tisdag, juni 15

Leve det frivilliga arbetet!

(Den här texten fanns som insändare i lokaltidningen Mitt i Tyresö den 8 juni. Den skickades in av Sylvia Ljungdahl, som ör ordförande både i Tyresö Ulands- och FredsFörening –TUFF och Tyresö Kvinno- och Tjejjour, så hon vet mera än de flesta om frivilligt folkrörelsearbete)

I högtidstalen lovordas demokratin, vars grundbult är människors frivilliga engagemang i den stolta folkrörelsetraditionen. Men den alltmer dominerande marknadsekonomin tycks numera ha förvisat föreningsarbete till något marginellt som bara ekonomiska idioter ägnar sig åt.

Detta märks bland annat på hur yngre människor reagerar. De beundransvärda Nattvandrarna, som kvällstid är ett fint stöd för våra ungdomar, får ibland frågan vilken timpenning de har. När de då helt ärligt svarar att de jobbar oavlönat blir reaktionen från de unga indoktrinerade: ”Äh, lägg av, va!”

Föreningarnas möjligheter att finnas och informera i Tyresö centrum har inte blitvit lättare under Rodamcos tid som centrumägare – för att uttryck det artigt

På Tyresöradion hörs tre lärare från Kumla skola entusiastiskt berätta om många utmärkta biståndsprojekt i Indien, vilka under 40 år har finansierats av Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Skolor har ställt upp med dagsverken. Det har skett genom att Tuff-aktivister framträtt med många hundra oavlönade bildvisningar inte bara i Tyresös skolor utan också i många skolor ute i landet.

På så sätt har tiotusentals svenska elever fått information om hur sämre lottade jämnåriga har det, till exempel i Indien. Där finns många skolbyggnader, elevhem, brunnar och andra projekt med Tyresönamn. Men inget om detta kan man hitta på kommunens hemsida. Har ens Tyresö Barn- och utbildningsnämnd lagt märke till Tyresöskolornas prestationer i Indien?

Däremot skildras det fortlöpande i Radio Tuff, som på frivilligbasis hörts varenda vecka sedan 1985, ett svårslaget rekord för närradio. Programledaren Åke Sandin gör dessutom på radion sedan 1995 årligen 200 halvtimmesprogram med alla slags Tyresöbor. Om han kan göra det oavlönat är det svårt att begripa, varför kommunens informationsbyråkrater inte presterat en enda minut på radion. Eller varför Tyresö församling med sina 80 anställda inte heller utnyttjar radion. De har väl ännu ett budskap att föra ut?

Tuff har till skillnad från andra biståndsorganisationer inga offentliga bidrag och ingen enda anställd, så varenda krona går oavkortat till de många projekten i fattiga områden. Det vore bra om tjänstemän, journalister och andra ville höja statusen för sådana viktiga och schyssta insatser.

SYLVIA LJUNGDAHL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar