söndag, januari 22

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1064) 06-01-22 till....

....till på tal om Martin Luther King-dagen för en vecka sen har Jan Viklund påmint oss om det tal som Kings dotter Yolanda höll i Kungsträdgården på Nagasakidagen 1996. Där sa hon bland annat: ”Ickevåld betyder inte att man vägrar att kämpa. Ickevåld är det enda sättet för kamp utan att ta till våld. Det är en kampmetod som överensstämmer med vad vi tror på, Den accepterar inte förtryck eller förtryck av andra. Det är ett sätt att vinna en varaktig seger i stället för ett tillfälligt övertag. Det är ett sätt att avsluta en konflikt i stället för att förlänga den”

....till Noam Chomsky som i måndags (AB 16/1) skriver om Irak: ”Valet i januari förra året var resultatet av ett massivt ickevåldsmotstånd, för vilket storayatollan Ali Sistani blev en symbol. (Den våldsamma motståndsrörelsen är en företeelse helt skild från denna folkliga rörelse.) De flesta kompetenta bedömare skulle hålla med Financial Times, som i mars förra året skrev att ’anledningen till att [valet] ägde rum var de krav som ställdes av storayatollan Ali Sistani, vilken tre gånger lade in sitt veto mot de USA-ledda ockupationsmyndigheternas planer på att skrinlägga eller inskränka valprocessen’ ”. Chomsky menar att om USA verkligen menar allvar med sina ord om demokrati måste man respektera den irakiska majoritetens vilja, till exempel att ockupationen upphör och irakierna själva får inkomsterna från sina stora oljetillgångar. Han anser att det är oljan som gör att USA inte kan lämna Irak.

....till historikern och debattören Åsa Linderborg (AB 17/1), som skriver om rabaldret kring en artikel i Ordfront Magasin om rapporteringen från Israel och Palestina. En av följderna är, påpekar hon, att ”det blir än mer tabu att diskutera den resursstarka proisraeliska opinionsbildning som även finns i Sverige. Det blir än svårare att påtala problemet att Israelkritik alltför ofta jämställs med antisemitism”. Senare i dagens Radio Tuff diskuterar Al Burke hur Ordfront reagerat för kritik, både i fallet Diana Johnstone häromåret och den senaste pudeln. Krönikan i dagens Radio Tuff tar upp ämnet..

....till Maj Wechselmann och Cecilia Parsberg, som har pressvisning på sin film ”Det heliga landet” på biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37, tisdag den 24 januari kl 10. Den handlar om palestiniernas förödmjukelser under ockupationen av deras land. I filmen intervjuas ärkebiskop K.G. Hammar

....till Jugoslavienkommittén, FIB-juristerna och ABF, som lördag den 28 januari kl 12-17 i ABF-huseti Stockholm ordnar ett seminarium om folkrätten och stormakternas agerande under Balkankrigen 1990 -2000. En imponerande trio av folkrättsprofessorer deltar liksom historieprofessorn Lennart Palm, barnombudsmannen Lena Nyberg och förra riksdagsledamoten Karin Wegestål. Moderator är Knut Carlquist, som vi hör senare i dagens Radio Tuff.

....till socialdemokraternas internationella utskott här i Tyresö , som tillsammans med ABF arrangerar ett seminarium om Filippinerna med temat ETT RIKT LAND MED ETT FATTIGT FOLK. Bildspel och föredrag av Bertil Kinnunen. Plats: Bollmora föreningsgårds kulturcafé. Tid: Lördag den 28 januari kl 10-13

...till Maj Britt Theorin, före detta nedrustningsambassadör och under decennier modig fredskämpe i svensk politik, som kommer till Bollmora föreningsgårds kulturcafé måndag den 6 februari kl 19.

....till ett plakat under Fadimedagen i går (21/1). Det hade orden ”Mord är inte heder”

....till Svenska Freds i Nässjö som i fjol fick Tuffs pris “för berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”. Nu planerar de att för pengarna ordna en föreläsningsturné på temat massmedia och krig, ett intressant och viktigt ämne.

....till ”Nätverket mot krig” som på lördag (28/1) kl 13-14 finns på Medborgarplatsen under parollen USA UT UR IRAK

....till Tuffs diskussionscafé FILOSOFIKA, som i morgon kväll med Björn Stenström som inledare samtalar på temat ”Sexualitet –lust och plåga” Plats: Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. Tid: Måndag den 23 jan. kl 19.

....till de tappra sex, som deltog iTyresö Ulands- och FredsFörenings (TUFF) styrelsemöte i går (lördag)förmiddag.

....till docenten Seppo Isotalo som i morgon (23/1) fyller 70. Som Rysslands- och Finlandskännare har han i många år gjort fina insatser i Radio Tuff. Senare i dagens sändning hör vi honom kommentera det finländska presidentvalets andra omgång

....till alla som kommer ihåg Tuffs plusgiro 16 01 37 .6. Alla i Tuff jobbar oavlönat men pengar behövs till hyran av Tuff-lokalen, till sändningsavgifter för Radio Tuff och mycket annat. .




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar