måndag, november 12

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1158) 07-11-11 till ....

....till den globala kampanjdagen (5/11) mot klustervapen. I 40 länder gjordes manifestationer. Tuff var aktivt i Tyresö centrum och samlade många namn på ett upprop mot klustervapen. Det blev sju fulltecknade listor.

....till Svenska Freds, som i en artikel i Folk och Försvars tidskrift ”Perspektiv” (5/11)
uppmanar försvarsminister Sten Tolgfors att låta Sverige gå i spetsen för ett långtgående förbud mot klustervapen. Det kommer att sprida fred, säkerhet och rädda liv, hävdas det. Artikeln i sin helhet finns på:
http://www.svenskafreds.se/klusterbomber/0711-Perpektiv-Tolgfors.shtml

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som i e-post till Strandskolans rektor, personal och elever framfört sitt hjärtliga tack för skolans fina insats den 17 oktober. Då hade skolan ett Öppet hus, som inbringade 31 512 kr. Bhikhu framhåller att denna summa i den indiska ekonomin ger stor effekt, motsvarar 180 000 indiska rupier, som räcker till att täcka hälften av kostnaderna för lärarlöner och mat vid skolan Virekshetra i Dharampur. Där finns 118 elever i klasserna 3-7, vilka också bor på skolan.

....till tidskriften ”Deutscher Ostdienst” (10/2007), organ för de 14 miljoner tyskar som kring krigsslutet 1945 etniskt rensades från områden, där deras förfäder bott i sekler. Drygt två miljoner av dem dog eller dödades på kuppen. I tidskriften berättas om den gamla svenskön Usedom vid Östersjön. Där fanns den tyska staden Swinemünde, i dag det polska Swinoujscie. Om vad som hände där den 12 mars 1945, exakt en månad efter bombmassakern på flera tiotusen Dresdenbor heter det så här:

”Hamnen var full av flyktingsfartyg från Hinterpommern, Väst- och Ostpreussen. På järnvägsstationen stod överfulla lasarettståg beredda för avfart, när 671 amerikanska bombflygplan förvandlade staden till ett brinnande inferno. Över 23 000 människor dödades och begravdes på den närbelägna kullen Golm”

Efter ett besök vid massgraven Golm förekom 1999 på Succékanalen 91,4 – Tyresöradion en halvtimme under rubriken ”Massmördandet från luften, en märkligt accepterad krigsförbrytelse”. Underrubriken löd: ”Vem fan vet något om Swinemünde?” Det är en befogad fråga, för här handlade det om 23 000 dödade civila flyktingar och sårade soldar och Swinemünde låg nära Skåne. Hela denna radiohalvtimme finns att läsa på http://www.vedebesegrade.blogspot.com/ juli 1999.

....till alla kloka och solidariska människor som använder Tuffs gåvobrev mangogrammen för att gratulera vid födelsedagar eller till minne av någon avliden. Det har bidragit till att 75 000 mangoträd nu har planterats bland indiska Dharampurs många små fattiga byar

....till Annika Nicolau, född Atterlo, uppvuxen i Fårdala, Tyresö, men sedan många år boende på Cypern. Hon var mycket hjälpsam genom att tipsa oss om Cypernsvenskar, så att flera intervjuer kunde göras för Succékanalen 91,4 –Tyresöradion vid besöket där för en vecka sedan

....till det populära samtalscaféet Filosofika, vars nästa träff redan är måndag den 12 november. Ämne: Brott och straff. Plats och tid: Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80, kl 19-21. Nästa Tuff-arrangemang har rubriken ”Vi minns Per Anders Fogelström”, då Göran Flodman och Åke Sandin berättar om Fogelströms stora insatser i svensk fredsrörelse. Det sker i Föreningsgårdens Kulturcafé tisdag den 27 november, kl 19

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar