söndag, oktober 5

TUFFS JAPANSKA FÖRBINDELSER

I Radio Tuff 5-12 oktober på 91,4 MHz och www.tyresoradion.se finns också fem minuter om förbindelserna mellan Tyresö Ulands-och FredsFörening (TUFF) och japanska fredsaktivister. De började redan under Tuffs första år, för i slutet av 1967 anlände de fyra första Vietnamdesertörerna till Tyresö. De kallades ”The Intrepid Four”, eftersom de under en permission i Japan hade deserterat från den amerikanska hangarkryssaren Intrepid. Den japanska fredsorganisationen Beheiren såg till att de via Sovjetunionen smugglades till Sverige. Dess i fjol bortgångne ledare Makoto Oda besökte 1968 Tyresö och Tuff.

De fyra unga amerikanerna var Richard D Bailey, Michael Lindner, Craig Anderson och John Barilla. De fick husrum hos olika Tuff-aktivister, som senare skulle ta emot många andra amerikanska krigstjänstvägrare. En av dem var Terry Whitmore.

När Terry kom till Tyresö lekte Johan Romin ”Vietnamkrig” med de andra barnen här i Bollmora. I dag är han journalist och författare. För några år sedan gjorde han för Utbildningsradion i Sveriges Television en sevärd film just om Terry, som han bland annat tog med på ett återbesök till Vietnam, där Terry hade blivit svårt sårad under de hårda striderna på 1960-talet.

Nyligen utkom Johan Romins bok ”Desertören och Vietnamkriget” (Prisma) och den handlar främst om Terry Whitmore, bland annat också om hans tid hos Tuff. (Boken finns att köpa av Tuff, till exempel vid bokbordet i Tyresö Centrum lördag den 25 oktober eller av mig, tel 08-712 4463 eller på e-post: ake.sandin@tyresoradion.se ).

I början av augusti under alla år har Tuff minneshållit folkmorden i Hiroshima och Nagasaki den 6 resp 9 augusti 1945. Under 1980-talet deltog vi mycket aktivt i de stora manifestationerna på Sergels torg den 6 augusti och numera finns vi på Hiroshimadagen i Tyresö Centrum, där vi bland annat delar ut papperstranor till minne av ett av de hundratusentals atombombsoffren, lilla Sadako i Hiroshima.

!989 besöktes de båda atombombade städerna av Tuffs dåvarande ordförande Monica Schelin, då också vice ordförande i Svenska Freds. I telefon från Hiroshima intervjuades hon av Sveriges Radio men rapporterade också direkt till Radio Tuff, vars medarbetare hon sedan många år är.

2005 besöktes vi av den japanska forskaren och journalisten Kim Kyungmook. Vi intervjuade varandra och han hördes i Radio Tuff.

Nyligen kom den japanska fredsaktivisten Yoko Takayama till Stockholm. Hon kontaktade mig och jag passade på att intervjua henne för radion. Yoko tillhör The Peace Boat, en japansk fredsorganisation som i flera år ordnat båtresor jorden runt för 800 passagerare åt gången. De får betala för sig men informeras genom föreläsningar och besök i olika hamnstäder om olika länders förhållanden, ett slags indoktrinering i fred och internationell solidaritet.

På min fråga om Peace Boat brydde sig om de många ännu överlevande (de så kallade hibakushas) från atombombsförintelsen berättade Yoko att 100 hibakushas hade inbjudits att gratis följa med ombord och i olika städer världen runt berättat om sitt öde.

Yoko var här för att planera fredsbåtens besök i Stockholm den 20 maj nästa år. Hon hörs under några minuter i Radio Tuff söndagen den 5 oktober kl 17 och sedan fyra gånger per dygn tills nästa Radio Tuff den 12 oktober. Hela halvtimmen med henne hörs från den 26 oktober kl 17.30 och sedan fyra gånger per dygn under tre veckor.
------------------------------------------------------
Åke Sandin
------------------------------------------------------
FEG ”ANONYMS” MANISKA KOMMENTARER
Under något år har ”Anonym” med manisk tjatighet varje vecka kommenterat mina krönikor här på bloggen, ofta med samma trosvissa budskap, många gånger till varje min text. Vad jag än skriver om kommenterar han inte mina texter utan kör med samma trosvissa förebråelser över att jag är lurad av medierna, att jag är okunnig, att jag inte vill veta sanningen, att jag liksom han inte har sett ljuset. Häromsistens undrade han hånfullt om jag inte var för gammal.

Ljuset för denne tydligen religiöst påverkade människa är 11 september 2001. Otaliga gånger tjatar han om att jag inte förstår 11 september, en händelse som han tydligen helt låter dominera sitt tänkande. På sistone har han kommit med ”avslöjanden om bankernas media”, också nu utan att tala om på vad han grundar sina svepande påståenden. Som vanligt är det tro, inte argumentation

Varför skulle jag fästa mig vid synpunkter från en så besatt person? Varför skulle jag bry mig om någon som är så urbota feg, att han inte vågar sätta ut sitt namn? Jag har erbjudit honom en halvtimme på Succékanalen 91,4, Tyresöradion, men då måste han ju krypa upp i dagsljuset och där under stenen har han uppenbarligen det alltför skönt. På radion har jag i ett av de sex alternativa Klarspråk jag gjort släppt fram en namngiven person som också tvivlade på den gängse bilden av 11 september, men dennes försök att argumentera övertygade nog inte många.

Varför skulle jag fästa avseende vid någon, som oavbrutet med samma länkar hänvisar till andra utan att själv redogöra för innehållet? Alltså har jag inte öppnat en enda av de länkar han ständigt rekommenderar i sina så kallade ”kommentarer”.

Flera som varit inne på bloggen uppmanar mig att som de säger ”ta bort den där knäppskallens stollerier”. Av två skäl gör jag inte det. Dels är jag vän av yttrandefrihet, dels gör han ju ständiga självmål genom sin osakliga tjatighet. Det kan förstås vara lite orättvist mot mera sansade tvivlare på 11 september, till exempel Andreas von Bülow och Robert Fisk, vilka därmed blir komprometterade,

”Anonym” surrar gång på gång om Pearl Harbor 1941 och ”fem skrattande israeler” den 11 september 2001, ibland också om riksdagshusbranden i Berlin 1933. Visst, det japanska angreppet på Pearl Harbor gjorde att Roosevelt äntligen fick en förevändning att göra som han länge velat: att gå med i kriget mot axelmakterna. Men nog var det japanerna som anföll, därtill under lång tid provocerade av USA. Visst utnyttjade Hitler riksdagshusbranden till undantagsbestämmelser, som inledde krossandet av den tyska demokratin. Men det var faktiskt den unge holländske antinazisten Marinus van der Lubbe som tuttade på. Visst utnyttjade Stalin mordet 1934 på Leningrads ledande bolsjevik Sergej Kirov genom att inleda sina beryktade utrensningar. Men mordet på Kirov var ett svartsjukedrama. Han mördades av Leonid Nikolajev, vars judiska hustru var Kirovs älskarinna.

Visst gav 11 september amerikanska hökar en efterlängtad förevändning att starta anfallskrig mot Irak och Afghanistan – det lika folkrättsvidriga anfallet mot Serbien 1999 hade ju snällt accepterats av ”världssamfundet” (läs: västliga medier). Men ljög verkligen al-Qaida, när de tog på sig skulden? Och visst hade nationalistiska israeler anledning att vara glada över 11 september. Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister 1996-99, har öppet förklarat att 11 september gynnade Israel och han har rätt. Han är så nationalistisk, att han tillhörde dem som härom året firade 50-årsminnet av den israeliska sprängningen av det brittiska högkvarteret i Jerusalem 1946, då massor av människor dödades. Så han och andra i Israel är inte främmande för terror, men med all respekt för världens kanske skickligaste säkerhetstjänst Mossad, verkar det vara långsökt att konspirationstro på Israels inblandning i 11 september.

Bland det jobbigaste med den anonyme fegisen är att han svamlar på, ibland med citatförfalskningar, ibland med halsbrytande anklagelser. När jag i augusti inför minnet av folkmorden i Hiroshima och Nagasaki hade en krönika med rubriken ”En Hiroshimaflickas bön”, så skrev han ”Åke Sandin skriver” för att sedan citera inte mig utan den lilla flickan. När jag i somras hade en krönika med rubriken ”Amalia lurade alla godtrogna”, som handlade om att det främsta beviset på sovjetiska ubåtskränkningar nu hade avslöjats som ljudet från den gamla svenska båten Amalia, ja, då fick jag på käften för att jag sysslade med vad som hände för 25 år sedan. Men nyheten om Amalia var en vecka gammal, medan hans kära 11 september var 350 veckor gammalt.

Var fanns den här storsnackande fegisen, när vi var några alltför få som källkritiskt granskade alla larm om sovjetiska ubåtar under ubåtshysterins tid? Då kunde man verkligen prata om att medierna vilseledde, så till den grad att vi dissidenter av de hjärntvättade stämplades som Moskvalakejer. Radio Tuff, som görs oavlönat sedan 23 år, har inte minst tack vare sitt ekonomiska oberoende vågat gå motvinds. Vi har skildrat övergreppen också mot demoniserade förlorare; serber, japaner tyskar med flera liksom propagandalögnerna om dem.

Var fanns han någonstans när jag 1996 efter hundratals gratiskrönikor i tidningen Pax av Svenska Freds’ dåvarande ordförande –opportunistisk eller bara okunnig?-- i upprörda ordalag ombads att sluta? Jag hade ju skildrat mordet på Bernadotte, berättat om den etniska rensningen av 14 miljoner tyskar, av vilka två miljoner dog/dödades, ja, till och med vågat påstå att historikerna var överens om att de i alla medier och skolor skildrade tyska människotvålarna var en seglivad propagandalögn från kriget.

Det är alltså ovanligt korkat av honom att jämt och ständigt förebrå just Radio Tuff för att tro alltför mycket på medierna. I femton år har denna radiokanal dessutom haft förmånen att som medarbetare varje vecka ha Hampus Eckerman, vars raka puckar drabbar inte minst våra medier. Inte undra på att Hampus’ blogg har adressen www.motbilder.se

11 kommentarer:

  1. Anonym8:14 em

    Vad svarar man på sådant? Ingen av oss vet! Våra jag kan inte veta helt och fullt. Varken mitt eller ditt.

    Den som söker på 911 och Israel kan nog börja förstå själv det som media inte berättar om:
    http://www.youtube.com/watch?v=gAcxGD6-c-E
    Bara ett exempel kanske inte det bästa. Antony Sutton tycker jag är så mycket bättre om man vill förstå - se och hör:
    http://video.google.com/videoplay?docid=6244851259954264539
    Läs:
    • Wall Street and the Rise of Hitler by Antony C. Sutton (1976, 14 parts)
    How western capitalists funded Hitler and National Socialism
    • Wall Street and the Bolshevik Revolution by Antony C. Sutton (1974, 12 parts)
    How western capitalists funded Lenin, the Bolsheviks, and the Soviet Union


    Och det finns så mycket mer att ta del av på Internet - vi slipper DN, SvD, Expressen och Aftonbladets trångsynthet - nu när det finns Internet - men vad ska vi tro på?

    Det som finns på Internet säger ju att svenska media tiger och ljuger! Varför låter de inte människor få veta vad Antony Sutton har att förtälja?

    Jag har försökt få igång en diskussion - jättebra när en pacifist blir förbannad och svarar men det borde ju vara ännu fler röster i diskussionen! Inte bara två - vi är ju 10 miljoner som talar svenska!

    Jag tror på dig Åke Sandin - roligt att du svarar - men varför får vi inte in fler i diskussionen? Var är de 10 miljonerna?

    Visst bra att bli förbannad! Jag är också förbannad och pacifist! Men vi behöver bli fler förbannade pacifister! Det finns ju ingen diskussion här!

    11 september 291 startade det fjärde världskriget!
    Ex-CIA director: U.S. faces 'World War IV'
    Varför berättar inte svenska media om det? Varför bli förbannad på mig? Bättre bli förbannad på svenska media som tiger!

    Cheney, Rumsfeld och Wolfowitz skrev som medlemmar av organisatonen PNAC - Project for the New American Century i september 2000 om ett nytt Pearl Harbor i skriften Rebuilding Americas Defenses på sidan 63 - LÄS SJÄLV:
    http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf
    Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.

    Varför har svenska media aldrig nämnt det? Varför inte bli förbannad på svenska media? Varför inte bli förbannad på alla de pacifister som inte bryr sig om att själva ta reda på det? Inte diskuterar det?

    Det handlar inte om dig och mig! Det handlar om 10 miljoner svenskar som inte fått reda på det! Det handlar om svenska media som tiger - lurar de 10 miljonerna! En svensk regering som tiger. Svenska riksdagspartier som tiger.

    Rebuilding Americas Defenses från september 2000 sidan 63 - LÄS:
    http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf
    Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.

    Det är inte svårt att förstå - det handlar bara om att 10 miljoner svenskar aldrig fått möjlighet att själva lära känna dessa ord - själva ta ställning - starta en diskussion! LÅT OSS FÅ IGÅNG DISKUSSIONEN om 11 september 2001!

    SvaraRadera
  2. Anonym8:38 em

    Hoppas du förstår att jag är förbannad på media som tiger! Hoppas vi kan vara vänner! Bägge två bli förbannade på media som inte berättar vad Cheney, Rumsfeld och Wolfowitz skrev om som medlemmar av organisatonen PNAC - Project for the New American Century i september 2000 - ett nytt Pearl Harbor i skriften Rebuilding Americas Defenses på sidan 63 - LÄS SJÄLV:
    http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf

    Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbbor.

    Jag är lika mycket förbannad pacifist som du! Varför låter inte svenska media oss själva ta ställning till dessa ord?

    Bush satt i en skola i Florida 11 september 2001 - han fick reda på att: "AMERICA IS UNDER ATTACK!"

    men han satt kvar och uppmanade eleverna att fortsätta läsa sagan om geten. Bush satte sig inte i säkerhet och hans säkerhetsagenter brydde sig inte om hans liv - satte honom i säkerhet - såg till att han brydde sig om andra - informerade sig - agerade - ISTÄLLET SATT HAN KVAR!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=PsE8TEu7ojQ

    Vad jag kan förstå är Bush lika naken som kejsaren i HC Andersens saga om den nakne kejsaren.

    DET ÄR BARA DET ATT VUXNA MÄNNISKOR INTE VÅGAR SE DET! MEDIA TIGER OCH LJUGER! BARA BARN VÅGAR SE! BARA ÄRLIGA OCH KÄRLEKSFULLA MÄNNISKOR SER DET!

    Bara förbannade pacifister kan se det! Låt oss inte bli osams! Låt oss istället dra igång en diskussion! Säkert tycker många att vi har fel. Huvudsaken är väl att diskussionen om 11 september 2001 STARTAR! Jag kanske har fel - du kanske har fel - huvudsaken är väl att vi böjar våga se!

    Svenska media borde startat den här diskussionen för länge sedan - men de tiger - de vill inte ha någon diskussion - du Åke Sandin som en ärlig människa borde väl försöka få igång den här diskussionen - hålla den vid liv!

    SvaraRadera
  3. Anonym9:03 em

    Varför är detta så svårt att förstå för de flesta? JO, eftersom vi litar på media - men media tiger och ljuger.

    Säg att det inte var Bush som satt i en Florida skola utan att det istället var Göran Persson som satt i en Skåneskola och fick reda på att de fem Hötorgshusen i Stockholm för andra gången attackerats.

    Hans medarbetare viskade då i hans öra: "Sverige är under attack!" Göran Persson säger då till skolbarnen - fortsätt läs sagan om geten!

    Jag tror att de flesta svenskar då fattat att Göran Persson spelade dubbelt! Och speciellt om han timmarna senare gått ut med att han visste att det var norrmän som stod bakom attacken! Och om han dolde att det fanns norrmän som på norsk TV senare förklarade att de var i Stockholm för att dokumentera händelsen:
    Five Dancing Israelis Arrested On 9/11
    http://www.youtube.com/watch?v=tRfhUezbKLw

    Nu handlar det här inte om Göran Persson, Skåne, Hötorgshusen och norrmän och norsk TV. Då blir det plötsligt så svårt att förstå! DÅ TIGER SVENSKA MEDIA!

    Men för oss som vill få fred så behöver vi bli förbannade - få andra att bli förbannade - starta en diskussion!

    Allt det här finns noga genomgånget på History Commons:
    http://www.historycommons.org/project.jsp?project=911_project
    och om Israel och 911
    http://www.historycommons.org/timeline.jsp?timeline=complete_911_timeline&geopolitics_and_9/11=israel

    DET HANDLAR INTE OM KONSPIRATIONSTEORIER!!! Det handlar bara om att media tiger och ljuger. Och att människor själva inte söker!

    SÅ STARTA EN DISKUSSION om 911! Och jag tror att förbannade pacifister kan bli lite mindre förbannade!

    SvaraRadera
  4. Anonym9:15 em

    Och vad handlar det egentligen om?

    De som tagit hand om pengarna vet att de flesta kan mutas! De söker inte själva! De kan fås att tiga! De kan använda sig av experter och journalister för att presentera sin version. Och de flesta kommer inte att försöka söka själva - skapa sig en egen bild - börja diskutera.

    De som tagit hand om pengarna kan få oss andra att dansa kring guldkalven! Inte se, inte höra, inte känna för andra människor! Det är vad media och 11 september 2001 handlar om!

    DET FINNS 10 MILJONER SVENSKAR SOM SVENSKA MEDIA INTE INFORMERAT OM DETTA från september 2001 publicerat av Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz mfl som går att läsa på sidan 63 i Rebuilding Americas Defenses:
    http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf

    Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor.

    10 MILJONER SVENSKAR HAR ALDRIG FÅTT MÖJLIGHET ATT TA STÄLLNING TILL DETTA! ALDRIG FÅTT MÖJLIGHET ATT SJÄLVA BILDA SIG EN UPPFATTNING! 10 MILJONER SVENSKAR HAR UNDANHÅLLITS DETTA AV MEDIA! SÖVTS NER!!!

    SvaraRadera
  5. Anonym9:30 em

    Jag tror att Åke Sandin är en
    ärlig människa som vill väl och då borde han få igång en diskussion om 11 september 2001 som för de flesta som tittat på det är SKUMT!

    Det finns några som diskuterar det:
    http://vaken.se/modules/newbb/viewforum.php?forum=4
    som verkar vara ett gäng knäppskallar - lögnare
    och Intelligentsians blockering som verkar söka sanningen men inte riktigt vill tala ut ur skägget:
    http://blog.lege.net/

    Det som händer nu 2008 är en följd av 11 september 2001 - det kunde en diskussion här klargöra. Hoppas på dig din förbannade pacifist - tror på dig! Sanning och Kärlek - vad finns det mer? Ingen av oss vet med säkerhet! men vi behöver börja diskutera den händelse som är avgörande för freden!

    SvaraRadera
  6. Anonym9:44 em

    Vad kan få de flesta människor att förstå att det är något SKUMT med 11 september 2001?

    BBC rapporterade att ett antal av flygplanskaparna var i livet 23 september 2001!

    VARFÖR HAR INTE SVENSKA MEDIA RAPPORTERAT DETTA?
    SVENSKA MEDIA TIGER OCH LJUGER!

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1559151.stm

    Sunday, 23 September, 2001, 12:30 GMT 13:30 UK
    Hijack 'suspects' alive and well


    Det är detta vi behöver diskutera om vi vill få fred - inte bara vara förbannade!

    SvaraRadera
  7. Anonym10:28 em

    Åke Sandin den förbannade pacisten - jag tror att du förstått och ATT alla andra förstått som följt dessa länkar! VARFÖR TIGER DÅ SVENSKA MEDIA? Jo, det handlar om för mycket pengar! Men är vi verkligen betjänta av detta tigande?

    Jag - mitt jag tror ändå att sanning och kärlek vinner i det långa loppet! Kortsiktigt kan hat och falskhet vinna men är vi verkligen betjänta av dansen kring guldkalven i det långa loppet - måste vi inte bry oss om våra eventuella barn - värna on den?

    Jag tror att Åke Sandin förstår bättre - men det handlar inte om oss två!

    Det handlar om 10 miljoner svenskar som inte har fått förstå - och naturligtvis om alla de andra miljarderna som inte fått veta!

    EN DISKUSSION - är väl det enda sättet att få alla dessa att börja fatta! Ingen av oss vet säkert - vi måste alla börja diskutera 11 september 2001. Jag tror att det finns många som undrar!

    Låt oss starta diskussionen om 11 september 2001 - få reda på vad människor tänker och tycker. Låt oss slippa svenska medias tyckande som bara är ett tigande!

    SvaraRadera
  8. Anonym6:27 fm

    Här kan du läsa om hur svenska media behandlar 11 september 2001 - den som inte orkar följa länken har hela texten att läsa nedan:
    http://blog.lege.net/?/212-11e-september-fortfarande-ifragasatt.html
    11:e september [fortfarande] ifrågasatt
    av Leif Erlingsson, Camilla Ingman-Fulton, Lasse Wilhelmson
    2006-09-07, 2008-08-18

    En något förkortad version av denna artikel (de tre inledande styckena bort) trycktes i Flamman torsdagen den 7 september 2006, sidan 15, efter att artikeln i tur och ordning erbjudits SvD Brännpunkt, DN Debatt, DN Kultur, DN Kulturdebatt, Aftonbladet och Expressen utan att dessa ville ta in den.

    Terrordådet den 11:e september 2001 när tre byggnader i World Trade Center (WTC) fullständigt kollapsade och Pentagon skadades blev en vändpunkt i amerikansk utrikespolitik. Som på beställning gavs en förevändning för att sjösätta doktrinen "Kampen mot terrorismen med preventiva krig" - i strid med folkrätten - som ny täckmantel för USA:s imperieambitioner. Afghanistan blev första målet och Irak det andra. Nu står eventuellt Iran på tur.

    Historien visar liknande exempel på vändpunkter. Japans angrepp på Pearl Harbor, som blev en förevändning för USA att gå med i andra världskriget och senare atombomba Hiroshima och Nagasaki. Eller mordbranden av riksdagshuset i Tyskland, som blev Nazitysklands förevändning för att avskaffa demokratin och terrorisera för nazismen olämpliga medborgare.

    "Kampen mot terrorismen" har redan fått långtgående konsekvenser, även för oss i Sverige. Omläggningen av det svenska försvaret har påskyndats från att vara ett "sega gubben försvar", till att alltmer bli en yrkesarmé för internationella insatser inom ramen för USA:s dominans. Ett Storebrorssamhälle växer snabbt fram för kontroll av medborgarna och traditionellt solidaritetsarbete med folk som försvarar sig mot ockupation kan idag klassas som terrorism. Det finns alltså goda skäl att diskutera 11:e september. I synnerhet här i Sverige, där seriös kritik av Bush-administrationens officiella version hittills har varit obefintlig.

    I USA däremot finns det en brokig och växande folkrörelse som ifrågasätter vad som egentligen hände den 11:e september. Den består bland annat av släktingar till omkomna, krigsveteraner, kongressledamöter, vetenskapsmän och tidigare anställda inom underrättelsetjänsten. Artiklar och böcker skrivs, filmer produceras och runt om i landet hålls seminarier och konferenser där 11:e september kritiskt analyseras och diskuteras. Flera opinionsundersökningar visar också på en grundläggande misstro mot den officiella versionen hos den amerikanska befolkningen. Den senaste, gjord av Ohio University och publicerad i augusti 2006, visar att 36% av amerikanerna anser det vara troligt att personer i USA:s regering antingen deltog i attackerna själva eller lät bli att ingripa för att de ville att USA skulle gå i krig i Mellanöstern.

    Det bör också påpekas att det framförallt var krav från familjemedlemmar till omkomna som ledde till att en officiell utredningskommission överhuvudtaget tillsattes. Speciellt drivande var the Family Steering Committee. Efter cirka ett års hård kamp med mycket motstånd från Bush-administrationen, tillsattes den så kallade Kean-kommissionen. I slutändan tog den dock bara upp cirka 30 procent av de frågor the Family Steering Committee ställde.

    Det mest centrala i de kritiska diskussionerna handlar om WTC-kollapserna och de krigs- och luftförsvarsövningar som pågick dagarna innan och under 11:e september och vilken effekt det senare hade på misslyckandet att ingripa mot de kapade planen. Utöver det diskuteras bland annat omständigheterna kring ramningen av Pentagon, de utpekade flygkaparnas pilotutbildning i USA och den stora ökningen av viss handel på börsen dagarna innan. Och så förstås: cui bono? - 11:e september i vems intresse? Av utrymmesskäl redovisas här ett begränsat urval av de viktigaste invändningarna mot den officiella versionen av vad som hände den där dagen för fem år sedan.

    Varför ingrep inte luftförsvaret?
    Kean-kommissionen påstår att brister i samarbetet mellan olika myndigheter var orsaken till att luftförsvaret misslyckades.

    Kritikerna menar att det sedan länge fanns väl utarbetade rutiner och erfarenhet av avvisning eller oskadliggörande av "vilsekomna" flygplan som skulle ha kunnat förhindra attentaten.

    Men just denna dag var inget normalt. Luftförsvaret hos världens mäktigaste militärmakt lyckades inte ingripa när landet angreps. Enligt kritikerna troligast på grund av minst fyra pågående krigs- och luftförsvarsövningar, bland annat med simulerade kapningar. Under de första 100 minuterna av attacken orsakade mängden av felinformation att North East Air Defense Sector (NEADS) - som ansvarar för det drabbade området - "jagade" över ett dussin "kapade" plan. Kean-kommissionen avfärdar denna omständighet som ett betydelselöst sammanträffande.

    Hur kunde tvillingtornen kollapsa totalt?
    Att det påminde om kontrollerade demoleringar, var det många som tänkte och yttrade när de såg WTC-tornen kollapsa. Något som också TV- och radioreportrar spontant kommenterade i direktsändningarna. Det bör påpekas att tornens kollapser kom som en total överraskning, inte minst för brandförsvaret som därför led stora förluster.

    Den officiella förklaringen till dessa demoleringslika kollapser var så kallade pannkaksteorier, som dock inte tar hänsyn till de bärande centrala stålpelarna. Senare officiella versioner hävdar att skadorna från flygplanen och värmen från bränderna försvagade de centrala stålpelarna så mycket att de totalt förlorade sin bärighet.

    Frågan om hur den officiella förklaringen skulle kunna vara möjlig med hänsyn till tornens stålkonstruktion och den åverkan som de rammande flygplanen och de efterföljande bränderna åstadkom har utretts av bland andra fysikprofessor Steven E. Jones. Flera omständigheter framhålls av honom och andra kritiker som viktiga skäl till deras slutsats att tornen inte kunde kollapsa, eller kollapsa som de gjorde, enbart på grund av de rammande flygplanen och de efterföljande bränderna. Professor Jones med flera påpekar bland annat att den brand tornen utsattes för inte kan åstadkomma den höga temperatur som krävs för kollaps av stålkonstruktionen och att den smälta metallen, som flera veckor efteråt grävdes fram ur marken, därför måste ha åstadkommits på annat sätt än genom bränderna. Dessutom finns det mängder med vittnesmål som hävdar att en serie sprängningar skett under de delar av tornen som rammats. Sprängningar som kritikerna hävdar är en förutsättning för att tornen kunde kollapsa så snabbt.

    Varför rasade en tredje byggnad?
    Sju timmar efter att de två tvillingtornen kollapsat, rasade en tredje byggnad (WTC-7) - som inte blev rammad - på liknande sätt som de två tornen. Den var 47 våningar hög och hade en annan byggnad mellan sig och det närmaste tornet. Om de skador WTC-7 ådrog sig när tornen kollapsade - ett relativt stort "hål" nära marken i ena kortsidans hörn - var orsaken till att byggnaden rasade, så borde den rimligen ha tiltat. Istället för att - som den gjorde - kollapsa i ett närmast perfekt symmetriskt fritt fall, precis som när byggnader medvetet imploderar genom professionellt och omsorgsfullt utplacerade sprängladdningar. Byggnaden innehöll viktiga finansiella institutioner och myndighetsorgan, bland annat den amerikanska säkerhetstjänsten och borgmästarens ledningscentral för krisberedskap. Kean-kommissionen behandlar överhuvudtaget inte WTC-7, medan andra officiella utredningar påstår att byggnaden kollapsade på grund av skadorna den fick när tornen kollapsade. Kritikerna hävdar att det är en omöjlighet och att WTC-7 är toppen på isberget av händelser vilka kräver genuint oberoende utredningar.

    I USA skämtar man om att de som tror på den officiella versionen om 11:e september måste vara så kallade slumpteoretiker, eftersom så många sammanträffanden och till synes oförklarliga händelser inträffade just den dagen.

    SvaraRadera
  9. Anonym7:52 fm

    För den som vill veta vad svenska media håller tyst om kan ju se den här rullen i 29 avsnitt - kan ju vara värt någon timmes tittande:
    The Secret Rulers of the World

    avsnitt 2 - 10 minuter kan ju alltid vara intressant:
    http://www.youtube.com/watch?v=GQVEwlvm0oc

    Varför ska inte vi mer än nio miljoner svenskar få ta del av detta?

    SvaraRadera
  10. Anonym9:10 em

    "Vad svarar man på sådant? Ingen av oss vet!"

    "Jag tror på dig Åke Sandin - roligt att du svarar - men varför får vi inte in fler i diskussionen? Var är de 10 miljonerna?"

    "Visst bra att bli förbannad! Jag är också förbannad och pacifist! Men vi behöver bli fler förbannade pacifister! Det finns ju ingen diskussion här!"

    "Hoppas du förstår att jag är förbannad på media som tiger! Hoppas vi kan vara vänner! Bägge två bli förbannade på media som inte berättar vad Cheney, Rumsfeld och ..."


    - Ja du, vad svarar man på sådant?
    Det bästa du kan göra är att fixa en egen blogg/hemsida mr anonym, där du lägger upp allt ditt material om t ex 11/9. Sakligt skriven, med ett seriöst innehåll och ton. Du kan sedan hänvisa till din egen sida när du är inne på andra bloggar.

    Skriv om vad du ser, förklara vad det är som inte stämmer (gå aldrig till angrepp), formulera. Hänvisa till källor, och lägg fram bevis. Sakligt och seriöst.

    Du ska se att du då kommer att få en välbesökt hemsida. Och en dialog när du besöker andra hemsidor/bloggar.

    Lycka till!
    Eva Ehrstedt

    SvaraRadera
  11. Anonym7:24 em

    Eva Ehrstedt varför inte starta diskussionen om 11 september 2001 på en Förbannad Pacifists blogg?

    Som jag kan förstå var det inte Osama bin Laden som var konspiratören. Det var säkerhetstjänsterna i USA, Storbrittanien och Israel som låg bakom 11 september 2001.
    Journalisten Christopher Bollyn har försökt ta reda på ett och annat:
    http://www.bollyn.com/index/?id=10095
    och
    http://www.bollyn.info/home/articles/911/

    Cheney, Rumsfeld, Wolfowitz mfl i organisationen PNAC skrev ett år innan det hände - alltså i september 2000 om ett nytt Pearl Harbor ett "catastrophic and catalyzing event" på sidan 63 i Rebuilding Americas Defenses:
    http://www.newamericancentury.org/RebuildingAmericasDefenses.pdf

    Efter 11 september kom Mjältbrandsbreven som skrämde upp hela världen. Först skylldes Mjältbranden(eng. Anthraxen)på Saddam Hussein men efter analys visade det sig att anthraxen var tillverkad på USA:s biovapenfabrik Fort Detrick.

    Jerome Hauer delade ut Cipro ett motmedel mot Antrhax till personal i Vita Huset den 11 september 2001 - alltså innan breven skickats!!!

    Denne Jerome Hauer var ute på TV den 11 september och la ut historien - den falska historien - om att det var Osama som utfört 11 september.
    The 9-11 Solution - The Myth Begins
    http://www.youtube.com/watch?v=_nVFWevtIyk

    Men media TIGER om det och media TIGER om den israeliska inblandningen i 11 september 2001.
    Five Dancing Israelis Arrested On 9/11
    http://www.youtube.com/watch?v=tRfhUezbKLw
    Israel spies on the USA part 1
    http://www.youtube.com/watch?v=JWpWc_suPWo

    Eva Ehrstedt - borde inte fredsvänner försöka förstå vad som verkligen hände? Söka själva! Skapa sig egna bilder - börja diskutera!

    Vad har du sökt och hittat?
    Vilken är din bild?
    Vad har du för svar? Vilket är ditt bidrag till denna diskussion?

    Vad jag kan förstå är Åke Sandin intresserad av sanningen om 11 september! Men eftersom media tiger och ljuger så är det väldigt svårt att veta vad man ska tro! Men jag tror Åke Sandin vill veta och Eva Ehrstedt vill säkert också veta - så vi kan skapa en fredlig värld!

    Vad jag kan förstå efter att ha spanat på Internet miljoner människor som förstått vad som verkligen hände 11 september 2001! Men det fodras fler som förstår. Vi är ju några miljarder människor. När västerländska media tiger och ljuger så behöver vi avslöja dessa tigande media. Bli fler som söker, skapar sig egna bilder och börjar diskutera. Jag hoppas på alla fredsvänner!

    Eva Ehrstedt, Åke Sandin, Hampus Eckerman med flera - varför inte starta en diskussion om 11 september som påverkat och påverkar så mycket i vår värld.

    SvaraRadera