torsdag, oktober 2

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1205) 08-10-05 till....

....till minnet av Gandhi (född 1869, mördad 1948), vars 139:e födelsedag inföll i torsdags den 2 oktober. Denna dag är också den internationella Icke-våldsdagen. Ironiskt nog godkände USA samtidigt ett avtal om kärnvapen med Indien. Jan Viklunds Gandhi IDAG erinrar om Gandhis ord: "Det behöver inte innebära framsteg för Indien att importera västvärldens elände."

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som skickat brev till Strandskolans elever och personal. De har på torsdag den 9 oktober Öppet hus för Tuffs indiska projekt. Bhikhu berättar, att under de senaste fem åren har de sex Tuff-skolorna i fattiga Dharampur utökats med två gymnasier och ett elevhem för flickor. Han påpekar hur imponerade och glada lärarna och eleverna är av Strandskolans årliga insatser och skriver: ”Vi är tacksamma till er alla för era ansträngningar och till Tuff för dess effektiva samordning av arbetet. Systerskolesamarbetet är en unik idé, som främjar vänskap, rättvisa och kärlek. Det ger hopp om en ny och bättre värld”

....till veteranen bland fredsforskare, professor Johan Galtung, som (29/9) på tal om finanskrisen skriver: ”Vilken cynism att tala om ’kris’ som ett fenomen under en månad eller ett eller annat år, när varje dag 125 000 människor dör av systemproducerad hunger och lätt botade sjukdomar. Mycket av ansvaret ligger begravd i en ekonomism som främjar finansiellt transaktionssystem i stället för de grundläggande behoven”

....till Jan Öberg i Transnationella stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning (TFF), som (1/10) påminner om Gandhis ord: ”Icke-våld i politiken är ett nytt vapen i utvecklingsprocessen. Dessa stora möjligheter är ändå outnyttjade”. Öberg påpekar att de 700 miljarder dollar som USA vill satsa på att garantera finansmarknaden faktiskt är mindre än vad militära rustningar och krig kostar per år.

....till dem som ännu minns Bertolt Brecht (1898-1956) och hans ironi: ”Vad är ett bankrån mot att starta en bank?”

....till TUFF-bladet, som i dagarna skickas ut till alla medlemmar. Det är fullmatat med fjorton innehållsrika notiser. Finns att läsa på http://www.tuff.fred.se/ En av rubrikerna lyder: ”Värva nya medlemmar!” Medlemsavgift: 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem att sättas in på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6

....till professor Gunnar Adler-Karlsson som för många år sedan slog fast: ”Alla dessa proklamationer, varningar och upplysningar von oben tjänar till intet, om de inte följs upp av arbete i de små grupper, på vilken den svenska demokratin är uppbyggd”

....till lockande Tuff-arrangemang: Redan onsdag den 8 oktober kl 19 inleder Lena Ag ett möte i ämnet ”Kvinna, fred och säkerhet”. Torsdag den 21 oktober kl 19 inleder Bror Perjus i ämnet ”Krigens privatisering och vinnare”. Båda mötena i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80

....till arrangörerna av ett fackeltåg för Afghanistan, som börjar kl 18 vid Slussen och avslutas med möte på Sergels torg kl 19 på onsdag den 8 oktober. Parollen är ”Stoppa bombningarna av Afghanistan!” Talare är f d nedrustningsambassadören Maj Britt Theorin, språkröret Maria Wetterstrand, partiledaren Lars Ohly och förre försvarsministern Thage G Peterson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar