fredag, november 16

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1159) 07-11-18 till....

....till den japanska fredsrörelsen Beheiren som kontaktat Tuff med anledning av att de tänker ha ett symposium om att det nu är 40 år sedan fyra unga amerikaner deserterade från hangarfartyget the Intrepid under Vietnamkriget och sedan via Japan och Sovjet kom att bo hos olika Tuff-familjer i Tyresö. Två av dem, Richard Bailey och Michael Lindner, är kvar i Sverige, nu som knegare i 60-årsäldern

....till en professor och tre militärer som deltagit i en debattserie i Expressen om de förmenta ryska ubåtarna i svenska vatten. Det är nu 25 år sedan den dramatiska ”ubåtsjakten” i Hårsfjärden förekom med världspressen på läktarplats.

Professor Ola Tunander menar att det mesta nu pekar på amerikanska ubåtar. Beskrivningar av ubåtstorn, ubåtars beteende och vissa svenska officerares beteende tyder på en västlig operation. Dessutom hade Nato mera än Sovjet ett motiv att skrämma svenskarna. Nato ville stärka svenskarnas beredskap mot ryska ubåtar. Tunander menar, att det var en amerikansk ubåt som släpptes ut vid Mälsten, när elduppehåll några timmar märkligt nog hade kommenderats.

Överste Lars Hansson var 1982 chef för Stockholms kustartilleri. Han medger att han då trodde på ubåtskommissionens utpekande av Warszawapakten för intrånget. Men nu håller han med Ola Tunander om att det troligen var en Natoubåt. Han påpekar bland annat det den aktuella kvällen kom uppgifter om ett samtal från en Nato-ambassad till försvarsstaben: och skriver:

Sådana samtal antecknas alltid i den krigsdagbok som kontinuerligt fördes i operationsledningen. De aktuella sidorna i krigsdagboken har avlägsnats och inte återfunnits. Alla andra sidor finns kvar. Ljudband med hydrofoninspelningar i området den aktuella tiden lär ha försvunnit eller förvanskats.”

Överstelöjtnant Sven Olof Kviman var befälhavare för minstationen på Mälsten under ubåtsjakten i Hårsfjärden 1982. Han skriver att vid Hårsfjärden den 12 oktober 1982 gjordes den säkraste inspelningen av ubåt under hela 80-talet. Inspelningen är 3,47 minuter lång och sekvensen har bland annat visats för Ryssland. Men i Sverige är den fortfarande hemlig. Allt annat är öppet. Om regeringen släpper inspelningen blir det ett slut på spekulationerna om ubåten kom från Nato eller Sovjet, menar Kviman

Förre överstelöjtnanten Sune Thomsson var aktiv i ubåtsskyddsverksamheten. Han tvivlar nu på att det överhuvud taget fanns någon ubåt i Hårsfjärden 1982. Han påpekar att den ljudinspelning som gjordes och som påstods vara en ubåt, inte av norska experter och Försvarets Forskningsanstalt anses vara ljudet från en ubåt.

....till den oförtröttlige gandhianen Jan Viklund, som i sin ”Gandhi Today” på Internet sammanfattar situationen i norra Irak:

Kurder och araber konkurrerar om den sköra tryggheten i norr. Infrastrukturen klarar inte påfrestningarna om ännu fler anländer. Med Saddam-tiden som öppet sår förvägras araberna att köpa mark och hem i Kurdistan. Medan storkrig hotar hela området; Turkiet hotar kurderna. USA hotar Iran. Syrien stöttar Turkiet. Turkiet stöttar Iran. USA stöttar Israel.”

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som skickat ett e-brev om vattenförsörjning och jordbevarande i Dharampur, det bergiga och fattiga område som sedan många år är platsen för olika Tuff-projekt, bland annat sex skolor. Han uppger att 315 små dammar och 150 brunnar byggts med lokalbefolkningens hjälp. Genom små jordvallar i sluttningarna har massor av jord räddats under de häftiga monsunregnen. 1700 hektar åkerjord har på det viset återvunnits. 75 000 mangoträd har planterats.

....till de allt flera som löser sina presentproblem genom att köpa Tuffs mangogram och därmed bidrar till ännu flera mangoträd i indiska Dharampur.

....till minnet av Per Anders Fogelström, som skulle ha fyllt 90 i år. Alla är hjärtligt välkomna till Kulturcaféet, Bollmora föreningsgård tisdag den 27 november, kl 19. Göran Flodman och Åke Sandin som samarbetade med Fogelström i fredsrörelsen inleder då en träff som har rubriken VI MINNS PER ANDERS FOGELSTRÖM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar