Ofta numera tycker jag korsordet på DNs kultursidor är det intressantaste. Men i går (16/9) hade Sven-Eric Liedman en helsida där under rubriken "Därför är årets valrörelse rentvättad från ideologier". Den är ytterst välformulerad och Liedman är ju professor i idéhistoria och känner alltså till det politiska tänkandet genom seklerna. De som lika frigjort som historielöst i propagandan påstår sig tillhöra "det enda arbetarpartiet" får sig en känga, när Liedman får den engelska fattigdomskommissionen från 1834 i tankarna. Så här skrev den:
"Varje öre i bidrag som tjänar till att göra de fattigas villkor mer tilltalande än den frie arbetarens är en premie för lättja och synd".
Men läs hela denna lysande artikel på http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/arets-valrorelse-ar-rentvattad-fran-ideologier-1.1171719
Själv är jag lite deppad över att många partier behandlar oss väljare som egoistiska och giriga konsumenter, att vi liksom pastor Jansson inte har några bestämda åsikter alls -- utom för omsorgen om våra egna plånböcker. Några tusen kronor mindre i skatt för de välbeställda, några hundra kronor till för oss andra, ja till oss pensionärer, en stor väljargrupp, har det varit rena löftesauktionen.
Det sägs att valrörelsen varit ovanligt ren utom att unga odemokratiska idioter, som genom att störa Sverigedemokraternas valmöten därigenom hjälper detta parti att få sympatier. Korkat och kontraproduktivt.
Ett fult och tjatigt inslag har varit att varna för de rödgröna genom att påminna om Vänsterpartiets kommunistiska förflutna för något halvsekel sedan. Den borgerliga alliansen har klarat sig mot sådana skamgrepp, trots att dess ledande parti är arvtagare till Högerpartiet, som under min farfars tid ständigt försökte stoppa demokratins genomförande och sedan dess i decennier spjärnade emot varje rimlig välfärdsreform. Detta har jag på radion skildrat, bland annat genom att kommentera de senaste böckerna om statsministrarna Karl Staaff (liberal) och Arvid Lindman (höger). Hörs nu på radion www.tyresoradion.se och finns här på bloggen, inlagt den 25 juli i år.
Men som sagt, läs gärna Sven-Eric Liedmans artikel.
Åke Sandin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar