fredag, september 29

Ingemar Myhrberg om dagens världspolitik

(Ingemar Myhrberg var den på 80-talet genom sin bok ”Ubåtsvalsen” som avslöjade myterna om främmande ubåtar i svenska vatten)
Dom påminner mest om småpojkar som slåss med hink och spade. Jag ska slå ihjäl dig säger den ene. Om du slår mig med spaden ska jag lägga hela ditt land i ruiner, säger den andre. Det du håller på med är rena självmordet. Suicide mission you bloody rocket man. You are a band of criminals.  America first you fucking idiots!
Den andre gossen blir inte svaret skyldig. Det är DU som är på väg att begå självmord. Vi siktar just nu på ditt sketna land med en stor raket och du har nu ställt till det så att din sista dag snart är kommen.
Words matter sa redan den polske författaren och journalisten Ryszard Kapusczinsky. Om du vill vet när och om det blir krig så kolla bara i tidningarna. Eller titta på TV. Till exempel CNN som förutom ett gäng stollar har en formidabel medarbetare vid namn Christiane Amanpour. Hon kommer ursprungligen från Iran – av Trump döpt till skurkstat.
Amanpour intervjuar president Hassan Rouhani. Trump vill bryta kärnvapenavtalet med Iran som det tog Obama fem år att få till. Det är ett skamligt avtal säger han. Trots att det fick Iran att stänga sina centrifuger. An embarrasment, sämsta avtalet någonsin. Måste stoppas.
Irans respons var omedelbar. En stor parad med stridsvagnar och penisliknande missiler körs förbi en estrad där Rouhani sitter flankerad av generaler i mörka solglasögon a la Pinochet.
Fjärran är avspänning och kärnvapenstopp. Vem kan längre tro på Trump och USA säger Rouhani. Varför skulle Nordkorea ödsla tid på förhandlingar med ett sånt land?
Trump eller nästa president kan ju när som helst kasta ingångna avtal på sophögen. USA skjuter sig själv i foten. Sade Rouhani varefter han sände upp en maffig missil med kärnvapenkapacitet rakt upp i skyn.
Hjälp - den kan nå Israel sa Trump. Och där har vi the crux of the matter. Trump är en stor älskare av Israel vars premiärminister Netanyahu nyligen höll ett motbjudande tal i FN och det är förmodligen den figuren som inbillat Trump att Iranavtalet är bad business.
Israel har däremot bevisligen kärnvapen fast hemliga. De avslöjades av Mordechai Vanunu 1986 när han av en kvinnlig agent lockades in i en honungsfälla i Hyde Park för att sedan kidnappas i Rom för vidare befordran till tortyr i isoleringscell i Israel varifrån han sökte asyl i Sverige som dock inte ville ta emot honom.
Och på den vägen är det. Det är skillnad på kärnvapen och kärnvapen beroende på vem som har dom.
Därefter talar Amanpour med Macron som tycker det är idiotiskt av Trump att lämna Iranavtalet. Fast Macron borde egentligen hålla truten vad gäller kärnvapen med tanke på Rainbow Warrior och provsprängningarna av paradisiska atoller i Söderhavet fjärran från Europas alla världs- och kolonialkrig. Förutom att Paris därigenom utgör ett prioriterat kärnvapenmål tillsammans med London, Washington, Moskva och kanske Peking.
Eller varför inte Stockholm sedan Sverige nu i praktiken förklarat krig mot Ryssland genom att öva tillsammans med USA i Aurora. Varför skulle just det ryss- och putinhatande Sverige få överleva?
Det är känt att stormakterna redan prickat in mål i icke krigförande stater för att dessa inte ska kunna ta över efter ett totalt kärnvapenkrig.
Slutligen – sanktioner mot Nordkorea är meningslösa. Se bara på Ryssland. De  stimulerar bara kamplusten. Den australiska utrikesministern Julie Bishop har en enorm övertro på och ganska barnsliga funderingar kring detta.
Rysslands president Vladimir Putin är mer realistisk. Nordkorea äter hellre gräs än de duckar för ekonomiska påtryckningar säger han. Ryssland och Kina är för övrigt de enda länder som sagt något vettigt i den här frågan. Det är uppenbart att man måste sluta prata strunt och börja samtala.
Det är också uppenbart att nordkoreanerna är livrädda för USA och det är dom för övrigt inte ensamma om. USA och Sydkorea har ständiga vapenövningar runt Nordkoreas gränser och deras ambition är att störta regimen i Pyongyang och återförena de två koreanska halvorna.
Om förhandlingar ska kunna upptas måste USA/Sydkorea upphöra med detta vapenskrammel säger Ryssland/Kina.
Tilläggas kan att om en jättestor buse är i konflikt med en liten buse så är det den stora busen som måste bjussa och bjuda till. Förtroendeskapande åtgärder, slut på alla hot och garantier från världssamfundet att USA ska ge fullständigt fan i att anfalla eller invadera Nordkorea. Problemet med USA är att de ständigt ska missionera och överföra sitt underbara system till hela världen.
Nu är det emellertid så att diktaturer typ Sovjet och andra förr eller senare faller ihop av sig själva som de korthus de är. Det är bättre att vänta i stället för att ställa till med masslakt. Hur ska USA kunna förinta Nordkorea utan att även Sydkorea stryker med inklusive Hyundai Samsung och det hela.
När de här barnungarna skriker och fäktar med sina spadar är det som om människor av kött och blod inte existerar. Om USA går till anfall och dräper en stor del av Nordkoreas befolkning och hälften av Sydkoreas är det inte troligt att vare sig Trump eller USA överlever. Åtminstone inte moraliskt.
Allra bäst vore att låsa in Trumpen och Snorvalpen i ett rum tillsammans med en flaska whisky och inte släppa ut dem förrän de kommit överens.
Jag tror det skulle fungera. De talar ju likadant och tänker lika dant. Det är svårt att tänka sig bättre förutsättningar för en lyckad dejt.
Men tills vidare sitter båda fast i sina tvångströjor
INGEMAR MYHRBERG (”ORAKLET I KISTA”)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar