söndag, december 8

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1353) dec 2013 till....


….till              Tyresöradion 91,4 MHz eller www.tyresoradion.se ,som till den 22 december har en halvtimme från Tuff-mötet i oktober med Lena Lönnqvist som inledare. Hon var i tre månader ekumenisk följeslagare på Västbanken och berättar om palestiniernas svåra situation i det ockuperade området. Hon nämner också med beundran israeliska fredsaktivister, som försöker lindra förtrycket av palestinierna. I samma radiokanal och från ett annat Tuff-möte hörs också en halvtimme med Ibrahim Isaac, ordförande i Syriska Riksförbundet.

….till              Sveriges radios ofta hörvärda Studio Ett som (2/12) hade en intervju med den kongolesiska gynekologen Denis Mukwege, som är en de fyra som får Right Livelihoodpriset, det så kallade  "Alternativa Nobelpriset", i år. Han har tillsammans med sina medarbetare opererat 40 000 kvinnor och flickor, som  utsatts för ofta sadistiska våldtäkter i den krigiska östra delen av Demokratriska republiken Kongo. Hans berättelse om hur även små barn har utsatts för de mest fruktansvärda sexuella övergrepp var nästan outhärdligt att lyssna på, till exempel kvinnor och flickor som fått knivar uppkörda i underlivet Han förklarade det med den brutalisering som alltid drabbar människor i krig.

….till              Fredsrörelsen på Orust med Erni och Ola Friholt i spetsen som (7/12) hade  en hel dag under rubriken "NOBELS FREDSPRIS TILL FOLKETS PRISTAGARE. En utnämning enligt Nobels testamente". Deras pris går till fredsforskaren Jan Öberg i Transnationella stiftelsen för freds- och framtidsforskning (TFF) i Lund. Andra prominenta inbjudna var Tomas Magnusson, före detta ordförande i International Peace Bureau (IPB), och den norske juristen Fredrik Heffermehl, som i boken "Nobels vilje" kritiserat nobelkommittén för att inte respektera Nobels önskan att priset skall gå till sådana som "arbetat för att minska stående arméer".

....till               Tuffs bistånd till ett skolbygge bland fattiga byar i den fredliga delen av Kongo. Nyligen överfördes 75 000 kr från Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2 till föreningen Elikia na Biso, som Tyresöborna och Tuff-medlemmarna Miza och Marcus Landström tagit initiativet till. Det är insamlade pengar som genom 58 insättningar det senaste året uppgått till 74 087 kr. Som vanligt går varenda insamlad krona oavkortat till ändamålet, ja ofta som i det här fallet med råge. Tillsammans med de 25 000 kr som Tuff skickade i fjol är nu fyra av de sex planerade klassrummen finansierade. Glädjande är också att duktiga KTH-studenter hjälper till med byggandet, som under året skildrats sex gånger i Radio Tuff och www.tyresoradion.se Information finns också på adresserna http://kongoprojektet.se/?page_id=45    http://kongoprojektet.se/?p=142
.
...till               tidskriften Parnass, vars senaste nummer (4/2013) har Per Anders Fogelström som tema. Ett tiotal skribenter beskriver honom på 35 sidor som författare och om hans fredsaktivism, kvinnosyn och kärlek till Söder m m. En fyra sidor lång uppsats har rubriken "1900-talets främste svenske fredsaktivist", skriven av Åke Sandin, Fogelströms efterträdare som Svenska Freds ordförande 1977. Detta temanummer om vår kanske mest folkkära författare är en utmärkt julklapp. Kostar 55 kr.

....till               den gamle israeliske fredsaktivisten Uri Avnery som (Information Clearing House 30/11) inte skräder orden när han kommenterar Israels motvilja mot den nya överenskommelsen mellan Iran och USA med flera länder. Han talar klarspråk: "Den största faran för Israel är inte de förmenta iranska kärnvapnen. Den största faran är våra ledares dumhet. Detta är inte ett unikt israeliskt fenomen. Många av världens ledare är klart ointelligenta. Men nyligen har Benjamin Netanyahu och nästan hela det politiska etablissemanget i Israel slagit nya rekord i dårskap." Avnery menar att nu har Iran blivit mera ansvarstagande, medan dess fiender Saudiarabien och Gulfstaterna blivit förödmjukade och Israel manövrerat sig in i isolering. Hans slutsats är: "Det Netanyahu & Co gör är nästan otroligt. De sitter på en hög gren, som de sågar flitigt på"

….till              Nyhetsbanken (www.nyhetsbanken.se ) som avslöjar att USA nu förnyar sina kärnvapen i Europa för 75 miljarder kr. Blir vi européer verkligen tryggare av det?

….till              manifestationen mot fortsatt trupp i Afghanistan måndag den 16 december kl 18 på Mynttorget i Stockholm. Där talar bland andra : Maj Britt Theorin , Anders Ferm, Hans Linde, Ferah Bozcali m fl. Sång av Jan Hammarlund. Arrangörer: Föreningen Afghanistansolidaritet, Folket i Bild/Kulturfront, Kvinnor för fred.

….till              Ann Baugus, som städade Tuff-lokalen på Myggdalsvägen, ett veritabelt men nödvändigt hästjobb. Dessutom var hon aktiv bland andra tappra Tuff-aktivister vid Tuffs bokbord vid Tyresö centrum. Över 2000 kr blev nettot, inte minst tack vare försäljning av mangogram.

….till              den perfekta presenten, Tuffs mangogram, vilka redan har bidragit till 110 000 mangoträd bland indiska Dharampurs många fattiga byar. Nu finns det utöver de vanliga mangogrammen ("I stället för blommor…" m fl) också speciella julmangogram med färggranna teckningar av indiska elever från Tuff-skolorna där. Kan användas som julkort. De kostar 10 kr styck och varje sådant mangogram bidrar alltså till två träd. Kan beställas av ake.sandin@tyresoradion.se eller på tel 08 - 712 25 81 (Monica)

….till              Tuffs medlemmar, som under 2013 har varit 427 betalande, glädjande nog 20 flera än i fjol. Medlem blir man genom 200 kr (plus för familjemedlem 80 kr) som sätts in på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar