lördag, juli 14

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1141) 07-07-15 till....

....till Petra Sokolowski i Sveriges Radios program ”Människor och tro” (6/7). Hon berättade om den nu uppblossande diskussionen i Spanien om inbördeskriget för 70 år sedan. Hon betonade det meningslösa mördandet och grymheterna från båda sidor, berättade om de många munkarna i klostret El Escorial, som avrättades av vänstern men intervjuade också släktingar till vänstersympatisörer, som hade mördats av Francos hejdukar. I slutet av inslaget citerades Alfonso Comin (1933-1980), som var både troende katolik och kommunist:

”Jag tillhör ett parti som har skjutit hjältar och en kyrka som har förföljt helgon”

Det är skönt med människor som är så livserfarna, att de inte propagandistiskt indelar krigförande parter i ”onda” och ”goda”. Den uppdelningen är viktig för mediefolket i mittfåran, som ängsligt vill bevisa att de minsann vet vilka de ”onda” är. I måndags (9/7) visade SvT:s Rapport bilder på en av serber (de ”onda”) misshandlad kosovoalban (en av de ”goda”). Men hur ofta har vi fått se bilder på dödade eller misshandlade kosovoserber eller på de hundratusentals serber som fördrivits från Kosovo till en eländig flyktingtillvaro eller på ruinerna efter de hundratals vandaliserade serbiska kyrkorna, klostren och kyrkogårdarna i Kosovo?

....till Tuffs indiske partner, gandhianen Bhikhu Vyas, som i ett av sina många e-brev till oss citerar en tänkvärd vers av en okänd författare:

Life ends when you stop Dreaming
Hope ends when you stop Believing
Love ends when you stop Caring
Friendship ends when you stop Sharing

Bhikhu meddelar också att monsunregnen nu har börjat i delstaten Gujarat, där alla Tuff-projekten finns. Därför har de senaste två veckorna 2000 mangoplantor planterats vid Tuff-skolorna och i byarna runtom. Den kommande månaden kommer ytterligare 5000 plantor att distribueras. Allt flera använder Tuffs mangogram för att gratulera eller kondolera. Hittills i år har 8 440 kr kommit in till Tuffs insamlingskonto (pg 79 36 36 -2) för mangogram. Kan beställas av Monica, tel 08 -712 2581

....till det svenska Räddningsverket som jobbar i Libanon med den svåra uppgiften att röja alla icke detonerade klusterbomber, som Israel fällde över landet de tre sista dygnen av det krig som började för ett år sedan. Många civila libaneser har dödats eller allvarligt skadats sedan dess av dessa små djävulska vapen, Räddningsverket har hittills lyckats desarmera över 100 000 av dem, men beräknar att det finns nästan en miljon andra, som gör att libanesiska barn och bönder ständigt riskerar livet.

....till förre partiledaren Bengt Westerberg, numera ordförande i Svenska Röda korset, som vill att Sverige skall kräva förbud mot alla klustervapen, vilket Belgien och andra länder redan infört. Regeringen tvekar eftersom vi själva tillverkar klustervapnet Bombkapsel 90. Westerberg och Röda korset anser det också vara fel att avvisa flyktingar från Irak, som de anser vara drabbat av väpnad konflikt. Svenska Freds tillhör de organisationer som kräver totalförbud mot klustervapen

....till insändarskribenten Gunnar Olofsson, som i DN (13/7) skriver under rubriken ”Stoppa tillverkningen av klusterbomber”. Om Libanon skriver han bland annat:

”Kravet måste nu vara att Israel bidrar med resurser för att avlägsna alla minor och bomber, så att bönderna nu kan bruka sin jord”

....till förre riksdagsmannen, blott 24-årige Gustav Fridolin, som hade mycket bra att säga i sitt sommarpratarprogram på Sveriges Radio i fredags (13/7), bland annat:

”Inget gott kan nånsin komma ur den våldets maktkalkyl, som får människor att använda dödandet som politisk metod. Terror får människor att helt överge förnuft, humanism och alla rationella överväganden och i stället ersätta dem med rädsla och hat”.

....till människor som hör av sig med synpunkter på Radio Tuff och Succékanalen 91,4. Massor av omdömen om radion finns redan under fliken ”Sagt om 91,4” på http://www.tyresoradion.se/ Välkommen att ringa in synpunkter på tel 08-712 4463 eller till ake.sandin@tyresoradion.se Alla utom anonyma omdömen beaktas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar