fredag, februari 8

Marianne Stieger, Malmö: VILDSVIN, BROREKORD, TYSKA SOLDATER & BRANDOFFER

Kära lyssnare!
Jag förstår om en och annan lyssnare undrar om jag vågade. Jo, jag gjorde det - jag vinterbadade på Sibbarp. Första doppet i Öresunds tregradiga böljor var ett vågspel, andra doppet en upplevelse och det tredje en njutning. Att vinterbada påstår mina grannar är beroendeframkallande. Jag tror dem.

Vintern härnere har varit mild, den mildaste på många år. Detta har gett vildsvinen en god chans att övervintra och föröka sig. Stammen har vuxit till sig och blivit ett problem för bönderna, något jag inte förstår. Visserligen bökar de sönder åkrarna, men se dessa djur som ett tillskott till nationalhushållningen! Utöka jakten på vildsvin! Hellre äter jag en rejäl vildsvinsstek, det vill säga en stek av ett djur som fått leva fritt, än halvrutten köttfärs, producerad av massuppfödda djur i trånga bås.

Även i underjorden bökas det. Den 17 kilometer långa tunneln under Malmö växer med rasande fart. För några veckor sedan kunde man ta sig en titt på den blivande tågstationen i Hyllie, den framväxande stadsdelen söder om Malmö, där även Malmös nya evenemangsarena långsamt reser sig ur leran. Visserligen är inte tågstationen klar än, men det hinner den bli i god tid innan tunneln skall invigas 2011. Redan nu slår dock Öresundsbron alla rekord. Biltrafiken ökade med 17% jämfört med 2006 och antalet tågresenärer med 24%. Banden mellan Sverige och Danmark blir allt tätare.

Banden mellan Tyskland och NATO hotar dock att brista. Förra veckan reste president Bush krav på att Tyskland skall sända trupper till södra Afghanistan. Detta är ett mycket brännbart tema i Tyskland, och diskussionen ströps i sin linda. ”Inga stridande förband till Afghanistan,” löd försvarsministerns ord. Att sända trupper till Hindukush i norra Afghanistan, för att där utbilda poliser och hålla allmän ordning är en sak, men att skicka unga män till kampinsatser i södra delen av landet, där det dagligen pågår stridshandlingar är något helt annat. Engelsmännen som drar hem sina trupper i vår är mäkta upprörda över den tyska hållningen. En engelsk tidning publicerade en bild häromdagen på vilken man ser tyska soldater spela bordsfotboll. Texten under bilden lyder: ”Tyska soldater leker, medan våra pojkar dör.” Redan har 26 tyska soldater fått betala sitt lands insats med döden. Att med berått mod skicka flera i döden går inte hem i detta land, vars farfars- och morfarsgeneration dödades och lemlästades i många miljoner i det infernaliska andra världskriget.

Ett brännbart tema är också relationerna mellan tyskarna och de mer än två miljoner invandrade turkarna. När ett glammande karnevalståg i Ludwigshafen i Rhenlandet passerade ett hus i vilket många turkar hade samlats för att bevittna processionen, utbröt plötsligt en brand i huset, vars gamla trapphus av trä flammande upp som fnöske och hindrade människorna i huset att fly. Nio kvinnor och barn omkom och 20 personer fördes svårt skadade till sjukhuset. Karnevalen kom av sig när katastrofen blev känd. Rykten om ett rasistiskt dåd spreds med eldens hastighet.

Redan samma kväll trädde de tyska socialdemokraternas ledare, Kurt Beck, fram och dementerade dessa. Men rykten har en farlig tendens att spridas fortare än en brand. Stadens turkar samlades vid ruinen, och i den hätska stämningen slog ett turkiskt pojkgäng en brandman, som de ansåg inte hade kommit fort nog, sönder och samman. Två småflickor som hade räddats ur huset berättade att de hade sett två män anlägga en brand i trapphuset. Häxjakten började, ivrigt underblåst av pressen. En skylt med texten ”Igår var det judarna, idag är det turkarna” visades om och om igen på tv. Krav på turkiskt deltagande i undersökningen restes från invandrargruppens talesmän. Den turkiske premiärministern Erdogan anlände till staden i torsdags, besökte brandplatsen och kysste småflickor inför kamerorna. Efteråt var alla politiker eniga om att det inte kunde ligga rasistiska motiv bakom händelsen. Undersökningen är dock inte klar än. Men vad som än kommer fram, så är skadan redan skedd. Misstroendet mellan tyskar och invandrare har åter lett till en klyfta mellan ”vi” och ”dom”. Vad var det Strindberg sade? ”Det är synd om människorna.”

Jag önskar Er alla däruppe i Tyresö en skön vecka utan en massa hemska upplevelser.
Tag väl hand om Er hälsar från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff 2008-02-10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar