lördag, februari 16

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1172) 08-02-17 till....

....till kulturskribenten Lars Linder, som i DN (13/2) på tal om islamisters hot mot en dansk tecknare skriver: ”Om den sortens hot om våld och attentat i religionens namn finns som vanligt bara självklarheter att säga: Varken Allah, eller de kristnas Gud, eller Buddha, eller någon rättsinnad troende i denna världen, kan tycka annat än att det är fullständigt åt helvete. Det är sådant, om något, som verkligen kränker alla de människor som kallar sig religiösa (vilket de kanske också lite oftare och tydligare kunde ge offentligt uttryck åt)” Linder tycker också att Muhammedkarikatyrerna var ett ”korkat tilltag”

....till denav klustervapen svårt skadade 12-åriga irakiska flickan Ayat Suliman. När hon var åtta hittade hennes bror en konstig sak på marken. Den var från en amerikansk klusterbomb och när den exploderade dödade den hennes fyra syskon. I onsdags (13/2) överlämnade Ayat drygt 12 000 namnunderskrifter mot klustervapen till Sveriges regering. I uppropet framförs krav om att Sverige skrotar det svenska klustervapnet Bombkapsel 90 (BK 90) och ställer sig bakom ett internationellt totalförbud av klustervapen

....till Samma dag fanns en debattartikel i Aftonbladet, undertecknad av ordföranden för nio humanitära organisationer, bland andra Bengt Westerberg från Röda korset och Anna Ek från Svenska Freds. De skriver: ”Enligt en världsomfattande genomgång av klustervapnens användning gjord av Handicap International är nästan alla av de människor som skadas eller dödas av klustervapen civila och omkring 40 procent är barn.Klustervapen fungerar yttäckande, vilket innebär att de över ett stort område sprider stora mängder sprängladdningar, som omöjligen kan skilja mellan militärer och civila. Stora mängder blindgångare ligger dessutom ofta kvar på marken och skadar och dödar civilbefolkningen långt efter att ett krig tagit slut.” Och de uppmanar utrikesminister Carl Bildt ”att i den utrikespolitiska debatten idag stå upp för en stolt svensk tradition av engagemang för nedrustning och humanitär rätt. Sverige har en chans att bli en aktiv part i det viktiga arbetet för att förbjuda klustervapen och bör föregå med gott exempel. Detta skulle vara ett avgörande steg för att förhindra framtida mänskligt lidande.”

....till förre ärkebiskopen K G Hammar, som i Aftonbladet (9/2) skriver under rubriken FÖRBJUD SVENSK VAPENEXPORT Han påpekar, att den svenska vapenexporten har mångdubblats på några år, att vapen produceras som aldrig förr i vår värld och nya vapenteknologier prioriteras framför all annan mänsklig sysselsättning. Han skriver: ”Varje krona till utvecklingsbistånd motsvaras av tjugo kronor till vapenproduktion.... Det är tid att tänka om, ompröva, omrusta! ... Sår vi våld blir skörden våld. Vill vi skörda fred, är det nu vi måste välja en fredlig sådd. 2008 blir ett vägvalets år.”

....till till minnet av Martin Luther King, som sa: "I en värld av missiler och kärnvapen står valet i dag inte längre mellan våld eller icke-våld.Det står mellan icke-våld, eller icke-existens."

....till Succékanalen 91,4 – Tyresöradion, som från och med den 17 februari under tre veckor flera gånger per dygn sänder en halvtimme med Indienfararna Bitte Isacsson, Margareta Svahn och Barbro Nordlöf, som bland annat berättar om de många Tuff-projekten i Indien. Dessa tre framträder också torsdagen den 28 februari kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80, dit alla är hjärtligt välkomna!

....till lokaltidningen Vi i Tyresö, som i sitt senaste nummer hade nästan en helsida om Tyresöradion med rubriken KULTUR, INDIEN, KINA, EGYPTEN PÅ 91,4. Där påpekas bland annat de många positiva lyssnaromdömena på hemsidan www.tyresoradion.se/tabla.html Välkommen du också med dina synpunkter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar