fredag, februari 1

Leif Bratt från Wien: VALVINSTER, BALER, OLIKA ”BOMBER”

Leif Bratt från Wien: VALVINSTER, BALER, OLIKA ”BOMBER”

Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff ( www.tyresoradion.se ) har på frivilligbasis sänts varenda vecka sedan 1985. Tuff jobbar lokalt för något globalt och därför är det en förmån att ha medarbetare lite varstans i Sverige och världen. Förra veckan hördes rapporter från Indien, San Francisco och Malmö, den här veckan från Härjedalen och Österrike. Det sistnämnda kommer här:

Här har det nyligen varit kommunalval i staden Graz. Det kanske är en politisk fingervisning för framtiden. Ett parti fick landsomfattande uppmärksamhet när man gick ut och anklagade profeten Muhammed för att vara pedofil samt att budskapen från Gud nådde honom vid schizofrena anfall. Vidare att invandringsvågen från muslimska länder kunde jämföras med en Tsunami.

På detta ökade man röstetalet från nästan 10% till närmare 13. således en tillströmning på ungefär 30%. Men detta skall jämföras med den verkliga vinnaren, som utan några spektakulära utspel ökade med 75%. Från 8,3% till 14,6. Det var bara verkligheten som kom ikapp väljarkåren. Är det 15 grader varmt i mitten av januari så begriper man att något är fel. Därför denna ökning för Die Grünen (de gröna). Så framtidsfrågorna kanske är integration eller bristen på den och miljön. Om vi nu inte går in i en ekonomisk depression och alla bara vill rädda sitt eget skinn.
Men även om media är fulla med braskande rubriker om börsens utveckling så får de, här i Österrike, traditionsenliga balerna lika stort utrymme. Den mest prestigefyllda är Operabalen. Den matchas fram av en otroligt publicitetsskicklig person. Han syns i TV nästan dagligen. Han åker med ett antal lättklädda unga damer till exotiska resmål. Själv är han nyskild och 60+, vilket i och för sig är en förnämlig ålder. Men om det är han eller "sexbomberna" (TUFF-koppling) som drar kan man väl spekulera i.

Publicitet får han i alla fall. Förra året lyckades han få hit Paris Hilton som dragplåster till Operabalen, genom en frikostig check på 1 miljon euro. Smakar det så kostar det. I år är dragplåstret en bedagad världsberömd strippa (ger publicitet) som jag inte kan namnet på. Berömdheten lär baseras på att hon utförde sitt avklädningsnummer i ett gigantiskt Martiniglas fyllt med champagne. Så bekymren för framtiden kanske inte är så stora trots allt.

Eller också så är det en dekadent elit som försöker dupera oss vanliga. Balsäsongen är i alla fall igång och celebriteternas behov av exponering tillfredsställs med råge. Skall man räknas, måste man vara med på bild. Själv får jag nöja mig med min spegelbild.
Men apropå bomber så kan jag nu räta ut det frågetecken som kvarstod efter förra rapporten från Wien. För er som glömt, så var det oklart varför österrikiska Mums-Mums heter Schwedenbombe. Jag tillskrev producenten och fick följande förklaring. I sin ungdom var han i Paris och lärde sig till sockerbagare. Där blev han även nära vän med en svensk. Svensken besökte honom senare i Wien. Där diskuterade de produktutveckling av godsaker. Idén om en Mums-Mums för Österrike dök då upp.

Som ett slags tack till, eller åminnelse av vännen, så kom produkten att kallas Schwedenbombe. Ett icke dementerat rykte säger att den svenska vännen var av kvinnligt kön.mvh“skjutjärnsvolontären”
Leif Bratt i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1170) 2008-02-03

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar