fredag, november 23

MONICA SCHELIN FRÅGAR ÅKE SANDIN OM P A FOGELSTRÖM

Det här är Monica Schelin i Radio Tuff. Nästa lockande Tuff-möte är tisdagen den 27 november på Kulturcaféet i Bollmora föreningsgård. Det har fått rubriken ”Vi minns Per Anders Fogelström” och det är Göran Flodman och du Åke Sandin som är inledare. Ska vi minnas Fogelström?

Ja, det ska vi verkligen. Jag blir varm om hjärtat varje gång jag tänker på honom. Inte nog med att han skrev ett 40-tal böcker och blev en mycket folkkär författare, han var också otroligt beundransvärd som människa. Jag är ingen idoldyrkare, men om jag skulle nämna de fem finaste människor (det där med finaste låter kanske lite löjligt) som jag haft förmånen att känna och jobba ihop med så vore Fogelström given på en topplats.

En ”fin människa”, vad menar du med det?

Per Anders var i bästa mening människovänlig, en verklig humanist. Flera har kallat honom from, trots att han var med och grundade Förbundet för religionsfrihet och föredrog borgerliga vigslar och begravningar. En tolerant och diplomatisk människa, som försökte se det bästa också hos meningsmotståndare. Dessutom hade han en enorm arbetskapacitet, inte bara som författare utan också som oavlönad ordförande i Svenska Freds under 13 år.

Var det i Svenska Freds du lärde känna honom?

Ja, jag var med i styrelsen från slutet av 60-talet och då var Fogelström ordförande, under vars tid jag i flera år var vice ordförande.

Och sen efterträdde du honom som ordförande 1977-1979. Hur var det?

Fogelström och jag var de sista amatörerna som ordföranden. Jag jobbade ju heltid på Nyboda skola och många timmar i Tuff, så jag fick sticka in till Svenska Freds för att dra stenciler på kvällarna och fick inte ens bensinpengar och parkeringsböter betalda. Det är väl den vanan som gör att jag fortsätter att göra oavlönad radio i den gamla folkrörelsetraditionen. Och Fogelström han satsade ibland egna pengar på att avlöna Svenska Freds’ ende anställde, en annan fantastisk människa, Lennart Ivarsson. Sedan dess har Svenska Freds flera avlönade, nu till exempel ordförande, generalsekreterare och politisk sekreterare. Det gör föreningen effektivare men samtidigt mindre fri på grund av beroendet av statsanslag, till exempel från UD.

Har Fogelström till och med påverkat valet av namn på Tuff, alltså en ulands- och fredsförening.

Det stämmer. 1958 skrev han tillsammans med Roland Morell sin kanske tunnaste bok, som dock blev en enorm inspiration för oss som då var ganska unga. Den hette ”I stället för atombomb”, och där föreslogs att Sverige militärt avrusta och använda alla miljarderna för att bekämpa hunger, analfabetism och förtryck bland världens fattiga i tredje världen.

Göran Flodman är jämte dig inledare i mötet tisdag den 17 november på Kultucaféet. Hur minns han Per Anders Fogelström?

Jo, Göran var i många år med i Svenska Freds styrelse, bland annat en tid som ekonomiansvarig. Han påminner lite om Fogelström, till exempel i sin förnuftstro och vidsynthet. Det kan många deltagare i det populära diskussionscaféet Filosofika intyga, där Göran i många år varit en briljant samtalsledare.

Det har nämnts att det här mötet den 27:e ska var ett dubbeljubileum. Hur då?

Jo, i år skulle Per Anders ha fyllt 90 och Tuff har nu funnits i 40 år . Och på Tuffs första möte 1967 i ett fullpackat Bollmora bibliotek var Fogelström med.

När han fyllde 70 gav Tomas Magnusson och du Åke ut en citatbok för att hedra honom. Kan du läsa någon av era Fogelströmcitat:

”I dag godkänner vi en dubbelmoral, enligt vilken våra barn lärs alla kristna och allmänt humanistiska motiveringar för att älska sin nästa – och bästa sättet att avliva denna nästa”....

”Vi måste våga se framåt och knyta an till visionen, det ideala. Vi lever och dör bara en gång – varför skulle vi då inte göra det med ansiktet mot hoppet och i tron på en framtid för våra barn och vår värld”
----------------------------------------
Monica Schelin och Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1159

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar