söndag, maj 15

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1028) 2005-05-15 till....

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1028) 2005-05-15 till....

....till tidningen ”Afghanistan.nu”, utgiven av Föreningen Afghanistansolidaritet och med Stefan Lindgren som ansvarig utgivare. Där finns mycket information av intresse, bland annat en historisk tillbakablick om den brittiska kolonialmaktens fiaskon att under 1800-talet ockupera landet. Fast rubriken ”Brittiska imperiets största skam” kan diskuteras. Britterna har många mycket skamligare lik i sin koloniala garderob.

....till den kände pingstpastorn Stanley Sjöberg, vars tal vid en konferens den 9 april återges just i ”Afghanistan.nu”. Han menar att Bush och Blair i sin krigsretorik förfalskar Bibeln: ”Det handlar om en sådan grov förfalskning av vad det innebär att tro på de värderingar Jesus gav oss. Man hämtar sina förebilder från Gamla testamentes krig och har helt glömt att de ideal Jesus gav handlar om en vision av icke-våld.” Sjöberg berättar också om Olof Palmes och Jan Eliassons medling i kriget Iran-Irak. När de mötte ledarna för de båda krigförande länderna litade dessa inte på varandra. Då citerade Palme Koranen om att man inte ska angripa någon bakifrån när han är på väg från en konflikt. Sjöberg menar att detta religiösa citat ledde till krigsslutet. (Här nedan kan du läsa hela Stanley Sjöbergs inlägg)

...till amerikanen James Brovard; som skrivit boken "Terrorism and Tyranny". Den har underrubriken "Trampling freedom, justice and peace to rid the world of evil." Som exempel nämner han de 300 000 (trehundratusen) splitterbomber som NATO fällde över civilbefolkningen i före detta Jugoslavien. Han konstaterar att 26 000 (tjugosextusen) av dessa fortfarande inte detonerat. De är konstruerade att inte detonera vid nedslaget utan först vid beröring.

....till historikern Åsa Linderborg, som på Aftonbladets kultursida (10/5) inleder en artikel med: ”De ledande opinionsbildarna i Sverige har ett djupt men selektivt intresse för historien. Om nazismens och kommunismens brott ’må man berätta’. Andra brott vill man helst glömma.” Hon påminner om Vietnam, allierade terrorbombningar, kolonialismen m m.

....till en av de främsta av Tuffs medarbetare i Indien, Quddus Shaikh, som i veckan fått jobba hårt bland annat genom att åka ända till New Delhi för att skaffa visum till Bhikhu Vyas som förhoppningsvis anländer till Tuff-aktivisterna Gunnar och Margaretha Petersen på tisdag. Det är sedan 1984 Bhikhus sjunde besök i Tyresö. Egentligen borde Tuff ha en ros, som tjogtals gånger bekostat resor och vistelser för indiska och andra internationella partners.

....till Kumla skola (Tyresö), under de senaste 35 åren ”världsmästare i solidariska dagsverken” enligt Tyresöradion, som i torsdags hade ett dagsverke för Tuffs Indienprojekt. Många fina insatser av lärare och elever den här gången också. Hur mycket pengar som jobbades in finns ännu ingen uppgift om men det meddelar vi i nästa Radio Tuff.

....till Alléskolan i Floda (Lerum) som också gjort dagsverke för Indienprojekten senaste veckan och efter många års solidaritetsarbete kan tävla med Kumla om titeln ”världsmästare i dagsverken” I nästa Radio Tuff får vi en rapport från Sven-Olof Elofsson, en av förgrundsfigurerna i Alléskolans systerskolesam-arbete.

....till Ninni Rydsjö vid Dramatiska institutet som ofta varit på Västbanken och jobbat med teater bland palestinierna. Hon är också god vän med den israeliske kärnvapenavslöjaren Mordechai Vanunu. På onsdagkväll (18 maj) kl 19 kommer hon till Tuff-lokalen , Myggdalsvägen 80, för att berätta litegrann om sina intryck av palestiniernas och Vanunus situation. Lite senare i dagens Radio Tuff kommer en intervju med henne.

....till minnet av Monica Zetterlund, som en gång ställde upp gratis för Tuff i Forellskolans fullsatta aula och som vi nu ska få höra i den vemodiga låten ”Var blev ni av....?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar