söndag, maj 8

ROSOR FRÅN RADIO TUFF (nr 1027) 2005-05-08 till....

....till Tuffs partner i Indien, Bhikhu Vyas, som skrivit till Kumla skola (Tyresö) inför deras dagsverke för projekten torsdag den 12 maj: “Först vill jag gratulera er alla för de dagsverken ni har organiserat år efter år, alltid lika framgångsrika. Kumla har varit verkliga pionjärer för Tuffs systerskolesamarbete med Indien. Under många år har ni i Kumla varit ett stort stöd för åtskilliga indiska skolor, under senaste decenniet för skolorna i fattiga Dharampur. Era dagsverken har inspirerat många svenska skolor till att göra insatser för fred och solidaritet”. Bhikhu sammanfattar det senaste årets stöd så här: ”Under 2004 användes pengarna från Tuff, Kumla och andra svenska systerskolor till två internatskolor med 250 elever och åtta lärare, samt till tre brunnar, en biblioteksbyggnad, 3000 mangoplantor och för administration av detta mångsidiga projekt”. Nu på fredag (13 maj) kommer Bhikhu Vyas till Tyresö igen, där han ska bo hos Gunnar och Margaretha Petersen, vars hem i Krusboda sedan länge gjort skäl för namnet ”Indiska ambassaden i Tyresö”

....till Gunnar Petersen och Monica Schelin, som i måndags och onsdags fortsatte att informera i fem klasser i Kumla skola inför dess dagsverke på torsdag. Att så många skolor i så många år gjort så fina insatser för Tuff-projekten i Indien beror på att Tuff-aktivister många hundra gånger varit ute på skolorna och informerat (gratis) om projekten, både om behoven och inte minst viktigt om resultaten.

....till idéhistorikern Sverker Sörlin, som i DN-Kultur (2005-05-04) skriver på tal om det brittiska valet: ”Vad som än händer [i valet] är vi alla förlorare. Segrare är brittisk nationalism, med rasismen i släptåg. Europa fjärrstyrs av USA och av terrorister. Måtte det någon gång ta slut”

....till Sveriges Radios Studio Ett som i tisdags intervjuade en av de 12 000 norrmän som under andra världskriget föddes med en norsk mor och en tysk far. Hans berättelse om fysisk och mental misshandel, inte bara från jämnåriga utan också från lärare, tandläkare och andra vuxna, var förfärlig. Den visade att den fullkomligt hänsynslösa rasismen inte var så ensidig som vi lärt oss utan utövades mot oskyldiga barn också av ”de goda”. Krig förråar och fördummar även de bästa. (Ämnet har tidigare behandlats i Radio Tuff, t ex i en krönika 2001-03-11 under rubriken ”Krig förråar – även de bästa” Se Åkes blogg
http://vedebesegrade.blogspot.com )

....till Sveriges Radios OBS som i onsdags lät fredsaktivisten Joachim Lentz komma till tals. Han genomled som 15-åring krigsslutet i det sönderbombade Berlin, nyligen på svenska skildrat i boken ”Kvinna i Berlin”. Lentz påpekade att de verkliga krigshjältarna var desertörerna. För länge sen präglade han uttrycket: ”Tapperheten har alltid varit civilklädd”

....till de duktiga lärarna vid Strandskolan, Mia Tranehed och Anna Karin Nylander, som i tisdags med bilder på ett medryckande sätt berättade om sitt besök av Tuff-projekten i Indien i vintras.

....till Jan Guillou, som i Aftonbladet för en vecka sen bland annat skrev: ”Yttrandefriheten omfattar även fånar som Runar Sögaard. Eller rättare sagt, det gäller särskilt sådana som han. Det är inte de måttliga, kloka, harmlösa och politiskt okontroversiella yttrandena som behöver skydd. Religionsfriheten ger dessutom pastor Sögaard rätt till en del bedrägerier som i icke trossammanhang skulle falla under kvacksalverilagstiftningen. Exempelvis när han påstår att han kan bota cancer med handpåläggning”

....till ayatollan Mahmoud Hashemi Shahrudi, som är chef för Irans domarkår och som nu kritiskt påpekar: ”Irans säkerhetstjänst begår lika allvarliga kränkningar mot misstänkta brottslingar som amerikanerna gör i Abu Ghrayb-fängelset i Irak”.

....till samtalsledaren i Tuffs diskussionscafé Filosofika, Göran Flodman, som på onsdag (12 maj) kl 19 i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 inleder en sammankomst, vars ämne han lite provokativt kommenterar så här: ”Du hittar på en frälsningslära av något slag, hur bisarr som helst! Genast får du 1000 anhängare - minst. Mystik och nyandlighet lockar. Men är inte tiden inne för att gå tillbaka till Upplysningstidens tankevärld?”

....till Svenska Freds ordförande Frida Blom, som på tal om den internationella konferensen om kärnvapenspridningen säger: ”Det är ryggradslöst av Sverige att ställa sig bakom ett EU-uttalande som innebär ett indirekt stöd till att USA sprider taktiska kärnvapen över Europa. Nu förutsätter vi att Laila Freivalds på egen hand kräver nedrustningsförhandlingar om taktiska kärnvapen.”.







































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar