torsdag, oktober 8

ROSOR från RADIO TUFF (nr1248) 11-25 okt -09 till....

(I den här bloggen förekommer texter från Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff, som har hörts varje vecka från 1985 på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se Radio Tuff görs på frivilligbasis i den stolta folkrörelsetraditionen och sänds första gången söndagar kl 17 och sedan fyra ggr per dygn i två veckor.)
-----------------------------------------------------

....till Strandskolan i Tyresö, som 15 oktober från kl 16 anordnar Öppet hus för Tuff-projekten i Indien och som har den prisbelönta skoltidningen Strandaren. Där berättar läraren Mia Tranehed med många fina bilder från indiska Dharampur om sitt besök bland projekten 2005 och skriver bland annat: ”Jag kan intyga att pengarna används på bästa tänkbara sätt och att inga pengar försvinner i korrumperade händer.” Se http://webnews.textalk.com/strandaren/ eller Tuffs omfattande hemsida www.tuff.fred.se , som varje vecka uppdateras av Bengt Citron och som läses av bland andra Bhikhu Vyas i Indien. Han skriver: “Please thank Bengt for his wonderful and efficient job”

....till två inspirerande fredshändelser som sker i oktober. I november 2008 startade en ”Budkavle för en kärnvapenfri värld” i Haparanda. Den har redan passerat alla Norrlandskommuner och på FN-dagen 24 oktober anländer den till Tyresö. Mer om detta hörs i detta Radio Tuffs krönika. Den andra mera internationella fredskampanjen är ”Världsmarschen för fred och icke-våld”, som i år startade på Nya Zeeland den 2 oktober, Gandhis födelsedag. Den anländer till Stockholm den 29-30 oktober och dess paroller är: ”Global kärnvapenavrustning. Omedelbart tillbakadragande av militära styrkor från ockuperade områden. Fortskridande proportionell nedrustning av konventionella vapen. Undertecknande av icke-aggressionsavtal mellan länder. Regeringars avsägande av krig som en lösning på konflikter”

....till före detta ärkebiskopen KG Hammar, som är mycket kritisk mot Sveriges dubbelmoral: "På sikt måste vi se på vapenproduktion på samma sätt som koldioxidutsläpp. Vi bara öser in nya vapen, samtidigt som alla gamla finns kvar. Det kan inte sluta i något annat än en våldskatastrof. Men jag tycker att det är väldigt tyst, och få vågar problematisera att stater lägger så mycket pengar på vapenkapacitet när de behövs till så mycket annat. Det är väldigt lite prat och ingen vågar tro på en vapenfri värld."

....till Tyresöbon Inger Gemicioglu, som meddelar att LUCA (Lokal utveckling i Centralamerika) nu är nära att nå målet att utbilda ett antal ”barfota” barnmorskor i Guatemala. Hon skriver: ”Det är tack vare TUFF och andra bidragsgivare, som det blivit möjligt att genomföra projektet och det är vi oerhört tacksamma för”. Tuff har det senaste året bidragit med 9000 kr.

....till tidskriften Deutscher Ostdienst, som påminner om katoliken och antifascisten Don Luigi Sturzo som tidigt flydde från Mussolinis Italien men som redan i december 1944 från sin asyl i USA skarpt kritiserade Churchills planer på att etniskt rensa många miljoner tyskar. Han kallade det för ”historielöst, barbariskt och rasistiskt”. Och barbariskt blev det. Av de 14 miljoner tyskar som fördrevs till det krympta ruinlandet Tyskland dog eller dödades över två miljoner. Eller som den brittisk-judiske socialisten och bokförläggaren Victor Gollanz skrev på tal om detta: ”Kollektivskuld är en vanvettig, oliberal, antikristen och beklagansvärt nazistisk tanke”.

....till Tuff-aktivisten Erika Husberg, som städat Tuff-lokalen. Sådana insatser i en frivilligt arbetande förening är väldigt viktiga men tyvärr ofta underskattade.

....till veckans citat, som kommer från Bengt Svensson i San Francisco: ”Krig är terrorism – med en större budget”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar