lördag, augusti 19

Tre partier som vill upprusta mer

Regeringen har med hjälp av moderaterna och centern beslutat att höja försvarsanslaget med 8,1 mijarder kr de närmaste tre åren. Därmed kommer försvaret att öka till över 50 miljarder kr per år.

Tre partier är ändå missnöjda. Det är sverigedemokraterna, liberalerna och kristdemokraterna. De tycker att svensk krigsmakt bör få ännu mera pengar.

Det är begripligt att det minst sagt nationalistiska SD vill slösa mera pengar på försvaret. Men varför kristdemokraterna och liberalerna också verkar hökaktiga är  svårare att förstå.

Många kristna följer bibelns ord om att ”du skall icke dräpa” och Jesu kärlekslära. Men kristdemokraterna är kanske så desperata över sina låga opinionssiffror att de i stället för det kristna i sitt namn borde kalla sig ”krisdemokraterna”. Eller ska vi kalla dem för ”krigsdemokraterna” ?

Liberalerna har glömt sin stolta tradition från den liberala statsministern Karl Staaff. Han ville inte bevilja högerns pansarbåtar, blev 1914 kritiserad av självaste kungen Gustav V och tvangs att avgå.

Tidigare fanns många folkpartister eller frisinnade som var pacifister. I dag finns den före detta reservmajoren Jan Björklund, som vill att vi ska öka vår krigsmakt med dubbelt så mycket som två andra allianspartier vill.

Dessutom påstår Björklund att Ryssland upprustar och är så hotfullt. Nej Ryssland har snarare minskat sin försvarsbudget på sistone. De 29 Nato-länderna har en tio gånger starkare krigsmakt än Ryssland. Det ledande Nato-landet, USA, upprustar däremot kraftigt. Trump vill ha ytterligare 110 miljarder dollar (uppåt 1000 miljarder kr) till världens i särklass största krigsmakt.

Många talar vitt och brett om ”Sveriges försämrade säkerhetspolitiska läge”. Vad det skall bestå av sägs inte eller förklaras dåligt.


Åke Sandin i Radio Tuff nr 1447    www.tyresoradion.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar