söndag, december 22

"Rosor" från Radio Tuff (nr 1354) till....

….till              Ingrid Svensson som skrivit en lång artikel i tidningen Magasin Tyresö, som delas ut till alla Tyresös hushåll. Den har på sin första sida en stor omslagsbild på Tuff-aktivisten Lisa Norgren Benedictsson och med rubriken "Indiens fattiga får hjälp av Tyresö-Lisa - började i TUFF som 12-åring". Inne i tidningen finns rubrikerna "De fick en skola av Tyresös tuffa eldsjälar" och "TUFF kämpar för de allra fattigaste". Artikeln är på fyra sidor och illustreras med foton på Kumla-elever indiska partners och tuff-aktivister.

….till              Kajsa Ekis Ekman, som i DN (12/12) under rubriken "Bilden av pacifisten Mandela är djupt hycklande" bland annat skriver: "Det är alldeles uppenbart att vår civilisation är fullkomligt genomsyrad av våld. Att vi uppehåller våra gränser med våld, förser oss med bensin med hjälp av storskaliga invasioner (dit vårt land levererar vapen), och att våra bäst säljande böcker, filmer och dataspel är de som kretsar kring våld. Få, om någon, politiker eller tänkare i väst är pacifist på allvar. Ändå tycks det mycket viktigt för oss att betona att vi tar avstånd från alla former av våld. Detta dubbeltänk kan bara existera genom en avancerad språklig manöver. Termen våld syftar nämligen enbart på förlorarnas våld. Segrarnas våld suddas ut…."

….till            TV-programmet Uppdrag Granskning som (11/12) handlade om NSA:s och FRA:s omfattande övervakning av allt och alla. Både visselblåsaren Edward Snowden och Glenn Greenwald, f d journalist på The Guardian, gjorde ett modigt och intelligent intryck.

….till            manifestationen på Mynttorget i Stockholm den 16 december mot den svenska militära insatsen i Afghanistan. Där talade bland andra Maj Britt Theorin, som vi snart ska höra här i Radio Tuff. Men den tidigare Palmemedarbetaren Anders Ferm bidrog bland annat med följande rader: "Både regering och opposition är och har varit överens om att stödja kriget. Och de är överens om att slå vakt om tystnaden. Vad är de rädda för? Att folket lägger sig i? I radio och TV, i tidningarna förs ingen debatt där politikerna deltar. Det är val om nio månader, vad tycker t.ex. oppositionsledaren om kriget, han vill bli statsminister men har han någon åsikt om Sveriges krig, varför intervjuar ingen journalist honom om hans syn på krig och fred? Är vi väljare inte värda att få veta det?"

….till              Stefan Lindgren, som i sin blogg 8 dagar tycker att riksdagens debatt den 16 december om svensk militär i Afghanistan var farsartad. Han efterlyser "en enda tanke på de många tusentals offren för USA:s och ISAF:s krigföring. Inte ett ord av sympati för de oskyldiga civila som träffats av drönare, fosfor- och splittervapen, de fångar som torteras och försmäktar i ockupanternas fängelser etc. Kort sagt: inte ett ord av medkänsla med det afghanska folket."
….till              den norska tidningen Morgenbladet som (13/12) publicerar en artikel av Tomas Magnusson om Nobels fredspris. Tomas var tidigare ordförande i Svenska Freds och sedan i Internationella Fredsbyrån (IPB). Han menar att Nobelkommittén knappast kunde ha varit mera orwellsk, när den ofta utsett förespråkare för krig och militarism till fredspristagare. Han syftar på att George Orwell i boken "1984" lät diktatorn Storebror hjärntvätta folket med parollen "Krig är fred". Tomas skriver bland annat om några av de senaste pristagarna: "President Obamas tal vid mottagandet av fredspriset var ett försvarstal för militär våldsanvändning, Det gick stick i stäv mot Nobels önskan. EU beslöt att stärka sin militärindustri och vapenhandel bare några få dagar efter att ha mottagit Nobels fredspris. President Ellen Johnson Sirleaf från Liberia och kinesiske Liu Xiaobo är båda för väpnat våld och upprustning – bara det favoriserar egna intressen."  När fredspriset i fjol utdelades till EU påminner han om de många protesterna. Bland annat ansåg tidigare pristagare, såsom den Internationella Fredsbyrån, Desmond Tutu, Mairead Maguire och Adolfo Perez Esquivel, att valet inte alls stämde med Nobels önskan att priset skulle gå till människor och rörelser, som förespråkade nedrustning.
…till.              veteranjournalisten och Pulitzerpristagaren Seymor Hersh. Det var han som avslöjade den amerikanska massakern på vietnameser i Song My 1969 och amerikansk tortyr av irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset 2004. Nu ifrågasätter han den information som Obama och västliga medier gick ut med om gasattacken i Ghouta nära Damaskus den 21 augusti. Sedan juni 2013 hade USA:s underrättelsetjänst vetat att en irakisk medlem av den rebelliska och islamistiska al Nusra-fronten hade kapacitet att tillverka betydande mängder sarin. Dessutom hade USA sedan länge i hemlighet installerat sensorer vid alla kemvapenlager i Syrien som skulle ge varning om myndigheterna började hämta vapen ur dessa lager. Någon sådan varning kom inte denna gång före gasattacken i augusti, fast systemet slagit larm så sent som i december 2012 och ledde till att Obama officiellt varnade Damaskus. (Källa: London Review of Books).
….till              minnet av Lennart Holmberg, som begravdes den 18 december. Han har varit med i Tuffs styrelse, besökte Tuffs många skolprojekten i Indien och var bland annat aktiv vid Tuffs loppisar. Att han är saknad märks inte minst på att många har använt Tuffs mangogram, av vilka en sort just hedrar minnet av bortgångna.
….till              alla som i december köpt Tuffs mangogram och därmed bidragit till tusentals nya mangoträd bland Tuff-skolorna och de många fattiga byarna i indiska Dharampur, utöver de 110 000 träd som redan planterats där.
….till              ett riktigt bra nyårslöfte: Det är att bli medlem i Tyresö Ulands-och FredsFörening (TUFF) genom att sätta in 200 kr på Tuffs plusgiro 160137 -6. Eller kanske som nyårsgåva ge ett medlemskap till någon vän eller släkting
Programmet hörs  22/12--5/1 på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar