onsdag, december 11

Krokodiltårar över minnet av Mandela

"HÄNG MANDELA!"
I senaste Radio Tuff nr 1353 (www.tyresoradion.se ) påminner Hampus Eckerman om att flera av de många som med rätta stämt in i hyllningskören för att hedra minnet av Nelson Mandela inte alltid varit hans beundrare. Kolla Englands premiärminister David Cameron till exempel, nu beundrad som en verklig brittisk gentleman: Han var i yngre dagar ledande medlem i en konservativ studentklubb, som hade affischer med texten "HÄNG MANDELA!".

"KAMRAT CASTRO"
I den stora minneshögtiden i går defilerade ju statsmän från nästan hela världen för att hylla Mandela. Det fanns dock en katt bland hermelinerna. Kubas ledare Raul  Castro fanns bland talarna. Det var ingen tillfällighet, ty Mandela hade ofta givit  Kuba sitt stöd, särskilt under yngre och mera revolutionära dagar, då han kallade Fidel Castro "kamrat" i kampen mot förtryck.

Mandela uppskattade bland annat, att Kuba med hundratusentals soldater stödde Sydvästafrika (Namibia) och Angola att bli fria.

"TERRORISTEN" Mandela.
Obama sägs ha imponerat med sin närvaro och sitt tal inför jublande människomassor. Men  faktum är att USA inte förrän 2008 strök Mandela i sin lista över "terrorister". Och Mandela var skoningslös i sin kritik av det amerikanska anfallet på Irak 2003 och den efterföljande ockupationen.

"BLACK NAZI PIG"
Israels premiärminister Netanyahu uteblev. Mandela hade inte varit tyst om Israels goda förbindelser med apartheidstaten, då det till och med ryktades om israelisk hjälp till Sydafrika att skaffa kärnvapen. Inte heller hade han skrätt orden om palestiniernas situation. Ännu mindre populär hos den israeliska högern är nobelpristagaren Desmond Tutu, ärkebiskop och Mandelas vän. Tutu har som många andra blivit stämplad som "antisemit", ett populärt skymford då saklighet och argument tryter. När Tutu besökte Israel, fanns på en vägg klottrat "BLACK NAZI PIG".
------------------------------------------

PS: Minns från min norrländska barndom ett talesätt: "Ingen jävel är en sån fähund som när han gifter sig, men ingen så bra karl som när han dör": Gäller det också västlig opinionsbildning?

1 kommentar:

  1. LasseVbg7:50 fm

    Ja det är otroligt vilket hyckleri som kommer till ytan....dom borde skämmas.

    SvaraRadera