onsdag, januari 22

TUFF-bladet vintern 2014

        Tyresö Ulands- och FredsFörening,
            Myggdalsv 80,  135 43 Tyresö
      Tel 742 1442 (ordf),  712 2581.
          Tuffs plusgiro: 16 01 37-6.
      Insamlingskonto: pg 79 36 36 - 2
         E-post: tuffmail@spray.se      
          Hemsida: www.tuff.nu

-----------------------------------------------------------------------------------
2013: Åter ett aktivt Tuff-år
2013 blev ett nytt mycket aktivt år i Tuffs 47 år långa historia: Många intressanta möten, 428 betalande medlemmar, Radio Tuff varje vecka, flera bokbord i Tyresö centrum och omfattande biståndsarbete:
Bra mångskiftande bistånd
Under 2013 betalade Tuff till indiska partners 245 000 kr för driften av de sex Tuff-skolorna för barn till fattiga analfabeter i det tidigare gudsförgätna Dharampur. 75 000 kr betalades till bygget av en skola i Kongo. Dessa pengar samlades in från solidariska medlemmar och tillsammans med tidigare insatser från Tuff är nu fyra av de sex klassrummen  finansierade.  Barn- och ungdomscentret Shatila i Libanon, som bl.a.tar hand om syriska flyktingbarn fick från Tuff 5 000 kr. Syriska flyktingar i Tyresö hjälptes med 4000 kr. Vår partner i Belgrad, Lina Vuskovic, stöddes med 2000 kr för sin hjälp till gamla flyktingkvinnor. 
 Indiskt projektjubileum
Nu är det 25 år sedan de omfattande projekten i det bergiga och  fattiga Dharampur startade. Där bor ca 200 000 tribals (stambefolkningen). I januari firades det högtidligt av 500 deltagare. Tuff var i många år den enda finansiären, men i dag stöds projekten också av många indier, som blivit imponerade av Tuffs och indiska partners pionjärinsatser. I Dharampur har åtta skolor för olika stadier och hundratals brunnar anlagts, 115 000 mangoträd planterats, 1200 hektar åkerjord återvunnits, konstbevattning från massor av anlagda dammar med mera ordnats. Många andra bra projekt i Indien och andra länder har Tuff stött sedan 1971.
   Medlemsökning igen!!!
2013 hade Tuff 428 betalande medlemmar. Det var en ökning med 21. Särskilt glädjande är detta i en tid då många föreningar drabbas av medlemsras. Det är inte bra för den fina demokratiska folkrörelsetraditionen. Eller som professor Gunnar Adler-Karlsson uttryckte det: "Alla dessa proklamationer, varningar och upplysningar 'von oben' tjänar till intet, om de inte följs upp i arbete i de små grupper, på vilka den svenska demokratin är uppbyggd"
Värva gärna medlemmar!
Det blir man genom att sätta in 200 kr på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 (Familjemedlem 80kr)
    Tuff tufft oberoende…
Alla i Tuff  och i Radio Tuff jobbar gratis. Då  vi inte heller har några offentliga bidrag är vi på sätt och vis ganska oberoende.
... men medlemmar behövs
Vi har dock kostnader i form av hyran för Tuff-lokalen,Myggdalsvägen 80, porto, telefon med mera. Därför är det så viktigt att vi har många medlemmar, som vi så gärna är  beroende av
Sylvia m fl på Radio Tyresö
Förorten Tyresö ligger ju  i  medieskugga från Stockholm. Där finns dock en aktiv radio. 91,4 MHz. Radio Tuff har hörts varje vecka i hela 29 år, men icke-våld och solidaritet är ämnet även i andra program. Alltså hörs Sylvia Ljungdahl en halvtimme nu och hon är ordförande både i  Tuff och Tyresö Kvinno- och Tjejjour. Även en halvtimme med Ola och Erni Friholt hörs. De är mycket fredsaktiva på Orust. Enklast att lyssna är att klicka på www.tyresoradion.se Där kan man också lyssna på tidigare program, t. ex. inledarna vid flera offentliga Tuff-möten: Stefan Lindgren om Ryssland, Ibrahim Isaac om Syrien och Lena Lönnqvist om Västbanken.
       Ny fräsch hemsida
Tuff har en mycket aktiv hemsidesgrupp. Den har lyckats bra med att förvalta arvet efter Bengt Citron, som i åratal jättefint har skött och varje vecka uppdaterat Tuffs hemsida. Den nya sidan har adressen  www.tuff.nu 
Den1 feb: Maj Britt Theorin
har inte bara varit nedrustningsminister utan i 25 riksdagsår varit förgrundsfiguren för fred och ickevåld. När hon för någon månad sedan hördes i Radio Tuff sa hon bland annat: "Det fanns massor av saker vi svenskar hade kunnat göra i stället för att skicka Jas-plan till Libyen. Vi hade till exempel kunnat ha ett sjukhus på den tunisiska sidan, vi hade kunnat hjälpa till socialt. Vi hade kunnat välja en annan och bättre väg av deltagande än den militära:".Maj Britt inleder ett möte i Tyresös Kulturcafé lördag 1 feb kl 10. Välkomna!
              Citatet:
"Face to face är bättre än Facebook"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar