som träffas nu på torsdag den 21 sept kl 18.30 i Tuff-lokalen, Myggdalsv 80


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar