torsdag, augusti 31

Han som räddade världen

RYSK ANTIHJÄLTES ORDERVÄGRAN RÄDDADE VÄRLDEN
Från söndagen den 3 september hörs bland andra Tomas Magnusson i Radio Tuff (www.tysresoradion.se ) . Denne göteborgare har varit fredsaktiv i decennier, anses som stadens främste fredskämpe.

I Radio Tuff talar Tomas om protesterna mot krigsövningen Aurora 17. Men han kommer också in på Stanislav Petrov.

Det här skrev jag på flera år sedan:
…………………………………………………..
Det finns hjältar som man i nationalistisk yra hedrar med statyer. Det är kungar och fältherrar som anfört massmord på utlänningar. Även i vår antirasistiska tid hyllas de - åtminstone bland segrarmakter.

Få har tillräcklig kunskap att med tacksamhet tänka på den sovjetiske överstelöjtnanten Stanislav Petrov. Ändå var det han som räddades oss undan  katastrofernas katastrof.

Petrov var 1983 förlagd några mil söder om Moskva. Han var chef för en sovjetisk alarmstation, som skulle varna för främmande kärnvapenangrepp. Vid den här tiden var förbindelserna mellan USA och Sovjet frostiga och spända. Reagan hade kallat Sovjet för "ondskans imperium", ryssarna hade skjutit ner ett koreanskt passagerarplan tre veckor tidigare och Nato hade militära övningar med tonvikt på kärnvapenanvändning.

Natten den 26 september 1983 började varningslamporna i den sovjetiska alarmcentralen att blinka. De indikerade att från USA avsköts kärnvapenmissiler mot Sovjetunionen. Överste Petrov var nu skyldig att sätta i gång ett motangrepp med kärnvapen mot amerikanska städer. Men medan lamporna på hans stora USA-karta blinkade intensivt och angav att kärnvapenladdningar var på väg att utplåna en stor del av hans land, tvekade han. Han hade en känsla av att det kunde vara något fel på systemet, så tack och lov underlät han att göra sin plikt som officer.

Det visade sig vara ett datorfel. När Petrov äntligen kunde andas ut drack han snabbt en halvliter vodka och sov sedan i 28 timmar.

2003 bodde överste Petrov ensam i en tvårummare några mil från Moskva. Hans fru hade dött i cancer och hans pension hade förlorat mycket av sitt värde. Världsmedborgarna i San Francisco beslöt att hedra den sovjetiske översten med en utmärkelse. 2006 ansåg Eva Moberg att Stanislav Petrov borde få Nobels fredspris i stället för att som vanligt ge det till etablerade organisationer och välkända, välavlönade och militaristiska politiker.


Det sägs att Tom Lehrer slutade att skriva sina roliga och extremt satiriska sångtexter 1973. Då fick Henry Kissinger Nobels fredspris och därför ansåg Lehrer att inte ens hans ironi kunde överträffa verklighetens. Den norske juristen Fredrik Heffermehl har bland annat i boken "Nobels vilje", kritiserat att många av utnämningarna inte alls överensstämmer med Nobels önskan att ge priset till dem som aktivt arbetar för nedrustning. Två exempel de senaste åren på hur den norska priskommittén helt nonchalerade Nobels testamente är när Obama och EU utsågs till fredspristagare.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar