söndag, maj 1

Rosor från Radio Tuff (nr 1026) 2005-05-01 till....

....till den oförbrännelige Roland Schütt, 92, vars ”återvinningskonst” ställs ut i Tyresö bibliotek den 1-3 juni. Lördagen den 4 juni blir det sedan auktion på konstverken vid Träffpunkten i Tyresö centrum med Rolle själv som självskriven autionsförrättare. Avkastningen delas mellan Tyresö konstförening och Tuff. Roland har alltid förklarat att anledningen till att han skrev sin succébok ”Kådisbellan” var att han intervjuades tre gånger i Radio Tuff och programledaren sedan uppmanat honom: ”Nu går du för fan hem och skriver en bok om det här!”

....till TV-programmet Kalla Fakta som i måndags skildrade en Libanonfödd tysk som blev tillfångatagen av USA:s hemliga kidnappningsstyrkor Han var oskyldigt misstänkt för terrorism men fraktades runt bl a till Afghanistan och genomled fem månaders ytterst brutal behandling.

....till Olika medier, som under veckan påmint om att det nu är 30 år sedan Vietnamkriget slutade. Inte minst skildras hur förödande Agent Orange drabbade vietnameserna, också åratal efter kriget. Bilderna på de många vanskapta barnen är förfärliga. 58 000 amerikanska killar dödades i detta skitkrig och det var synd om dem och deras anhöriga, för de var mestadels trevliga pojkar. Vi i Tuff vet det, eftersom vi tog emot många amerikanska desertörer. Fast det var ännu mera synd om vietnameserna, av vilka uppåt tre miljoner dödades. Och de fick många av sina städer förstörda av terrorbombningarna, sina skogar förgiftade av Agent Orange och fortfarande ligger många minor kvar. I samband med att Vietnamaktivisten Al Burke hördes i Sveriges Radios utmärkta ”Konflikt” (30/4) citerades inledningen av den deklaration som antogs vid Konferensen om Indokina 2002 i Stockholm ”Krig upphör inte när bomberna slutar att falla och striderna upphör. Förstörelsen fortsätter lång tid efteråt, i naturen samt i människors sinnen och kroppar”
....till författaren Margareta Zetterström, som i Svenska Dagbladet (24/4) under
rubriken ”Legalisera inte kriget!” bl a skriver:
”Dona nobis pacem, har människor bett i alla tider. Ge oss fred. Ty det finns inget värre än krig. Krigets fasor är helvetet på jorden och freden den mest grundläggande förutsättningen för människors och nationers liv och välmåga.........Krig är ett brott mot freden, förklarade man under Nürnbergrättegångarna, och som sådant ’det värsta av alla brott’. Förbud mot angreppskrig är också själva grunden för folkrättens och FN-stadgans samlevnadsregler stater och nationer emellan - liksom rätten till självförsvar vid väpnat angrepp...........Men i dag pågår en kampanj mot FN-stadgans och folkrättens våldsförbud.........Nu talas försåtligt om "humanitära" interventioner och ’preventiv’ krigföring, allt för att få människor att förknippa krig med någonting positivt och glömma det som FN står för.........Det råder i dag en häpnadsväckande tystnad om Irak, om själva angreppskriget och den nu pågående ockupationen. En liten ståndaktig antikrigsrörelse kämpar i motvind, protesterar och demonstrerar - men har svårt att göra sig hörd..........Det är svårt att hålla huvudet klart och motståndsviljan brinnande när ledande politiker och opinionsbildare förvandlar svart till vitt och när vi genom mediernas samlade försorg hålls mer eller mindre ovetande om kriget (hur mycket har vi fått veta om läget i det sargade Falluja?).........Hur ska man i ett sådant debattklimat kunna diskutera seriöst om folkrätt och FN-stadga? Men det är ändå nödvändigt att försöka. Vi ger oss alltså inte. Vi börjar om igen. Frågan om krig och fred är för viktig för att behandlas på sjaskig Expressen-nivå.”

....till Gunnar Petersen och Monica Schelin, som i måndags med diabilder berättade för tre klasser vid Kumla skola (Tyresö) om Tuff:s Indien-projekt. Den 12 maj gör Kumla ett dagsverke för dessa projekt. Du som vill leja unga dagsverkare, ring Kumla, tel 578 271 28

....till tidningen Tyresö Nyheter, vars senaste nummer ägnar en trespaltare åt radion med rubrikerna ”Feminism, buddhism, jazz och Kumla skola på 91,4” och ”TYRESÖRADION SNURRAR OFÖRTRUTET VIDARE”. I texten nämns att Radio Tuff hörts varenda vecka sedan 1985. En mindre artikel har rubriken ”Tuffa fredsbloggar” och handlar om Åke Sandins bloggar, vilkas adresser anges.

....till tidningen PAX, som i en notis nämner dessa bloggar, dock utan att ange adresserna. Större utrymme ägnar Pax åt diskussionen i Tuff om förhållandet till Svenska Freds, vilket överdramatiseras en smula. Men när det luktar konflikt vaknar journalisterna. Desto sömnigare har Pax varit i förhållande till allt det positiva –och kanske inspirerande—som Tuff gör. Det är märkligt att Tuffs projekt i Indien får så lite spaltutrymme. Under de senaste arton månaderna har tre olika grupper kommit hem från Indien, fulla av entusiasm över projekten och med massor av foton och annat dokumentärt material. Faktum är att Tuffs u-landsprojekt är långt mer omfattande än de öststatsprojekt som bedrivits från centralt håll och som därför ständigt uppmärksammas. (Det blev alltså en ros med taggar)

....till den glömda strofen i Internationalen, aktuell i dag på 1 maj. Den lyder:

Till krigets slaktande vi dragits.
Vi mejats ner i täta led
För furstars lögner har vi slagits.
Nu vill vi skapa evig fred
Om de oss driver, dessa kannibaler,
mot våra grannar än en gång,
Vi störtar våra generaler
och sjunger broderskapets sång
Upp till kamp........

Versen försvann tyvärr för över hundra år sen och sjöngs inte i dag heller. Synd! Egentligen borde vi nu spela något av Pete Seeger, för han fyller 86 på tisdag och är fortfarande aktiv. Men jag hittar inte mina gamla Seeger-skivor, så vi ska lyssna på Pär Sörman när han sjunger ”Sång till friheten” med svensk text av Björn Afzelius

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar