tisdag, augusti 22

Tuff-bladet hösten 2017

TUFF-bladet
        Tyresö Ulands- och FredsFörening,
            Myggdalsv 80,  135 43 Tyresö
      Tel 070-876 4373 (ordf),    712 4463.
            Tuffs plusgiro: 16 01 37-6.
        Insamlingskonto: pg 79 36 36 - 2
             E-post: kontakt@tuff.nu
              Hemsida: www.tuff.nu

 Tack till solidariska skolor
Tuffs insamlingskonto plusgiro 79 36 36-2 har i sommar fått tillskott från två skolor, som gjort fina insatser. Den ena är Alléskolan i Lerum som gjort dagsverke och Kumla skola i Tyresö, som hade en festival den 8 juni.
Tillsammans fick de in hela 93 531 kr. Det går till Tuffs systerskoleprojekt i fattiga indiska byar
De senaste åren har vi till indiska partners sänt ca 200 000 kr. Vi hoppas kunna göra det även i år. Vi väntar nu på Strandskolans Öppet hus i oktober.

Skolor bekostade av TUFF
Dharampur består av många små byar med folk ur den tidigare så fattiga och försummade  stambefolkningen, Indiens urinvånare. För ett 20-tal år sedan, när Tuff ännu hade bidrag från SIDA, kunde vi sända ca en och en halv miljon kr per år till Indien. Då uppförde våra partners många skolor, som nu har tusentals elever med föräldrar som är analfabeter.

    Skola i Kongo stöds
I mars i år bidrog TUFF med 20 000 kr till lärar-
löner för en skola i Kongo, som föreningen också tidigare bidragit till. I maj i år skickade vi ytterligare 20 000  för lärarlöner. Skolan har nu 245 elever i grundskola och 180 på gymnasiet. Initiativet till skolan togs av Miza Landström, som är medlem av TUFFs styrelse
 
Hederligt! Gammalmodigt?
TUFF har ingen avlönad utan allt arbete sker frivilligt. Ingen enda krona tas från insamlings-kontot utan går till projekten utomlands. Tuff har ingen avlönad utan alla aktiva jobbar gratis
Inte heller har vi offentliga bidrag så vi belastar inte skattepengar. Ändå är Tuff mycket aktivt och firade sitt 50-årsjubileum i våras. Men många andra föreningar har tappat många medlemmar eller tvingats lägga ner. Politiska partier har tappat hälften av sina medlemmar på ett par decennier. Och många av Svenska Freds lokalföreningar har upphört. Den gamla svenska folkrörelsetraditionen är i fara. Men Tuff tuffar på som tidningen Mitt i Tyresö hade som rubrik nyligen. Så värva gärna flera medlemmar till TUFF på plusgiro 16 01 37 -6. Vi är ännu uppåt 400 medlemmar   

Mer pengar till krigsmakten
Regeringen har med hjälp av moderaterna och centern beslutat att höja försvarsanslaget med 8,1 mijarder kr de närmaste tre åren. Därmed kommer försvaret att öka till över 50 miljarder kr per år. Tre partier är ändå missnöjda. Det är sverigedemokraterna, kristdemokraterna och liberalerna De tycker att svensk krigsmakt bör få ännu mera pengar. Mest otrolig är KDs inställning. De har sitt kristna namn, som bör förplikta dem att följa bibelns bud om ”du skall icke dräpa” och Jesu kärlekslära. Partiet kan nu riskera att kallas för ”krigsdemokraterna”

Kvinnor i spetsen för TUFF
Kvinnor såsom Elin Wägner, Alva Myrdal, Inga Thorsson, Maj Britt Theorin har spelat en stor roll i kampen för fred. Tuff har också haft förmånen av starka kvinnor. I våras valdes Lisa Norgren Benedictsson till ordförande. Hon efterträdde Sylvia Ljungdahl men Sylvia stannar tack och lov kvar som vice ordförande. Faktum är att Tuff nu  har haft nio kvinnliga ordföranden i rad
På årsmötet i mars valdes till styrelsen också:
Erika Husberg, Lena Sandin, Fernandp Quiroga, Alexander Palmér, Magnus Wiberg, Miza Landström. Monica Schelin, Åke Sandin.

”Bort gå de, stumma skrida
 de en efter en till skuggornas värld”
  (Heidenstam vid Frödings begravning 1911)
Tre Tuff-medlemmar har på sistone dött. Det är Sven Lionell, Kjell Andersson och Curt Allerberg. Vi hedrar minnet av dem med värme och stor saknad. Vi uppskattar att anhöriga har bett oss att komma ihåg Tuffs insamlingskonto plusgiro 79 36 36-2. Därmed blir de bortgångnas minne hedrade genom tusentals nya mangoträd i fattiga indiska byar- utöver de ca 150 000 som redan är planterade.

Citatet
Sverige behöver en stark fredsrörelse som ifrågasätter, granskar och synar, en rörelse som kan driva på för alternativa, icke-militära lösningar på konflikter och spänningar. Försvaret är alltför viktigt för att lämnas till militären.”                                                    

 (Lisa Pelling i Dagens Arena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar