lördag, september 25

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1273) 26/9 2010 till....

....till DN-Kultur som (16/9) hade en skarpt analyserande artikel om valet, skriven av professorn och idéhistorikern Sven-Eric Liedman. En annan lysande artikel, som publicerades (22/9) på samma sidor är skriven av författaren Sven Lindqvist som betonar behovet av stridbara och modiga författare. Han framhåller Barbro Alvings och Per Anders Fogelströms kamp mot de framskridna planerna på svenska kärnvapen. Det verkade i början lönlöst eftersom det mediala och politiska etablissemanget agiterade för blågula atombomber, men efter några år lyckades fredsrörelsen med dessa två författare i spetsen svänga opinionen i en mera vettig och humanistisk riktning.
(Hela Sven-Eric Liedmans artikel finns att läsa på http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/arets-valrorelse-ar-rentvattad-fran-ideologier-1.1171719 , medan Lindqvists artikel finns på http://www.dn.se/dnbok/forfattarna-vagar-inte-langre-ta-fajten-1.1174681 )

....till Den amerikanske historieprofessorn Howard Zinn (1922-2010), som bland annat skrivit följande rader, uppmuntrande för oss i den frivilliga folkrörelsen: ”Att vara hoppfull i svåra tider är inte bara dåraktigt romantiskt. Det bygger på det faktum att den mänskliga historien inte bara är en historia om grymhet utan också om medkänsla, uppoffring, mod och godhet. Om vi faktiskt handlar, i hur liten skala som helst, behöver vi inte sitta och vänta på någon storslaget utopisk framtid. Framtiden är en ändlös följd av nutid, och att leva idag som vi anser att mänskliga varelser bör leva, på trots mot allt omkring oss som är ont, är i sig en underbar seger” Om Zinn sade Daniel Ellsberg , han som 1971 läckte hemliga Pentagonpapper om Vietnamkriget: ”Howard Zinn är det bästa exemplet på vad en människa kan vara och kan göra med sitt liv.”

....till Armémuseum, Riddargatan 13 i Stockholm, som mellan 9 september och 8 december visar utställningen No More Wars. Utställningen baseras på föremål, texter och bilder från Hiroshima Peace Memorial Museum samt bilder från Nagasaki Atomic Bomb Museum. Historieprofessorn Peter Englund citeras: ”Atombomben är en styggelse, inte bara för att den hotar våra kroppar utan kanske än mer för att den ifrågasätter vårt förnuft”. I informationen om utställningen sägs: ”Föremålen, vardagliga och personliga, vittnar om hur tillvaron slås sönder i ett ögonblick. De bär alla på en egen berättelse som sammantaget tecknar en fasansfull historia om mänskligt lidande i krig. Alla föremål är unika och har aldrig tidigare visats i Skandinavien.”

....till Diakonia, Kristna Fredsrörelsen och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen som nu polisanmält Saab för mutbrott i samband med försäljningen av Jas 39 Gripen till Sydafrika 1999 samt de motköp som var kopplade till affären. Svenska Freds’ ordförande Anna Ek säger: ”Denna vapenaffär kan vara den största korruptionshärva som ett svenskt företag någonsin varit inblandat i och överåklagaren måste nu lyfta på varenda sten för att hela sanningen ska komma fram och ansvariga ställas inför rätta

....till Gunder Andersson, som (AB 15/9) skriver om Maj Wechselmanns nya film ”Carl Bildt – en trovärdig man?”, som visas på biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37. Den handlar om Bildts engagemang i Lundin Oil, vars verksamhet i Sudan och Etiopien enligt Andersson bidragit till ”brutala människoomflyttningar, en etnisk rensning av stora områden, rituella våldtäkter, nedbrända byar, förstörelse av grödan för att framkalla svält”. På 90-talet gjorde Wechselmann bland annat filmen ”Koytas – Kniven”, som handlade om de indiska sockerrörshuggarnas svåra situation, bland vilka Tuff då bekostade omfattande skolprojekt för 3000 barn varje år.

...till kommande Tuff-arrangemang, nämligen det möte som Radio Tuffs Marianne Stieger inleder om Robert Stiegers bok om hans tonårstid i krig och fångenskap. Den har fått den svenska titeln: ”Tysk, men inte nazist”. Alla välkomna till Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 måndag den 4 oktober kl 19. Och nästa träff i samtalscaféet Filosofika är måndagen den 18 oktober. Ämne: ”Onda och goda”. Inledare: Birgitta Karlfeldt.

....till de medvetna och solidariska människor, som beslutar sig för att bli medlemmar i Tuff genom att på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6 betala 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem. Gåvor är också lika välkomna som uppmuntrande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar