lördag, december 14

Vilka använde kemvapen i Syrien?

För tre månader sedan skrev jag en krönika med rubriken "Är Assad verkligen så korkad?" Då hade den 21 augusti många hundra människor dödats av kemiska vapen i trakten av Damaskus. I våra västligt orienterade medier var enigheten stor om att det hade varit den ständigt skuldbelagda Assad-regimen som utfört dådet.

Då skrev jag bland annat följande:

"Nu säger de båda aggressiva västländerna självsäkert, att det var Assadregimen som med kemiska vapen var ansvarigt för massdödandet. De är så angelägna att få basunera ut det, att de inte ens tycks vilja invänta FN-inspektörernas slutrapport.

Föga sägs om det motsägelsefulla i att regimen var syndabocken. Assad visste ju mycket väl, att användning av kemiska vapen skulle vara ett klartecken för västmakterna att inskrida militärt. Att dessutom göra det just när FN-inspektörerna hade anlänt är ju ett uppseendeväckande självmål. Är Assadregimen verkligen så korkad? Redan romarna frågade "cui bono", vem gagnas.

Vart tog Carla del Pontes rapport till FN vägen för tre månader sedan? Hon hade bland annat genom intervjuer med flyktingar funnit att det inte fanns några bevis på att den syriska regimen använt kem-vapen, medan mycket tydde på att rebellerna hade gjort det. Schweiziskan Carla del Ponte är ingen duvunge i fråga om krigsförbrytelser. Hon har bland annat varit åklagare vid den Internationella Brottsdomstolen i Haag och visat civilkurage tidigare."

I dag (14/12) meddelas, att kemvapen sannolikt har använts på minst fem platser i Syrien. Det fastslog FN:s vapeninspektörer, under ledning av svenska kemvapenexperten Åke Sellström i en slutrapport.

De drabbade områdena är Ghouta nära Damaskus, Khan Al Asal nära Aleppo, Jobar vid Damaskus, Saraqueb intill Idlib och Ashrafieh Sahnaya på landsbygden utanför Damaskus. Redan i mitten av september fastslog inspektörerna att kemvapen – sannolikt sarin – använts i Ghouta vid den massiva attacken den 21 augusti då mer än tusen människor uppskattas ha dödats av giftgasen.

Vapeninspektörernas uppgift var inte att fastslå vem som använt kemvapnen. I rapporten pekas därför varken regimen eller rebellerna ut som skyldiga till gasattackerna. Båda parter har dock anklagat varandra för att använda kemiska vapen.

I ett tal den 15 september under manifestationen "NEJ TILL KRIG MOT SYRIEN" sade Ibrahim Isaac bland annat:

"Herr Obama, vi vill informera dig om att din underrättelsetjänst CIA 'glömt' att meddela dig om att den 30 maj i år beslagtog turkisk polis i Adana på gränsen till Syrien 2 kg saringas av al-Qaida-allierade al-Nusra-fronten som är högaktiv i Syrien."

Denne Ibrahim Isaac är som ordförande i Syriska Riksförbundet initierad och har intervjuats i Radio Tuff ( www.tyresoradion.se ). Där menade han att kunde al Qaida till och med spränga Tvillingtornen den 11 september 2001, vore det en barnlek för dem att tillverka och använda nervgasen sarin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar