söndag, november 25

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1160) 07-11-25 till....

....till insändarskribenterna Siw och Bertil Arnstråk (DN 22/11) som skriver:

”Årets julklapp spås att bli en gps eller någon annan vansinnig elektronisk pryl, när det för alla sunt tänkande människor borde bli att investera i träd och få dem planterade, på ett eller annat sätt. Det kan man kalla julklapp som heter duga. Vi lever i en tid då alla insatser för miljön måste och borde prioriteras. Träd är dessutom vackra och skapar harmoni”

Det är bara att påminna om Tuffs mangogram, den perfekta presenten, som bidragit till att 75 000 mangoträd planterats bland indiska Dharampurs fattiga byar.

....till biologen och miljödebattören Stefan Edman, som vid ett besök på Grönland chockerats av isens snabba avsmältning. I Dagens Nyheter (22/11) skriver han bland annat:

”Det är hög tid att politiken dämpar den nästan hysteriska shoppingkultur som nu breder ut sig över hela världen. Marknaden, tillväxten, måste tuktas. Djupast måste vi motverka tröstkonsumtionen genom att skapa ett varmare samhälle, en generösare gemenskap där varje människa är delaktig och slipper konsumera sig till bekräftelse och värdighet”

....till 138 religiösa ledare inom islam, vilka i ett brev till världens kristna ledare gör ett utspel för dialog och fred. De framhäver likheterna mellan islam och kristendom och skriver:

Allas våra eviga själar är i fara om vi underlåter att på stort allvar träget arbeta för fred”.

Mera om brevet, se http://www.newsweek.com/id/42707

....till Sveriges Radios Obs (23/11), som släppte fram broderskaparen och förre riksdagsmannen Evert Svensson, som talade om Israel/Palestina och möjliga lösningar på den konflikt som nu firar ett dystert 60-årsminne. Han använde flera raka puckar inte minst om händelserna 1947-48, om vilka han använde den israeliske historieprofessorn Ilan Pappes nyutkomna bok ”Den etniska rensningen av Palestina”, vars titel är betecknande för den omvärdering av historiebilden som också börjat ske i Israel.

....till Gunnar Öqwist på Vitlöksgränd i Tyresö, som påminde oss om president Eisenhowers varning för det militär-industriella komplexet i ett tal han höll i april 1953. Där sa den forne generalen bland annat:

”Varje gevär som tillverkas, varje krigsfartyg som sjösätts, varje missil som avfyras betyder en stöld från dem som hungrar och inte har mat, från dem som fryser i brist på kläder. En värld i vapen kostar inte bara pengar utan också de arbetandes svett, vetenskapsmännens genialitet, barnens förhoppningar”

....till de traditionella manifestationerna på ”Fredsfångars dag”. Inte många vet att den är den 1 december och att man då kommer ihåg alla dem som i olika länder sitter i fängelse för sitt motstånd mot krig och militarism. Lördag den 1 december finns aktiva från Tuff i Tyresö centrum och delar ut adresser till fångar, inte till sådana som begått våld utan till dem som vägrar att misshandla och döda andra människor. Och dessförinnan, på tisdag den 27 november är alla välkomna till ett möte i Kulturcaféet, Bollmora föreningsgård kl 19. Ämnet är ”Vi minns Per Anders Fogelström” och det är Göran Flodman och Åke Sandin som inleder.

....till alla som gör slag i saken och går med som medlemmar i Tyresö Ulands- och FredsFörening, TUFF. I medlemsavgiften ingår regelbundna utskick av kalendarier och TUFF-bladet samt fredstidningen Pax, som kommer ungefär varje månad. Kontakta oss för mera information eller titta på hemsidan http://www.tuff.fred.se/ som uppdateras varje vecka av Bengt Citron och där det finns mycket information om Tuff, till exempel om de omfattande projekten i Indien. Nya medlemmar kan redan nu betala medlemsavgift för nästa år. 200 kr för enskild och 80 för övrig familjemedlem. Att sättas in på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Välkomna till Tuff, även om du inte har tid att vara aktiv. Flera medlemmar håller de aktiva i gång ännu mer.

1 kommentar:

  1. Anonym3:36 em

    Enligt info på TV3 Text TV, Madonna har slutat att handla Julpresenter.
    Människor inser mer och mer att allt handlar om stimulans att konsumera och överkonsumera. Kapitalismen har privatiserat kristendomens varumärke för att öppna en ny marknad, och i det här fallet blev Jesus mest sålda konstverk.
    Nu behöver vi TVÅ jordklot (enligt forskarna) för att täcka över våra behov.
    Självklart, så är det inte pga Jesus eller julgranen! :o) Hyperproduktion och så kallade karaoke-kapitalism med masskonsumering har nått sin kulmination för länge sen, utan att vi märkte det.

    Själv är jag muslim, men mina svärföräldrar är kristna. Jag tycker att omtanke, respekt och uppskattning mot sina närmaste borde vi alla visa under hela året, utan att vänta på någon speciell dag för att visa oss som snälla och fina :o) Jag gillar mest att överraska mina svärföräldrar med någon liten present eller god mat, på ett spontant sätt, när dom inte alls tänker på det..! Men när det är Jul då VET MAN att man ska få en liten pryl. Inte så kul.
    Det bara stressar människor och knuffar dom i jakten på prylar, även om man inte har lust, tid, pengar eller syfte att handla.

    PS! Varför behöver man köpa Julklapp för vuxna..?! Vi vet att Jultomte kommer från Finland! :o)

    mvh / Ida D.

    SvaraRadera