måndag, januari 9

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1062) 06-01-08 till ....

....till tidningen Broderskap med Bruno Sollerman som chefredaktör, som i sitt sista nummer (51-52) för år 2005 bland annat hade en intervju med Yrsa Stenius, som upprepar, att Finland skötte debatten om tsunamin på ett långt värdigare sätt än Sverige. Hon säger också: ”Att ompröva sina tidigare felaktiga uppfattningar och inse att man låtit sig luras är något väldigt känsligt för de flesta människor”. I samma nummer finns en artikel om det oljerika Venezuelas märklige president Hugo Chaves. Hans erbjudande om billig olja till USA:s fattiga uppfattade vi tidigare i Radio Tuff som ironi, men den 6 december skedde den första leveransen av billig olja, Den gick till de fattiga i stadsdelen Bronx i New York. I tidningen finns också en vädjan från Mordechai Vanunu, som efter 18 år i israeliskt fängelse nu åtalas igen, den här gången för att ha talat med utlänningar. Dessutom kommer tre fredsveteraner till tals: På tal om FN-resolutionen 1325 om att öka kvinnors inflytande i konflikthantering säger Maj Britt Theorin: ”Man kan inte åstadkomma en uthållig fred utan att kvinnorna och det kvinnliga perspektivet finns med i processen. Inte för att kvinnor är mer fredliga än män, men deras erfarenheter är helt annorlunda och behövs”. Bo Wirmark varnar för de många kärnvapen som ännu finns och risken för att de nu sprids till allt flera länder. Och en helsidesrubrik lyder ”Åke Sandin en motröst i etern”, där stort utrymme ges åt Radio Tuff men också åt Tuffs projekt i Indien.

....till den anglikanske biskopen Jonathan Gledhill, som i sitt nyårsbudskap inte skrädde orden utan dundrade: ”Det är chockerande, att västalliansen medvetet ställer sig, och oss, utanför lagen genom att organisera fångläger utanför våra statsgränser och genom att i hemlighet skicka misstänkta till länder av typ Syrien, som våra regeringar rutinmässigt fördömer för deras övergrepp mot fångar” Och biskopen tillade: ”När Gud ville göra världen bättre sände han inte en armé utan ett gossebarn.”

....till den svenske biståndsveteranen Carl Wahren, som i SvD (28/12) tycker att vi har en falsk mediebild av att världens befolkningskris är över. Han påpekar att trots aids, malaria, krig och naturkatastrofer är ökningen fortfarande 75-80 miljoner människor varje år. Ändå har för en kostnad motsvarande en ynka procent av biståndet effekten blivit att världen nu har ungefär 6,5 miljarder människor i stället för omkring 7,5 miljarder

....till Medea Benjamin i CommonDreams.org (31/12) som tänder ljus i stället för att bara förbanna mörkret genom att trots allt nämna tio bra tilldragelser under år 2005. Listan toppas av ”progressiva segrar” i Latinamerika, till exempel Venezuelas smarta sätt att utnyttja sina oljetillgångar och valet av Evo Morales till president i Bolivia
....till tidningen Kvinnor för Fred, där Eva Moberg skriver kritiskt om Nobels fredspris. Hon erinrar om att Tom Lehrer 1973 slutade med sina grymt satiriska sångtexter. Han tyckte att han med sin ironi inte kunde överträffa verkligheten, eftersom Henry Kissinger det året fick fredspriset. Hon är kritisk mot valet av den internationella atomenergiorganet IAEA och föreslår i stället den pensionerade ryske översten Stanislav Petrov. Tack vare honom räddades världen undan ett fasanfullt kärnvapenkrig år 1983. Den 28 september 2003 hade krönika här i Radio Tuff titeln ”Rysk antihjälte räddade världen”. Den ska vi läsa upp senare i dagens sändning.

....till TV4:s serie ”Häxornas tid” med Jan Guillou. Den visar hur helt fantasifulla vittnesmål kan lura annars vettiga människor, när det rör sig om de självgodas kamp mot ”ondskan”. I senaste avsnittet berättades det om de 65 kvinnor som 1675 halshöggs och brändes i ångermanländska Torsåker, ungefär var femte kvinna i trakten Om det skrev Åke Sandin i Pax redan 1985. (Se boken ”Goda krigare –och andra militaristiska myter”, sid 38): ”De dömdes i den korsfästes namn, men det var inte kors utan stupstockar och bål som blev deras öde. ’Offer för tidens tro’ står det på ett monument, som restes under en mindre trosviss epok. Kampen mellan det goda och det onda fördes av de självgoda så nitiskt att en särskild juridisk enhet fick tillskapas för att stadfästa alla dödsdomar. Den hette Kungliga Norrländska Trolldomskommissionen och hade genom masspsykosen mängder av vittnesmål att tillgå. Många barn fick för en gångs skull de vuxna att andlöst lyssna. Det var när det berättade, hur de förts till Blåkulla och sett utslitna bondkvinnor knulla med självaste Satan, vars penis var fjällig och vars sperma kall som is.” Åke hänvisade till Olof Fahléns bok ”Dömd till yxa och bål” (1985)

....till Håkan Edvardsson, som i decennier gjort fina insatser i fredsarbetet. Med anledning av de två senaste krönikorna i Radio Tuff med rubrikerna ”Expressens lögnaktiga taskspark” har han nu skickat oss en kopia på ett brev, som han skrev till Expressens chefredaktör för åtta år sen. Där skrev han bland annat om Ingvar Hedlunds helsida i Expressen (1997-12-14): ”Artikeln är det mest osakliga och felaktiga jag någonsin läst. Om jag ansvarade för Expressen skulle jag omedelbart avskeda denne medarbetare och samtidigt skriva en dementi med en ursäkt till Åke och till TUFF’s medlemmar.”

....till de allt flera som glädjande nog använder Tuffs mangogram för att gratulera eller kondolera. För 200 kr blir det 40 mangoträd bland Tuff-projekten i fattiga Dharampur i Indien, för 500 kr blir det 100 träd etc etc.

....till alla som inser vikten av att stödja det frivilligt kämpande TUFF. Det kan ske genom medlemskap: 200 kr för enskild och 80 kr för annan på samma adress. Det sätts in på Tuffs plusgiro 16 01 37 – 6 , vilket också kan användas för gåvor, särskilt välkomna om hyran för Tuff-lokalen ska klaras och Radio Tuff kunna fortsätta, nu långt in på det 21:a året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar