tisdag, februari 18

Thage G om "ryska ubåtar", Afghanistan m m

"RYSKA UBÅTAR I SVENSKA VATTEN"
I dag (18/2) har Tyresö haft besök från grannkommunen Nacka. Det var Thage G Peterson, som talade i Kulturcaféet. Han var ju i nästan 30 år riksdagsledamot (s) och i två decennier med i regeringen, bland annat som försvarsminister 1994-97. Han talade klarspråk men berättade också om sin uppväxt i Småland. Här kommer några utdrag av hans tal:

"Ubåtsfrågan bottnade i rysskräcken, ingenting annat. En kommission tillsattes och där spelade Carl Bildt en avgörande roll. Vi hade tre socialdemokrater där och alla satt på Sörmlandsbänken, men Carl Bildt fick dominera. Det ledde till att denna kommission pekade ut Sovjetunionen eller Warszawapakten som dom som hade kränkt Sveriges territorium.

Olof Palme var inte informerad om slutsatsen. Jag låg och sov på ett hotell I Gävle och så ringde Olof Palme och sa att i morgon kommer dom med ett förslag att vi ska brännmärka Sovjetunionen för ubåtskränkningarna. Jag vaknade snabbt och sa till honom: "Du har två möjligheter: En är att ge digl in till PUB eller NK och köpa en grodmansutrustning, en stark ficklampa och hoppa ner i havet och titta om det finns några spår efter ryska ubåtar. Eller också får du kalla ihop regeringen och då får vi göra ett av dom hårdaste uttalanden vi kan mot Sovjetunionen".

Det var ju en hemsk stämning i Sverige som vi kommer ihåg. Så samlades regeringen och vi gjorde ju då ett av de absolut hårdaste uttalanden som en svensk regering gjort någonsin mot ett annat land, alltså mot Sovjetunionen om ubåtskränkningarna.

Men vi trodde inte på det. Vi satt och snackade och sa att det här är på nåt sätt fel, men vi har ingen annan möjlighet. Vi hade inte kunnat går emot folkstormen mot ryssarna som det då var

Jag har en uppfattning om det där. Den där ubåten 137  som gick på grund i Blekinge skärgård, hävdar jag, hade felnavigerat. Jag menar att en nykter ubåtskapten hade inte kört in båten där, men han var stupfull liksom andra på bryggan. De hade druckit för mycket vodka helt enkelt.

Så fort jag blev försvarsminister, redan på andra dan, tillsatte jag en egen ubåtskommission med experter och kunniga människor. Dom kom så småningom fram till att underkänna Bildtkommissionen. Dom sa att den inte hade underlag för att beskylla Sovjet och det kunde inte min så kallade kommission göra.

Jag hade besök av USA:s försvarsminister William Perry, som var en mycket trevlig person, en humanist, som hade varit läroverkslärare. Vi var ute på Berga och Muskö och sen på vägen till Arlanda till flyget tittade jag på honom och sa, att vi hade ju pratat om allting, men vi hade inte nämnt ubåtarna. Då lade han sin hand på min axel och sa lite småleende: "Om det nu var en ubåt, så behövde den ju inte vara rysk."

Jag var sen i Pentagon vid ett par tillfällen och dom ställde aldrig en fråga om ubåtar, viket dom borde ha gjort. De visste naturligtvis, vad det här rörde sig om. Hade vi ubåtar inne så kom dom ifrån Nato."

OM AFGHANISTAN: "SVERIGE ÄR I KRIG!"
(Thage G kom i sitt tal också in på svenskmilitär i Afghanistan. Så här sade han: )

"Om någon för 30 år sen, medan Palme ännu levde, hade sagt att Sverige skulle bli en krigförande nation, som dödade människor i ett annat land, så hade den personen ansetts vara spritt språngande galen. Men nu är vi i krig. Det där med 200 år i fred är ju inte sant.

Det är sant på hemmaplan men inte ute i världen. Det förnekades länge men när jag tog upp det i DN och Svenskan var generalerna galna på mig. De bjöd mig på kaffe i Högkvarteret och jag att de inte kunde använda lögnen, därför att franska och tyska generaler säger att dom är ute på krigsuppdrag i Afghanistan, när vi nu gör exakt samma uppgifter som dom i Afghanistan, är vi då ute på fredsuppdrag? Vi är också ute på krigsuppdrag.

Nu förs inte fredsargumentet längre fred. Allt fler ger mig nu rätt. Nu läser jag vänliga ord om mig i de där tidningarna, som säger att Thage G har ju haft rätt alla de där åren.

Afghanistankriget är ett enda lidandets historia. För Sverige är det ett dubbelt nederlag i dubbel bemärkelse, därför att Sverige har blivit en krigförande nation, som inte bara varit beredd utan, som jag vet, också har dödat människor i ett annat land. Det är den ena sidan. Den andra sidan är att vi har övergett den traditionella fredslinjen med tonvikt på samtal, förhandlingar, politiska lösningar och i stället har vi valt kriget.

Vi har sparkat ut Olof Palmelinjen."

DET KRIG EGENTLIGEN ÄR
 Thage G:s filosofi:

"När jag var vid Södertörns högskola så hade jag studiekamrater, som hade sina föräldrar kvar i Kandahar eller Kabul i Afghansistan och dom berättade för mig, hur  människor led och dom skilde inte på svenska soldater och amerikanska soldater. Dom blev lemlästade av Natosoldaterna.

Det är farligt att tro att krig och dödande är lösningen på motsättningar och konflikter, att krig skulle vara något naturligt. Det är farligt om fredsansträngningar kommer först i andra hand och därför måste vi tala mer om freden och ifrågasätta militära lösningar. Vi är dåliga på att föra ut fred, samförstånd och humanism. Det är endast det som bygger en framtid och en fredlig väg.

Det går inte att uppnå vänskap genom att bomba ihjäl barn och föräldrar och förstöra deras hem. Det man uppnår är något annat, nämligen hat. Min tes är att detta leder aldrig till fred, det är fredsansträngningar som leder till fred. Ingenting annat!

Det är en viktig att utgå ifrån att fattigdom, nöd och okunnighet kan man inte bomba bort utan som de här afghanska tjejerna från Kandahar sade så påminner gravplatser och stympade armar om oförrätter som sitter i under generationer. Det går inte att bomba bort hatet utan vad barn och ungdomar behöver är att få bukt med dom bakomliggande sociala och ekonomiska orsakerna. Det är detta som måste kämpas ned, inte dom människor som är de felaktiga systemens slavar.

Jag vill inte att Sverige ska delta i krig i andra länder, vill inte att Sverige ska vara med i så kallade fredsframtvingande operationer utan vårt varumärke ska vara fred och fredsförhandlingar. Vi ska vara med i fredsbevarande operationer under klart FN-mandat. Aldrig en operation utomlands utan ett FN-mandat!

Vi har aldrig haft några blå baskrar på våra soldater i Afghansistan. De har Nato-hjälmar. Världen behöver i dag länder som står utanför militära allianser."

FRÄCKISAR FRÅN ALTARET?
Thage G berättade i början om sin barndom i ett småbrukarhem i Småland:

"Det har funnits i mitt liv tre universitet. Det första är köket i mitt barndomshem. Det andra är två folkhögskolor, Grimslöv och Viskadalen och för det tredje Socialinstitutet och Lund universitet.

Det viktigaste utan tvekan för mig har varit köket. Det var min fars
'frisörsalong, men det var också mitt sovrum. Jag sov i kökssoffan, och där låg jag och lyssnade på det fattiga folkets livserfarenheter med mycket diskussioner om de båda politiska ledarna Per Albin Hansson och Axel Persson Bramstorp. Det var ju samarbete då mellan bondeförbundet och socialdemokratin.

I köket talades det mycket om livet men också många mustiga berättelser. Jag kunde nog flera fräckisar än något annat barn i socknen. Dom berättade jag så småningom  från altaret i Bergs kyrka, därför att dom båda kyrkvärdarna var oerhört intresserade av snuskliga berättelser.

Det var flera som satt och lyssnade på mig, när jag berättade från altaret i Bergs kyrka. Och då råkade far på en ny lönesänkning. Prästen tog tag i det här men då sa jag till honom och då fick jag en applåd ifrån min publik. Jag sa: Vad är det som gör att jag samlar mer människor i Bergs kyrka än vad du gör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar