fredag, juli 4

HELLA OCH BILJANA, TVÅ FÄNGSLA(N)DE KVINNOR

I vintras berättade Seppo Isotalo här i Radio Tuff om Hella Wuolijoki. Hennes dotterson, förre socialdemokratiske utrikesministern Erkki Tuomioja, hade skrivit en bok om henne med titeln ”Ett stänk av rött”.

Hella (1886-1954) föddes i Estland, flyttade i unga år till Finland. Där gjorde hon karriär på olika områden, först som framgångsrik affärskvinna, sedan som uppburen författare och dramatiker. Det är svårt att klämma in henne i något enkelt fack, så mångsidig eller motsägelsefull var hon. Kapitalist och godsägare men samtidigt socialist, ja ”stalinist” ansåg hennes vedersakare. På sitt gods Marlebäck tog hon 1940 emot den landsflyktige Bertolt Brecht, som fick hjälp av Hella att skriva sin kända pjäs ”Herr Puntila och hans dräng Matti”.

1943 var Finland sedan två år i krig med Sovjetunionen. Det året höll på att bli Hellas sista. Hon dömdes för landsförräderi, vilket i krig brukar leda till avrättning. Och det var ytterst nära, men en oenig domstol dömde henne i stället till livstid. Det som hade hänt var att ryssarna lät en fallskärmshoppande kvinnlig agent söka upp Hella, som dessutom mottog pengar från fienden.
x x x x
I Hinsebergs kvinnofängelse sitter sedan fem år Biljana Plavsic. Där är hon bland mörderskor, knarklangerskor och andra tuffa brudar en unik intern, dömd för ”brott mot mänskligheten”. Och hon är mycket äldre än sina medfångar. Den här veckan fyller hon 78. Hon dömdes till 11 års fängelse, vilket i hennes ålder förefaller liktydigt med livstid.

Biljana var under många år en framstående professor i biologi vid universitetet i Sarajevo. Med sina hundratals vetenskapliga verk var hon respekterad också internationellt. När inbördeskrigen i forna Jugoslavien började greps också hon av de nationalistiska lidelserna, som så starkt drabbade olika folkgrupper. Hennes politiska karriär hade sin höjdpunkt 1996-1998, då hon var president i den bosnienserbiska republiken (Republica Srpska).

2001 överlämnade hon sig till Haagdomstolen (ICTY). Först förklarade hon sig oskyldig. Men sedan medgav hon till mångas förvåning att hon som ledande politiker måste betraktas som ansvarig för krigsförbrytelser. Att också serber hade begått sådana förklarade hon med att de inte ville bli offer igen och denna fixering gjorde att de tillät sig att själva bli förövare. Hon tillstod att föreställningen om självförsvar inte är någon ursäkt för krigsförbrytelser. Och hon sade: ”Jag hoppas att det kan hjälpa muslimernas, kroaternas och serbernas oskyldiga offer att inte låta sig behärskas av bitterhet, vilket ofta vänds i hat och till sist blir självdestruktivt."
x x x x
Tillbaka till Finland på 1940-talet. Den livstidsdömda Hella Wuolijoki behövde bara skaka galler i 16 månader. 1944 var det klart att Finland tillhörde förlorarna i kriget och fred slöts med ryssarna. Det innebar landavträdelser och andra eftergifter för segrarnas krav. Alltså frigavs Hella, medan de så kallade krigsansvariga, däribland presidenten Risto Ryti och den ledande socialdemokraten Väinö Tanner, dömdes till mångåriga fängelsestraff, låt vara avkortade efter tre, fyra år.

Värre är det för den gamla serbiska damen på Hinseberg. Biljana Plavsics mentala och fysiska hälsa bryts ner alltmer. Förra året avslog den svenska regeringen hennes nådeansökan. Nu har hon återkommit med en ny.

Jag har ingen möjlighet att intervjua de firade politiker i Vita huset och på 10 Downing Street om att de under senaste decenniet startat flera folkrättsvidriga krig med hundratusentals, ja kanske miljontals oskyldiga offer. De vill nog inte påminnas om att deras länder 1946 hängde den tyske utrikesministern Joachim von Ribbentrop för ”brott mot freden, det vill säga just anfallskrig.

Men kanske borde jag åka till Hinseberg och intervjua Biljana Plavsic. Jag har ju en viss erfarenhet av fängelser, Redan som ung student spelade jag fotboll i Stockholms högskolas lag mot internerna på fångvårdsanstalten Hall. Som vapenvägrande sergeant tillbringade jag 1959 en intressant månad på Bogesund bland rattfyllon och ungdomsbrottslingar. Och med mikrofonen har jag bland annat besökt fängelserna i Österåker och Huddinge, där jag intervjuat grova brottslingar. Hinseberg vore en ny erfarenhet.
----------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1192) 2008-07-06

4 kommentarer:

  1. Anonym6:34 em

    Så här skriver Åke Sandin:
    "Jag har ingen möjlighet att intervjua de firade politiker i Vita huset och på 10 Downing Street om att de under senaste decenniet startat flera folkrättsvidriga krig med hundratusentals, ja kanske miljontals oskyldiga offer."

    Men han kan ju läsa vad journalisten Christopher Bollyn tagit reda på:
    http://bollyn.com/index/?id=10095

    Varför gör inte Åke Sandin det?
    Varför reagerar han inte på vad Christopher Bollyn tagit reda på? Bryr han sig inte?

    Och alla andra kan ju också läsa vad Christopher Bollyn tagit reda på och reagera på det!

    Och det kanske kan bli lite fler kommentarer på Åke Sandins blogg!

    Nu är det rätt tyst! Låt oss starta en diskussion om vår värld - fred och frid - Så läs vad journalisten Christopher Bollyn tagit reda på:
    http://bollyn.com/index/?id=10095

    SvaraRadera
  2. Hej Åke,

    hur kommer man i kontakt med dig? Skicka mig gärna ett mejl. Du når mig på andreas(snabel-a)hedfors.info

    Vänligen,
    Andreas Hedfors

    SvaraRadera
  3. "Att också serber hade begått sådana förklarade hon med att de inte ville bli offer igen och denna fixering gjorde att de tillät sig att själva bli förövare. Hon tillstod att föreställningen om självförsvar inte är någon ursäkt för krigsförbrytelser."

    Självförsvar?
    Oj! Var det verkligen "självförsvar" eller målet att ta över delar av Bosnien o att uppropa Serbisk Republik genom etnisk rensning på alla icke serber i området? Det gjorde man med stöd av Serbien (vapen o frivilliga soldater), med målet att koppla Serbisk Republik med Serbien vilket ingår i drömmen "Stora Serbien"!

    Självförsvar? AV VEM?
    Av ett folk som inte har haft vapen under första åren av kriget? Självförsvar - genom att minst 10 kommuner som hade 80% av muslimsk befolkning blev idag med bara 10% och serberna 70-80-90%!
    Självförsvar? Av ett folk som i april 1992 uppropade självständig Bosnien med lika rättigheter till alla grupper utan vilja att delas upp, utan att vara tillsammans i ett o samma land! 98% röstade på så sätt, men samma kväll ockuparades Sarajevo.

    Varje krigsförbrytare talar om självförsvar för att alla ser sitt brott mot mänskligheten som handling vilken kunde man inte undvika. Biljana är speciell för att hon är en kvinna, och det är sällan att en kvinna blir krigs förbrytare. I Haag blev hon mycket odmjuk o talade respektfullt - på så sätt har hon vunnit lägre straff i sin egen SJÄLVFÖRSVAR.

    Åke tar upp hennes utbildning och kompetens i biologi som "ljusa punkten" - så kan du också skriva om Hitlers talanger att måla (!)
    Biljana har sökt nåd för att hon vill inte vara i fängelse tillsammans med prostituerande, knarkare, bedragare och bank rånare! Hitta för henne bättre ställe som passar - en cell där hon kan spela chack med Karadzic! :o)

    Jag återkommer om jag hittar länkar med engelsk översättning om det hon talade om INNAN hon fick biljett till Haag. Hon var Karadzics "högre hand" under hela kriget och efter kriget när Karadzic drog sig utanför blev hon efterträdare.

    SvaraRadera
  4. Anonym7:26 em

    Hördu mr anonym,

    strutsar talar man om när den pippifågeln ifråga ej själv mäktar med att visa sig i annat än ett dimmigt töcken av just anonymitet.

    När samma stackars fågel, den kan ej flyga, ej heller själv redogöra för det den klagar över, utan i en istället ofärdig, närmast genant klantig formuleringsförmåga likaledes tankeförmåga, ej svarar på sina egna frågor. Ej heller utveckla ämnet.

    Försök istället visa dina medmänniskor hur "lite struts du är" genom att presentera dig, och själv utveckla ditt ämne. Det ska du väl kunna klara av? När du nu har lyckats komma så långt att du länkar till andras texter samt i så pinsamt många inlägg säger samma sak. Tänk istället kostruktivt och handla ansvarsfullt. Lycka till!

    (nej, jag kommer inte att svara, det räcker så gott med vad jag har skrivit här)

    SvaraRadera