fredag, februari 14

GÜNTER GRASS och BRÖDERNA GRIMM

Från Radio Tuffs medarbetare i Malmö, förra Tyresöbon Marianne Stalbohm Stieger, har vi fått en text om Günter Grass' senaste bok "Grimms Wörter" (Grimms ord). Bröderna Jacob och Wilhelm Grimm utgav redan 1812 ett antal folksagor som fick en världsvid läsekrets och översattes till 160 språk. Bland dessa folkkära sagor märks Snövit, Hans och Greta och Askungen. Så här skriver Marianne:

År 1999 fick den tyske författaren och konstnären Günter Grass nobelpriset i litteratur. Många jublade över den utmärkelsen, men lika många tyckte det var förfärligt att denne "dissident" och ofta ilskne kritiker av den tyska regeringen och parnassen skulle få en sådan ärorik utmärkelse.

Günter Grass talar alltid som en sann pacifist. Tillhör man fredsrörelsen, måste man helt enkelt hylla författaren av så stora romaner som debutromanen  Blecktrumman 1959 och senare bland annat också romanen Flundran.

2002 skrev Grass också om den i särklass största fartygskatastrofen i världen någonsin. Den texten hade titeln Krebsgang (Kräftgång) och skildrar hur det stora passagerarfartyget Wilhelm Gustloff torpederades den 31 januari 1945 och över 9000 människor, de flesta civila tyska flyktingar följde henne i djupet. Trots att det inträffade i Östersjön är det märkligt få som känner till denna tragedi. 

I sin senaste bok skildrar Grass tillblivelsen av bröderna Grimms stora ordbok som behövde hundra år på sig för att bli klar. Bröderna hann inte längre än till bokstaven F, men Jacob, den idogare av de båda bröderna, levererade ändå en mängd olika ord till bokstaven K, den som han själv aldrig skulle göra klar.

Vilket ord blir då viktigt för den gamle fredsaktivisten Günter Grass? Jo, ordet krig. Och till det följer nu en rad citat, skrivna på det typiska Grassmaneret, dvs ofta snabbt sammanfattande, till synes objektivt, men på ett cyniskt-ironiskt sätt som går rakt in i magen

"Min tidsålder började när Weimarrepubliken just hade återhämtat sig en aning från sina svaghetsanfall, men sedan förföll desto fortare, varpå Tredje riket varade bara i tolv år, men tillräckligt länge för att belasta var och en och så, även mig, med ett folkmord som, reducerat på det enda ortsnamnet Auschwitz, för all framtid vidhäftar oss som ett Kainsmärke." (sid. 260)

"Rent tillfälligt överlevde jag [kriget]. Och efter att atombomber hade fällts över två japanska städer, ytterligare en krigsförbrytelse, vilken visserligen inte fick räknas som sådan, eftersom den förövades av segrarna, skulle fred äntligen lyckliggöra världen." (sid 284)

"Snart började det Kalla kriget som ledsagades av det heta i Korea. Stormakterna ställde till med ställföreträdande krig. I främre Asien gav flera krig, däribland blixtkrig, näring åt det urgamla hatet som gav varken israelerna eller palestinierna fred. Och när staten Jugoslavien bröts isär, tittade de krigströtta européerna på hur serber och kroater krigade mor varandra, och serberna, nästan som i förbigående, slaktade sina grannar av muslimsk tro."

Grass citerar en av de stora 1700-talsdiktaren Matthias Claudius:

"De' är krig! är krig! Å, Guds änglar värj er
Och säg du ditt därtill!
De' är tyvärr krig - och jag begär
att inte vara skuld därtill!"   (sid. 285)

Sedan citerar Grass den engelske nobelpristagaren i litteratur Harold Pinter i hans nobeltal:

"Hur många människor måste man döda innan man har förtjänat titeln massmördare och krigsförbrytare?"

Vidare säger Grass:

"Pinter talade om Irak-kriget, om pågående och förflutna nidingsdåd, förövade av USA, och över det hycklande räknandet av det som i väst kallas 'Body count', där bara de egna döda är viktiga. Han spottade ut det som alla visste, men bara några få vågade säga."
-----------------------------------
Marianne Stalbohm Stieger i Radio Tuff 1358


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar