fredag, januari 14

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1281) 16-30/1 -11 till....

....till fredstidningarna Pax och ”Kvinnor för fred”, som i sina senaste nummer har mycket läsvärt. Pax uppmärksammar bland annat tre av de många svenska värnpliktsvägrarna och har även en notis om ärkebiskop Wejryds utdelning av ickevåldsfondens priser. I ”Kvinnor för fred” skriver två så kloka radikaler som Maj Britt Theorin och Stefan Lindgren.

....till Freds- och konfliktforskaren Håkan Wiberg (1942-2010), som några månader före sin död förra sommaren skrev förordet till Johan Galtungs bok ”Johan utan land”. Där heter det bland annat: ”Den historiske Johan utan land var kung av England, blev bannlyst av Innocentius III år 1203 och fick absolution först när han tio år senare underkastade sig påvens överhöghet. Johan Galtung har blivit bannlyst på många håll. Norsk schweizisk och annan säkerhetspolis har spionerat på honom, han har blivit utburen från en talarstol i gamla Östtyskland, uppdrag och tjänster har försvunnit i flera länder, o.s.v. Eftersom han inte erkänner någon påvlig överhöghet får han ingen absolution, och en av de få saker som med total säkerhet kan sägas om honom är att han aldrig kommer att få Nobels fredspris. Han kommer knappast att sakna det: Gandhi fick det inte heller, däremot Kissinger och nu senast Obama omedelbart efter sin upptrappning av kriget mot Afghanistan och USA:s militärbudget”

....till den norske fredsprofessorn Johan Galtungs bok ”Johan utan land. På fredsvägen genom världen”. Där skriver han bland annat: ”De farligaste är de som tror sig utvalda av Gud, Historien eller något liknande, för de tror sig vara höjda över lagen och att jordens rike är deras, i varje fall ett utlovat land. Det finns en hel del av dem här i världen. Om de är grannar, går det ofta illa. Har vi mod att genomskåda alla deras flinka rationaliseringar och se allt detta i ögonen?” Galtung skriver konkret och roligt om sina många freds- och medlarinsatser världen över men också om sitt halvår i norskt fängelse för vapenvägran.

....till Svenska Afghanistankommittén, som Pierre Schori citerat i en artikel om Sveriges krigföring i Afghanistan. Schori förordar svenskt militärt uttåg och citerar siffror från Svenska Afghanistankommittén, som verkat i landet över trettio år: ”För de cirka 500 svenska soldater som riskerar liv och lem i Afghanistan skulle man kunna få 25000 välutbildade lärare eller stödja 720 000 elever. Om Sverige verkligen vill hjälpa det under decennier krigsplågade afghanska folket borde valet mellan dyra militära insatser och civilt bistånd vara enkelt.” Faktum är att det i Tyresö blir ett offentligt seminarium med Monica Eriksson från Svenska Afghanistankommittén lördagen den 29 januari kl 10-12. Plats: Kulturcaféet, Kvarnhjulet vid Nyboda skola.

....till Tuffs arbetsutskott, som nu till medlemmar och andra skickar ut Tuff-kalendariet och TUFF-bladet. Det är mycket jobb i en lokalförening med en så hög aktivitet som Tuff, som inte har någon anställd. Värda rosor är bland andra Sylvia Ljungdahl och Margareta Svahn, som exempelvis jobbat med den otacksamma uppgiften att städa Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80.

....till kommande Tuff-arrangemang: Det populära samtalscaféet Filosofika har en ny träff torsdag den 27 januari kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80. Alla välkomna!

Nyligen besökte lärarna Kerstin Andersson och Jonas Hugosson samt gymnasisten Sofia Quiroga de många Tuff-projekten i Indien. Tisdag den 8 februari kl 19 inleder de ett Indien-möte i ”Navet”, Föreningsgården vid Nyboda skola.

....till dem som nu i början av året bestämmer sig för att bli Tuff-medlemmar genom att sätta in 200 kr för enskild plus 80 kr för familjemedlem på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar