lördag, januari 4

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1355) 5-19 jan. 2013 till....


….till              BBC:s Channel 4 som på Juldagen lät Edward Snowden hålla jultalet till nationen, medan 
                      drottning Elisabeth hördes på de andra kanalerna. Om övervakningen av allt och alla fortsätter                         är det värre än vad diktatorn Storebror i Orwells bok "1984" lyckades med, ansåg Snowden och                       varnade: "Ett i dag nyfött barn kommer i framtiden inte att  kunna uppleva vad personlig                         integritet innebär"

….till              Sveriges Radios program "Vinter i P", som på Juldagen hade Fredrik Lindström som programmakare. Det var en svidande vidräkning med konsumismen, alltså köphysterin. Vi utsätts, påstod han, för tusentals reklaminslag per dygn. De gör oss missnöjda med vad vi har och triggar oss att efterfråga nya prylar, varvid vi då hjälper till med tillväxten, en helig ko i vår "ekonomistiska religion", som helt överskluggar julens religiösa budskap. "En nöjd människa är en farlig människa", enligt Lindström. Han liknade vårt prylberoende och habegär med knarkarna, som för varje ny dos behöver en ännu häftigare upplevelse. En av Fredrik Lindströms ironiska meningar löd: "Vi köper för pengar vi inte har saker vi inte behöver bara för att imponera på människor vi inte tycker om"

….till              kritikerna av USA:s planer på att modernisera sina 5100 kärnvapen-stridsspetsar. Det skulle kosta flera hundra miljarder dollar, samtidigt som USA:s sociala myndigheter uppskattar att 600 000 amerikaner lever på gatan utan tak över huvudet och västliga medier sedan åratal bara varnar för framtida iranska kärnvapen.

….till              annorlunda kommentarer till den bejublade storordern från Brasilien på 36 svenska Gripen-plan. Klarsynta framhåller att var femte brasilianare lever under fattigdomsgränsen och att det är andra insatser än militära som det militärt ohotade landet behöver. Priset på ett Gripen-plan är ungefär 1 miljard kronor, så vi minns hur fredsrörelsen förut betecknade  planet som "Dyrgripen!" Som namnet Tyresö Ulands- och  Freds-Förening visar är föreningens ledande strävan att rädda livet på miljoner fattiga medmänniskor med pengar tagna från de astronomiska summor som världen över satsas på att massdöda oss.

….till               Patrick Cockburn på den brittiska tidningen The Independent, (15/12) skriver om den amerikanska och brittiska Syrienpolitikens fiasko. Det slutgiltiga beviset på det, anser han kom i början av december, då islamistiska rebeller tog över den Fria syriska arméns högkvarter vid gränsen till Turkiet. De rebellgrupper som väst satsat på är på flykt undan mera al-Ouaidainspirerade rebeller. Det mest påtagliga beviset på det är att Salim Idris, som varit västliga makters favoritgeneral, har flytt till sina finansiärer i Qatar eftersom den syriska gränsen mot Turkiet i stort sett domineras av mera islamistiska rebeller. Cockburn sammanfattar: "Värt att minnas att Fria syriska armén och Syriska nationella koalitionen är desamma som USA och England nästan gick i krig för i augusti och betraktade som kandidater för att ersätta Assad vid makten i Damaskus. Det nyliga fiaskot visar hur rätt den folkliga opinionen i båda länderna hade, när den motsatte sig en militär intervention".

….till              Amnesty International som larmar om kidnappningar, tortyr, shariadomstolar, dödande även av barn, begångna av islamistiska rebellgrupper i Syrien. Inte minst utpekas den allt starkare rebellgruppen ISIS (Islamistiska staten Irak och Syrien). Rapporten uppger att också 14-åringar torteras och att människor hamnar i vidriga fängelsehålor för att de rökt cigaretter eller tillhört en annan rebellgrupp. ISIS är ökänt för tjogtals självmordsbombningar i Irak och Syrien och för att ha många krigare från olika länder i sina led.

....till               Fredsforskaren Jan Öberg, som från Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning i Lund hävdar att västmakterna måste ändra sin politik mot Iran. Han ser en strimma av hopp i avtalet i Genève den 24 november mellan Iran och säkerhetsrådets fem medlemmar plus Tyskland. Han hoppas att det minskar hotet av ett krig mot Iran och att i nästa förhandlingsrunda de för iranierna förödande sanktionerna reellt minskas.

....till               förra språkröret (mp) Birger Schlaug som i Fria Tidningen (31/12) skriver följande under rubriken VI LEVER I EN LÖGNAPPARAT: "I den ingår att förneka sådant som egentligen alla vet ända tills det är lämpligt att meddela, att 'det där var ju inga hemligheter, det visste ju alla'. Vilket är ett av de mer ironiska argumenten, som Natoförespråkarna numera har. Fast de begriper inte själva det där med ironin"

….till              Tuffs fortfarande stora och mångskiftande verksamhet under det gångna året 2013. Biståndet uppgick till 331 000 kr, främst till Indien och Kongo men också till gamla fattiga i Belgrad, flyktingbarn i Libanon och till en syrisk flyktingfamilj här i Tyresö. Men snart mycket mera om det i en slags årskrönika från Radio Tuff.

-------------------------------------------------------------------------------------
Hörs från 5 januari på www.tyresoradion.se eller lokalt på 91,4 MHz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar