lördag, juli 28

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1143) 07-07-29 till....

....till Tuffs indiska partners Bhikhu och Kokila Vyas, som inbjöd sina supportrar, bland annat Tuff-styrelsen, till en samling i går (28/7) för att fira tillkomsten av ett elevhem för gymnasieflickor i byn Bilpudi i det bergiga och tidigare så försummade Dahrampur. Innan Tuff för ett par decennier sedan började finansiera utveckling av de hundratals små fattiga byarna där fanns knappt några fungerande skolor alls, så gymnasieutbildning också för flickor är närmast revolutionerade.

....till lyssnare som hör av sig med synpunkter, vilka sedan läggs in under fliken ”Sagt om 91,4” på hemsidan http://www.tyresoradion.se/

....till journalisten och författaren Göran Rosenberg, som i DN (25/7) skriver under rubriken ”Destruktiv politik”. Det är USA:s och Israels politik han syftar på:

”USA och Israel kastar i dag sten i ett minfält i stället för att röja det. Exempelvis röja undan huvuddelen av bosättningarna, vägspärrarna och andra territoriella hinder för bildandet av en palestinsk stat längs 1967 års gränser”

Rosenberg menar att politiken haft som mål att omöjliggöra bildandet av en verklig palestinsk stat vid sidan av Israel, vilket skett genom att försvaga varje palestinsk ledare:

”Först förödmjukade man Yassir Arafat tills han dog, sedan drog man undan mattan för Mahmoud Abbas tills han blev patetisk, sedan bojkottade man den folkligt valda ”Hamasregeringen” så den inte kunde fungera, sedan beväpnade man Fatah mot Hamas, sedan spelade man förvånad och chockerad när palestinier helt förutsägbart började slå ihjäl varandra”

....till ambassadören Hans Corell, tidigare FN:s rättschef, som sagt att ”det sorgligaste i min karriär har varit att se hur västliga ledare bryter mot folkrätten”. I onsdags (25/7) deltog han i SR:s Studio Ett i en diskussion om de internationella domstolarna. På frågan om inte också västliga ledare någon gång kunde ställas inför rätta sa Corell:

”Min uppfattning är att angreppet på Irak var i klar strid mot FN-stadgan och det här är ett av problemen som vi har. Jag får det ofta i ansiktet när jag talar i Asien eller med araber, som pekar på dubbelmoralen. En del gör som det passar, för det är så starka att det kan göra på det viset. Det viktiga är allas likhet inför lagen”

....till minnet av Lars Forssell, som avled i torsdags (26/7). Få författare har under så många år betytt så mycket för oss som kämpar mot krig och för internationell solidaritet. Det finns mycket i hans produktion att minnas med tacksamhet men låt oss lyssna till hans text till Louis Ferrés Le Deserteur, när Ulla Sjöblom sjungen den.








.'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar