måndag, november 12

EIVORS UPPROP MOT KRIGSINDUSTRIERNA

Eivor Sydberg är norrbottniska i Härjedalen. Härom veckan hördes hon på telefon i Radio Tuff och nu hörs hon på det återupplivade Klarspråk, som Tyresöradion sänder och som andra närradiostationer hakar på.

Hon skriver att hon 1994 hörde läkaren Christina Doctare berätta om hur unga flickor under det grymma inbördeskriget i forna Jugoslavien rövades bort för att hamna i våldtäktsläger. Det berörde henne så djupt att hon inte kunde sova, så i stället skrev hon följande upprop:
----------------------------------------------------------
Jag är en mor, som har tre barn och två barnbarn. Jag är förtvivlad över vår värld, som brinner av krig och elände. Det hjälper föga på lång sikt med enbart medicin, mat och vatten, det är en droppe i havet. Människorna måste få utbildning och hjälp till självhjälp, oavsett var vi bor på jorden

Det måste också bildas en världsorganisation mot krigsindustrierna. Mödrar och läkare ska stå bakom denna organisation. Vi mödrar sätter liv till världen, och läkarna bevarar liv.

Vi mödrar föder underbara liv till denna vackra värld. Alla önskar vi barnen det bästa i livet. I krig blir våra döttrar våldförda och våra söner blir mördade eller lemlästade fysiskt och psykiskt. Alla våra söner vill leva, de är inte fiender till varandra.

Ingen har mig veterligt krävt med kraft, att krigsindustrierna skall ställa om produktionen och att deras forskare skall arbeta för liv, inte för död. Ingen regering har ställt detta krav, ej heller Förenta Nationerna. Så länge detta inte sker fortsätter mördandet och förödelsen av vår jord.

Talet om dålig ekonomi är inte sant. Det är fördelningen som är absurd. Det finns obegränsade pengar i omlopp, även i Sverige. Vi skulle kunna göra underverk i hela den fattiga delen av världen med bara en bråkdel av krigsindustrins vinster.

Jag beundrar alla människor som i olika organisationer arbetar för fred. De är värda allt beröm. Men jag är orolig för mina och andra mödrars barn och barnbarn. Vilken framtid går de till mötes?

MÖDRAR OCH LÄKARE! LÅT OSS BILDA EN ORGANISATION MED NAMNET ”MÖDRAR OCH LÄKARE MOT KRIGSINDUSTRIERNA”! LÅT OSS SPRIDA DESS BUDSKAP ÖVER HELA VÄRLDEN!
--------------------------------------------------
Eivor Sydberg, Sveg, i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff 11-18 nov 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar