söndag, januari 1

ROSOR från RADIO TUFF (NR 1061) 06-01-01 till....

....till den brittiska tidningen The Guardians George Monbiot, som (27/12) tycker att turkarna beter sig korkat när de åtalar författaren Orhan Pamuk för att han har skrivit om massmorden på armenier 1915. Monbiot menar att en rättegång mot en berömd författare är det bästa sättet att väcka liv i de minnen som ju det turkiska etablissemanget vill tysta ned. Annat är det med britterna, påpekar Monbiot. De har ”en nästan oändlig förmåga” att hålla sina landsmän okunniga om det egna landets förbrytelser i det förflutna. Han nämner historikern Mike Davis bok Late Victorian Holocaust (2001), som skildrar de miljontals dödsfall som kolonialismen orsakade. Bara i Indien dog av svält mellan 12 och 29 miljoner människor, trots att det i de av britterna kontrollerade lagren fanns överskott av vete och annan brödsäd. Men det exporterades för att ge vinster. Man förbjöd hjälpsändningar till de svältande, vilkas enda hjälp var arbetsläger, där de dog som flugor. Där var matransonerna lägre än i andra världskrigets beryktade läger, varför dödligheten år 1877 uppgick till 94 procent. Samtidigt krävde britterna med hårda medel in skatter från den svältande befolkningen. England behövde pengar för att finansiera sitt krig mot Afghanistan. Monbiot nämner också Caroline Elkins’ bok “Britain’s Gulag”, som innehåller hemska exempel på britternas härjningar och tortyr i Kenya på 1950-talet. Han slutar sin artikel med att ironiskt råda turkarna att låta brittiska mediemoguler få köpa upp turkisk press. Då kommer lik i historiens gamla garderober att aldrig exponeras, försäkrar han.

....till John Berger, som i en lång artikel i Aftonbladet (24/12) skriver om Palestina: ”Var man än går i Palestina - till och med ute på landsbygden - så rör man sig bland spillror, och man letar sig fram genom, runt och över dem”. Han talar om båda parters svårigheter att se de omedelbara konsekvenserna av sina handlingar: ”Till exempel: muren och annekteringen av ännu mer palestinsk mark kan inte garantera staten Israel säkerhet; de åtgärderna rekryterar bara fler martyrer.Till exempel: om en kamikazemartyr med egna ögon kunde se, innan han eller hon dog, de omedelbara konsekvenserna av sin sprängning, så skulle han eller hon mycket väl kunna ompröva lämpligheten i sitt heroiska beslut.” Berger citerar den israeliske vapenvägraren Sergio Yahni "Denna armé är inte till för att åstadkomma säkerhet för Israels medborgare: den är till för att säkerställa den fortsatta stölden av palestinsk mark."

....till den brittiska tidningen The Independents veteran bland korrespondenter i Mellersta Östern, Robert Fisk. Nu (27/12) skriver han i Los Angeles Times om det politiskt anpassade språkbruket i amerikanska medier. Han ger exempel på hur journalister av sina chefer uppmanas att inte använda negativa ord om israeliska politiker, till exempel att kalla Likud för ett parti på högerflygeln. Det som egentligen är israelisk kolonialism, menar Fisk, skall nu kallas ”bosättningar” eller ”judiska grannskap” eller ”utposter”. ”Ockuperade palestinska områden” skall i stället heta “omstridda områden”. Den långa muren skall beskrivas som ”stängsel” eller ”säkerhetsbarriär”. Men muren som ringlar sig kring Jerusalem är ju högre än självaste Berlinmuren, påpekar Fisk och tillägger: ”Under tiden fortsätter amerikansk TV att skildra krig som en oblodig sandlåda, medan konfliktens gräsligheter –lemlästade kroppar efter flygbombningar som i öknen slits sönder av vilda hundar—undanhålls TV-tittarna.”

....till Dagens Nyheters Per Jönsson, som (29/12) recenserar boken ”The Great War for Civilisation: The Conquest of the Middle East”, skriven av just Robert Fisk..

....till lokaltidningen Mitt i Tyresös Fredrik Sjöquist som skriver i en trespaltare med Rubrikerna ”Elever har samlat pengar till fattiga. Projekt i Indien får fortsatt stöd av Tuff”. Där nämns de sex tuff-skolorna i Dharampur, de 55 000 mangoträd som planterats och de 235 000 kronorna som Tuff nyligen skickade till sina indiska partners. Gunnar Petersen i Tuffs Indiengrupp säger i artikeln: ”Vi jobbar så länge de behöver oss och så länge vi har ork”

....till DN:s familjesida (20/12) som har en liten rubrik som lyder: ”95 % av invandrarna är prickfria”. Det är Radio Tuffs Rysslandskännare Seppo Isotalo som på tal om etnicitet och brott föredrar en mer positiv beskrivning: Seppo skriver: ”Visst är det nyttigt med statistik. Den hjälper mot fördomar. Men statistiken måste alltid ha ett syfte. Varför inte inrikta sig på anställnings-intervjuerna? Statistiken visar att 97 % av vanliga svenska arbetssökande är prickfria och 95 % av invandrarna. Den lägsta siffran från ett ursprungsland är 91 % prickfria. Så ska statistiken presenteras för att arbetsgivare ska ha nytta av den”

....till Trollbäckenbon Roland Ekman, som i DN (30/12) skriver uppskattande om den bortgångne kämpen Georg Rahmqvist. (Ekman har de tre sista veckorna av 2005 hörts på Succékanalen 91,4 med anledning av sin nyutkomna bok med den häftiga titeln ”Mordet på havregrynsgröten”) Också Tyresö Tidning hade stort uppslagna nekrologer över Georg. Och i Tyresö Nyheter hyllar Sven Lionell fint sin avlidne politiske motståndare.

....till Tyresö Närradioförening med Sven-Ingvar Svensson i spetsen som nu fixat en mycket starkare sändare, så att väldigt många fler kan lyssna på 91,4 MHz. Ett väldigt fint och intensivt jobb har under mellandagarna gjorts av den tekniskt kunnige Jan Känngård. Dessutom hörs vi nu på webben tack vare fina insatser av Conny och Marcus Eklund. Knappa in
www.tyresoradion.se så kan du höra Radio Tuff, Succékanalen 91,4 och andra Tyresösändningar, varhelst du finns i världen.

....till alla solidariska krigsmotståndare som under det nya året blir Tuff-medlemmar genom att på Tuffs plusgiro 16 01 37- 6 sätta in årsavgiften 200 kr för enskild och 80 kr för annan familjemedlem. Allt arbete i Tuff och Radio Tuff sker helt oavlönat men nu har kommunen upphört med sitt stöd till föreningens största kostnad, hyran för Tuff-lokalen på Myggdalsvägen 80. Därför är också gåvor ytterst välkomna på pg 16 01 37 – 6.. God fortsättning på det nya året, kära lyssnare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar