fredag, maj 13

Kaplans jämförelse 2009. Kollektivskulden

En ”ros” gavs i Radio Tuff till Gerhard Jacoby, som på Aftonbladets kultursida (21/4) skriver under rubriken ”Kaplans jämförelse var inte helt felaktig”. Som ung jude från Tyskland flydde han till Sverige 1939. Han menade att kritikerna hade varit osakliga, när några av dem hade drämt till med vad som hände judarna under 40-talets grymma krig

Det var 2009 som Kaplan gjorde sin numera så kritiserade jämförelse mellan judarna i 30-talets Tyskland och palestiniernas situation. 2009 var många upprörda över Israels krig mot Gaza. Årsskiftet 2008-2009 hade ca 1400 palestinier dödats liksom 13 israeler. Det var alltså mycket värre än det hämndlystna ”öga för öga, tand för tand”.

På vintern 2009 möttes i Davis Cup-tennis Sverige och Israel i Malmö. Med tanke på risken för demonstrationer och andra osportsliga händelser valde arrangörerna att spela matchen för tomma läktare.

I Radio Tuff beklagade vi detta. Vi menade att duktiga israeliska tennisspelare inte skulle drabbas av den förbannade kollektivskulden för något de knappast hade någon skuld till.

Minns att vi nämnde den brittisk-judiske författaren och förläggaren Victor Gollanz. När han efter kriget besökte Tyskland förfärades han dock över hur otäckt allierade ockupationsmakter tillämpade kollektivskulden mot civila tyskar i deras ruinstäder. Han skrev en bok om detta, där han bland annat framhöll:

Kollektivskulden är en vanvettig, oliberal, antikristen och beklagansvärt nazistisk tanke.


En som inte låtit sig luras att omfatta den korkade –och rasistiska-- kollektivskulden är den svenske författaren Bernt Hermele. Trots att hans judiska mor blev ett av dödsoffren för en självmordsbombare, som slog till mot ett hotell i Israel har han i sin nya bok tagit avstånd från Israellobbyn. Vändpunkten blev Gazakriget 2014.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar