lördag, oktober 18

KOMPLICERAT AMERIKANSKT VAL

Hej alla lyssnare!

Denna måndag är det Kolumbusdagen i USA och tre veckor till valet. Som vanligt har vi fått en massa valinformation. En katalog på 144 sidor från delstaten Kalifornien och en katalog på 272 sidor från "City and County of San Francisco".

Delstatskatalogen presenterar 12 delstatliga folkomröstningar. Den första avgör om man ska bygga en höghastighetsjärnväg mellan San Francisco och Los Angeles, en sträcka ungefär som Stockholm till Malmö. Nu går det ett tåg om dagen i vardera riktningen, och det tar runt 12 timmar. Den åttonde folkomröstningen handlar om att ta bort rätten till samkönade äktenskap.Den lokala valkatalogen på 272 sidor presenterar bland annat 22 lokala folkomröstningar från A till V. Många av dem är rätt snåriga att sätta sig in i.

Enligt Proposition M, tex, skulle fastighetsägare kunna bli skadeståndsskyldiga, om de hotar sina hyresgäster med våld eller trakasserar dem för att bli av med dem, stänger av el och vatten, etc. Sedan följer 5 sidor med argument för ja eller nej till detta förslag. Enligt nej-sidan är proposition M inget annat än en garanti om fullsysselsättning för giriga advokater. Dessutom sägs den strida mot grundlagen.

Proposition R är däremot enkel att förstå. Dess förespråkare vill byta namn på stadens stora reningsverk från "the Oceanside Water Pollution Control Plant" till "the George W Bush Sewage Plant", ungefär "Avloppsverket George Bush". Ja-sidan menar att ingen president haft en sådan dramatisk inverkan på landet på så kort tid. Dessutom hoppas de att det ska dra turister dit och till djurparken, som ligger bredvid.

Nejsidan menar att det vore respektlöst mot alla offren för Irak-kriget och alla hederliga, duktiga människor som arbetar på reningsverket att uppkalla det efter GW Bush.Prop R är ett medborgarinitiativ. För att få upp det till folkomröstningen krävdes att förespråkarna samlade in minst 7168 underskrifter, vilket är 5% av antalet medborgare som röstade i det senaste borgmästarvalet.

Proposition A vill spendera 887,4 miljoner dollar på att jordbävningssäkra stadens Allmänna Sjukhus (General Hospital) före år 2013, då det måste stängas, om inget görs. Detta är ett initiativ från stadsfullmäktige.Vad som inte presenteras i dessa redan så tjocka broschyrer är alla personvalen, från president och neråt.Här kan man alltså nästan tala om direktdemokrati.

Men: Valsedeln består av 12 A4-sidor. Inte undra på att valdeltagandet är lågt. Den börjar med de sex alternativen i presidentvalet: Libertarianer, Republikaner, Gröna, "American Independent", "Peace and Freedom" och Demokrater. Förutom ca 40 kandidater till diverse personval ska man alltså rösta ja eller nej i 34 folkomröstningar.
-----------------------------------------
Bengt Svensson för Radio Tuff (nr 1207) i San Francisco.

2 kommentarer:

  1. Anonym3:16 em

    Problemet med direktdemokrati är, som du säger, att det lätt blir medborgarna övermäktigt att sätta sig in i och rösta i alla frågor.

    Lyckligtvis är det ett fullt lösbart problem. Det finns något som heter representativ direktdemokrati och går ut på att medborgarna själva kan välja om de vill rösta direkt eller inte. Röstar de inte själva så röstar ett parti (som de valt på förhand) åt dem. På det viset kan man kombinera möjligheten till direkt inflytande med rättigheten att slippa ägna dyrbar tid åt omröstningar. En god kompromiss som ger alla vad de vill ha; folkomröstningsförespråkarna får rösta hur mycket de vill och folkomröstningsmotståndarna behöver inte rösta mer än den enda gång då de väljer sitt parti.

    Mer information från Wikipedia:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Representativ_direktdemokrati

    SvaraRadera
  2. Anonym6:37 em

    Till Anders:
    Det skulle väl förhindra att ett fåtal väljare kunde kuppa igenom ett förslag. Men det skulle inte funka i San Francisco, där det finns ett halvdussin "Democratic Clubs" med sinsemellan olika ställningstaganden i olika frågor.
    Det enda som de är överens om i de nationella partiorganisationerna är vilken presidentkandidat folk bör rösta på.
    Bengt.

    SvaraRadera