fredag, januari 17

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1356) 19 jan 2013 till....

….till              Radio Tyresös omväxlande och intressanta utbud, nu med flera duktiga programmakare, som hörs lokalt på 91,4 MHz men världsvida på www.tyresoradion.se Flera av Tuffs intressanta offentliga möten har spelats in och sänts, t ex Stefan Lindgren om Ryssland och Lena Lönnqvist om Västbanken. De kan ännu avlyssnas i webbens omfattande arkiv, men Ibrahim Isaac om krigen i sitt gamla hemland Syrien hörs till den 26 januari också på radion.

….till              den Tuff-medlem, som skänkte 5000 kr till den frivilligt arbetande Tyresöradion i protest mot förtalet av bland annat dess program. På inbetalningskortet tackar han för kampen mot vad han kallar lögnaktiga moderata trendnissar i Tyresö.

....till               Tuffs indiska partners som den 26 januari högtidligt firar att det nu är ett kvartssekel, sedan de omfattande projekten bland förut gudsförgätna Dharampurs hundratals små fattiga byar inleddes. Där har åtta skolor för olika stadier och hundratals brunnar anlagts, 115 000 mangoträd planterats, 1200 hektar åkerjord återvunnits, konstbevattning från massor av anlagda dammar med mera ordnats. Under den första hälften av perioden var projekten helt beroende av det finansiella stödet från Tuff. Det fortsätter och nyligen skickades 245 000 kr från Tuff, men i dag stöds projekten också av välbeställda indier, som blivit imponerade av Tuffs och våra indiska partners pionjärinsatser.

….till              den miljöengagerade amerikanske politikern Ralph Nader som i brev till förre presidenten George W Bush bland annat skriver: "Irak förblir ett land som ni förstörde, ett land där över en miljon människor dödades bland dem många barn. Miljoner blev sjuka eller sårade och miljoner tvingades på flykt, bland annat de flesta irakiska kristna. Irak är ett land med sekteristiska konflikter, som er invasion provocerade fram till vad som nu är öppet krig. Irak är ett land där al-Qaida sprider sina bomber med explosioner som tar 20, 30, 40, 50 eller 60 liv per dag." Nader påpekar också: "Det fanns inte al-Qaida i Irak före er invasion. Al Quaida och Saddam Hussein var dödliga fiender". När irakier som samarbetade med USA desperat sökte visum till USA nonchalerades de och Nader skriver: "Er administration tillät färre irakier att komma till USA än vad Sverige gjorde under samma period" Alltför sällan hör man liknande resultatvärderingar av krig.

….till              den radikale brittiske journalisten och avslöjaren John Pilger, som på BBC säger sig vara chockerad över hur lite vanliga engelsmän vet om följderna av USA:s och Englands invasion av Irak 2003. Han hänvisar till en opinionsundersökning om britters kunskap om Irakkriget, vilken visade: "Majoriteten trodde att färre än 10 000 irakier hade dödats. Vetenskapliga studier rapporterar att upp till en miljon irakiska män, kvinnor och barn dog i det inferno som den brittiska regeringen ställde till med i allians med Washington. Det är faktiskt jämbördigt med folkmordet i Uganda". Pilger påpekar också hur vi i väst indelar krigets offer i "värdiga" och "ovärdiga" och han säger: "Ovärdiga offer är de som kommer i vägen för vår bestraffande makt eller som dödas av de 'goda diktatorer' som vi stöder. Saddam Hussein var en gång en sådan 'god diktator' men han blev olydig så vi degraderade honom till en 'ond diktator' "

….till              Svenska Dagbladet som (12/1) publicerar en artikel av förre kammaråklagaren Rolf Hillegren. Den har rubriken "Dags för Sverige att avsluta fallet Assange". Den handlar alltså om grundaren av Wikileaks, Julian Assange, som sedan 19 juni 2012 fått asyl på Ecuadors ambassad i London, sedan Sverige av England begärt hans utlämnande. Hillegren frågar: "Är det rimligt att en person som befinner sig på en ambassad i London saknar möjlighet att under de närmaste 27 åren lämna byggnaden samtidigt som man från svensk sida skulle kunna häva denna situation utan avsevärd nackdel för någon

….till              konstnären Lars Vilks, som gjorde en rondellhund av Mohammed och som nu visar berömvärd tolerans mot en av dem som sägs vilja mörda honom. Det är den blonda amerikanskan Doreen LaRose, som världspressen 2010 varnade för och döpte till Jihad Jane. Hon hade öppet svamlat på Internet om att mörda Vilks och nu ska hon efter tre år i häkte dömas som terrorist. Men Vilks menar helt riktigt att hon i stället behöver vård. Jihad Jane är trots öknamnet en beklagansvärd figur: Våldtagen som flicka av sin far, prostituerad, drogberoende, utnyttjad av många män och knappast i stånd att utföra ett terrordåd.

….till              Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, som påminner om att det nu är hundra år sedan trubaduren och svenskamerikanen Joe Hill i USA arresterades för mord och sedan på tveksamma bevis avrättades. När jag 2004 gjorde min sista intervju med min käre vän Roland Schütt var han 91 år. Det var ett år före hans död men han var lika rolig och talför som alltid. Han läste inte bara några av sina kluriga limerickar utan sjöng alldeles oförberedd en stump av Joe Hill vars radikalism han beundrade. Det var följande rader:

"Du går svältande på trottoarn.
Du får svälta med hustru och barn,
men var modig, som Herran befallt,
ty där ovan så ordnar sig allt.
Du får mat, oh, kamrat
uti himmelens härliga stat.
Svält förnöjd,
oh, vad fröjd!
Du får kalvstek i himmelens höjd."

Ännu efter åtta år saknar jag Roland Schütt och jag kommer så länge jag kan göra radio låta honom höras då och då. Särskilt i somras saknade jag honom. Då hade jag behövt honom, han som i Radio Tuff berättade så ömsint om sin judiska mamma Zipa. Det var i somras några ledande Tyresömoderater intensivt smutskastade den här radion med lögner om dess mängd av "antisemitism". 

….till              Fredsaktivisten på Orust Ola Friholt, som i sina nya diktbok "MOT MAKTENS SPRÅK" bland annat skriver om drönare i bikupor och tyvärr också på andra håll. Så här lyder denna dikt:

I bisamhället
drönar drönarna,
födda ur ett obefruktad ägg,
en jungfrufödsel
med enda syftet
att befrukta,
tömma sig
i drottningen
och sedan dö

Under kejsar Obama
utgick ett påbud
stt befrukta
byarna i bergen
i Afghanistan
och Pakistan
med drönare.

Deras svaga brummande
- som binas flykt -
blev varningen
som kom för sent
till fåraherdars, plöjares
och bröllopsföljens
fruktlösa förväntningar.

Helvetesmaskiner
döpta till drönare
av kapitalets
ordvrängare
stal från bina
deras namn av kärleksgärning
utan gadd.

OLA FRIHOLT, som tillsammans med Erni Friholt hörs under en halvtimme lokalt  på 91,4 MHz och världsvida på www.tyresoradion.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar