tisdag, februari 4

BILDT OCH IRAN - MEN USA DÅ?

Har i kväll på TV sett vår svenske utrikesminister på besök i Iran. Visserligen kallade vi i Radio Tuff för många år sedan Carl Bildt för Kalle Buldt. Det var när han polemiserade mot en antimilitaristisk artikel jag hade skrivit i Aftonbladet och råkade kalla mig för Åke Sundin. Ändå tycker jag han har en viss resning och han fick till och med en "veckans ros" i Radio Tuff (www.tyresoradion.se), när han i våras tyckte att den svenska debatten om några ryska flygplan över Östersjön var "ganska hysterisk".

Bildt visas nu när han träffar både den iranske utrikesministern och presidenten. Av trendriktiga svenska journalister utfrågas han om han verkligen tog upp de många otäcka iranska avrättningarna och Irans sedan 20 år påstådda planer på att skaffa kärnvapen. Jodå, det hade han gjort.

Däremot glömde man att fråga honom vad han tyckte om de sanktioner mot Iran, som inte drabbat religiösa potentater utan den iranska befolkningen. Ca 30 procent av dem är nu arbetslösa och människor dör i onödan på grund av brist på mediciner. Detta elände drabbar många oskyldiga på grund av sanktioner, bland annat från skenheliga västliga stater, varav tre av dem själva har massor av kärnvapen.

Under samma TV-kväll ser och hör jag två inslag om de många avrättningarna i USA. De har problem nu, för det dödliga giftet som använts har européerna slutat att sälja. Och när en av mina favoritjournalister, Cecilia Uddén, sedan intervjuades berättade hon om hur hon bevittnat en avrättning i USA. En amerikanska som hon intervjuade uppgav sig ha sett "omkring 22" avrättningar.

Är ganska säker på att ingen svensk utrikesminister på besök i Washington förebrått sina värdar för att tillåta avrättningar eller bekymrat talat om USA:s många kärnvapen. Och i EU, som fantastiskt nog fick Nobels fredspris, har väl ingen svensk politiker någonsin i Bryssel eller Strasbourg kritiserat sina EU-kompisar Frankrike och England för att de är nedlusade med dessa förintelsevapen.

Ibland är det självgoda västliga hyckleriet alltför svårsmält.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar