tisdag, december 24

Julafton 2013 och andra slags presenter

JULFIRANDE OCH  TUFF:s JULBISTÅND
Har just kommit hem från en släktträff, ett något annat julfirande än det sedvanliga. Julklapparna till oss vuxna var klokt begränsade till att var och en hade med sig en grej på högst 150 kr. Sedan lottades de ut så vi fick en julklapp var. Mycket vettigt!

I går var Tyresö Ulands- och FredsFörenings (TUFF) vice ordförande Monica Schelin och jag till Farsta. I julrushen var det ingen plats på den stora parkeringen, så Monica fick vänta i bilen, medan jag gick till Nordea-banken och köade. Där skickade jag från TUFF iväg 245 000 kr till våra indiska partners som driver de på 90-talet anlagda sju TUFF-skolorna, som ger undervisning åt över tusen barn och ungdomar från Dharampurs många utfattiga byar. Deras föräldrar är mestadels analfabeter.

Samtidigt skickades till Lina Vuskovic i Belgrad 2000 kr för hjälp åt gamla fattiga flyktingar. Under lång tid har Tuff skickat ca 10 000 kr per år till henne, men genom "naturlig avgång" är hennes skyddslingar nu så få, att biståndet minskat.

4000 MANGOTRÄD TILL!
Förutom de många skolorna som TUFF bidragit till i Indien har också andra för fattiga människor viktiga insatser gjorts. TUFF-pengar har bland annat bidragit till att ett par hundra brunnar anlagts och att 110 000 mangoträd planterats. De ger åt fattiga i det tidigare gudsförgätna och bergiga området Dharampur massor av mangofrukter, som innehåller A-vitamin, som hjälper mot den tidigare grasserande nattblindheten i trakten. Träden bidrar till att skänka skugga, glädje, hälsa och välstånd bland mycket fattiga människor i Indien.

Bara vid försäljning av mangogram har TUFF fått in över 20 000 kr i år. Det räcker till att 4 000 ytterligare mangoträd nu kan planteras. Särskilt på sistone har många köpt mangogram för att använda som julkort. En före detta nedrustningsambassadör köpte till exempel 50 sådana julmangogram med färggranna teckningar på, ritade av indiska elever i TUFF-skolorna.

MANGOGRAM DEN PERFEKTA PRESENTEN
Vanliga mangogram finns av tre sorter: 1) "För att gratulera…." 2) "I stället för blommor…." och 3) "Till minne av….". De liknar ett diplom, är i storleken A4 och man bestämmer själv hur mycket pengar man vill satsa: För 100 kr blir det 20 träd, för 200 kr 40 träd osv.

Kan beställas från Monica, tel 08- 712 2581 eller av ake,sandin@tyresoradion.se eller genom insättning på TUFFs insamlingskonto, plusgiro 79 36 36 -2. En fördel med Tuff-biståndet är att varenda krona går oavkortat till ändamålet, eftersom alla i TUFF och Radio TUFF jobbar helt oavlönat. Inte heller skattebetalarna drabbas, då TUFF inte har några offentliga bidrag.

SNART EN SKOLA OCKSÅ I KONGO                   
Nyligen bidrog TUFF med 75 000 kr till ett skolbygge bland fattiga byar i det delvis krigshärjade Kongo. Hösten 2012 satsade TUFF som en grundplåt till detta projekt 25 000 kr. Nu är därför fyra av de sex planerade klassrummen finansierade. Bygget har hjälp av duktiga KTH-studenter, vilkas expertinsatser flera gånger under året skildrats genom intervjuer i Radio TUFF ( www.tyresoradion.se ). För en vecka sedan åkte åter flera KTH-are till Kongo för att slutföra bygget. För mera information om projektet se http://kongoprojektet.se/?page_id=45    http://kongoprojektet.se/?p=142

"ULANDSSTÖD I STÄLLET FÖR JULÖVERFLÖD! "
Det var parollen i slutet av 60-talet när TUFF anordnade heldagsdebatter om fred och internationell solidaritet inne på ungdomsgården Björns trappa på Söder i Stockholm. Deltagarna visade sin beslutsamhet genom att matvägra under Juldagen. (Det där var alltså decennier före den nu så omtalade 2/5metoden)

Sedan på 70-talet ordnade vi på självaste julafton alternativa eller kollektiva jular på Föreningsgården i Bollmora. Men det var då det



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar