söndag, oktober 11

FÖR EN KÄRNVAPENFRI VÄRLD

(I den här bloggen förekommer texter från Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff, som har hörts varje vecka från 1985 på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se Radio Tuff görs på frivilligbasis i den stolta folkrörelsetraditionen och sänds första gången söndagar kl 17 och sedan fyra ggr per dygn i två veckor.)
------------------------------------------------
Här hemma hos mig hänger en tavla av Helga Henschen (1917-2002). Många minns nog denna poet och konstnär och hennes tecknade figur Rebella, en hippieliknande tjej med raka, kluriga budskap. På en affisch syns nu Rebella igen. Hon står på en låda och i handen har hon ett plakat med texten: ”Tillsammans kan vi stoppa bomben”. Hon talar till en folksamling och säger: ”För att kärnvapenkriget ska bryta ut behövs det bara att du och jag och alla dom andra tiger och samtycker”.

Affischen har rubriken ”BUDKAVLE FÖR EN KÄRNVAPENFRI VÄRLD”. Det är ett lika glädjande som märkligt projekt. Initiativtagare är norrländskan Inger Holmlund, som hördes i somras under en många gånger repriserad halvtimme på Succékanalen 91,4, Tyresöradion. Budkavlen startade i november 2008 i Haparanda och har sedan passerat alla kommuner i Norrland och Dalarna. Den har fått stor uppmärksamhet i lokalpressen men också på flera håll från kommunerna och kyrkorna. I budkavlen ingår en namninsamling ”för en kärnvapenfri värld”, som redan samlat uppåt 30 000 namn att skickas till svenska UD. Sedan en tid har också vi i Tuff varit aktiva att samla namn på dessa listor. Kontakta mig om du vill ha en lista för att samla namn bland vänner och bekanta!

Inger Holmlund talar med rätta om ”en ödesdiger tystnad om kärnvapenhotet”. Hon påpekar att bara en ynka bråkdel av världens väte- och atombomber skulle kunna utrota allt liv på vår planet. Ryssland och USA har 2 200 bomber -50 gånger starkare än Hiroshimabomben- vilka är osäkrade och redo att avfyras inom två minuter. De har också 5 330 kärnvapen förberedda för avfyrning inom en timme. Indien och Pakistan har långt färre kärnvapen men de räcker för att vid ett lokalt krig blockera tio procent av solvärmen och omöjliggöra skördar under flera år, samtidigt som ozonskiktet förstörs och släpper fram en massa cancerogen strålning.

Förbluffande mycket i kärnvapenfrågan är grymt ironiskt och fullt av dubbelmoral. De fem självgoda segrarna (USA, Ryssland, England, Frankrike och Kina) i andra världskriget var de första som rustade upp med dessa helvetiska vapen. Många av deras företrädare kan nästan tungomålstala om mänskliga rättigheter, trots att en elementär sådan rättighet borde vara att få leva i en värld utan hotet mot alla våra livsbetingelser. Ickevåldsmannen Gandhi måtte rotera i sin grav över att hans hemland Indien i dag är en kärnvapenmakt. Det är väldigt tyst om att ett land i Mellanöstern, Israel, sedan länge haft kärnvapen, medan det högljutt larmas om att Iran kanske förbereder framställning av dem.

På FN-dagen den 24 oktober kommer budkavlen till Tyresö centrum, där i många år kommunen och föreningarna firat denna dag. I år säger centrumägaren Rodamco nej. De ska ha ett ”event” inne i centrum. På frågan vad detta ord på supermaktspråket innebär har vi bara fått svaret att det ska bli ett ”event”, alltså goddag yxskaft. Här är det kommersialismen som styr över förnuftet och omsorgen om människorna.

Egentligen borde vi ha en demonstration mot en sådan vulgär felprioritering. Men Tuff kommer att vara där på FN-dagen. Dels vid ett bokbord utanför Coop och vid ett stort tält vid ingången till centrum. Välkomna då att skriva på namnlistorna! Bättre aktiv i dag än radioaktiv i morgon! Fast radioaktiv på ett helt annat sätt kommer jag själv att vara, så länge jag kan. Eller som Bertrand Russell uttryckte det:

”Så länge vi är vid liv ska vi fortsätta att kämpa för världsfred och allmänt mänskligt broderskap. Vi vädjar som människor till människor: Kom ihåg att ni är människor och glöm allt annat”
-------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 1248) 11-25 oktober 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar