lördag, juli 21

ATT GE RÖST ÅT DE ALDRIG HÖRDA

På Succékanalen 91,4 har det blivit intervjuer med minst 2500 människor. Många av dem har varit så kallade ”vanliga”, men när man sätter sig ner och frågar ut dem visar de sig vara helt unika. Så radion ger röst åt de tidigare aldrig hörda, det är ett skäl så gott som något att envetet fortsätta att göra frivillig radio.

1989 gav Tuff ut ett häfte om de säsongarbetande indiska sockerrörshuggarna i delstaten Gujarat. Under ett dussintal år finansierade Tuff ett femtiotal stora skoltält med unga lärarinnor för ca 3000 barn i sockerrörshuggarnas eländiga läger. Den unga indiskan Chiku Vyas gjorde för Tuffs räkning en serie intervjuer med dessa exploaterade och delvis föraktade människor. Rubriken löd: ”Chiku ger röst år de aldrig hörda”.

Flera hundra utomlandsfödda Tyresöbor har kunnat höras på radion. Folk från 60-70 olika länder, från Peru och Surinam i väster till Thailand och Västpapua i öster, har givits en röst. Många har tillhört den största invandrargruppen, finländarna, men några har också varit tyskar. Deras vittnesmål har lärt mig att medierna, som varje vecka sedan andra världskriget har skildrat tyskar som grymma bödlar och förbrytare, har varit lite ensidiga. De har tystat ner att också tyskarna var offer för krigets grymheter.

En av de cirka 150 människor jag har intervjuat hittills i år är Gerda Gulde, som kom till Sverige 1954 och har bott i Hanviken, Tyresö, sedan början av 1970-talet. Hon växte upp i trakten av Stolp (i dag det polska Slupsk) nära Östersjön. Röda armén intog området i början av mars 1945, när Gerda var 14 år. Hon undkom våldtäkter:

”Ibland blev jag förföljd men jag kunde springa så fort och kände varje vrå i terrängen och skogen, så att jag alltid klarade mig.”

Däremot blev hennes mamma våldtagen liksom många andra tyska kvinnor och flickor. En ung kvinna i grannhuset utsattes för en gruppvåldtäkt. Hon blev med barn, Vid ett annat tillfälle när flera familjer tagit sin tillflykt till ett hus togs mammorna in i sovrummet en efter en av soldaterna.

Det allra värsta för den unga Gerda var hungern. Hon fick jobba som lantarbetare men var ofta så uthungrad att hon svimmade. Efter två års hungersnöd fördrevs sedan tyskarna. Resan de tjugotal milen till Östtyskland skedde i boskapsvagnar och tog åtta dagar.

Flera andra tyskfödda Tyresöbor har på radion berättat om mord, våldtäkter och andra övergrepp som drabbade de 14 miljoner tyska civila, som etniskt rensades kring krigsslutet. Över två miljoner av dem dog. Men också svenskfödda har vittnat om liknande grymheter, till exempel Marta Rosenberg på Brevik, Tyresö, som året efter kriget jobbade för Europahjälpen i Masurien, den del av Ostpreussen som tillföll Polen

”Ryssarna våldtog så fruktansvärt, inte bara tyska kvinnor och flickor utan också polska. Och de misshandlade kvinnorna alldeles förskräckligt. Jag hade en kvinna som hjälpreda vid min kokvagn, vars man hade stupat i kriget och som hade sex barn. De bodde i ett hörn av ett gammalt kostall, där på vintern alla världens vindar blåste. Där hade hon en kamin och en vedlår. När hon såg ryssarna komma gömde hon barnens kläder i vedlåren. Men de välte upp och ner på den och tog med sig alla kläder och allt vad hon överhuvud taget hade. Dessutom tvingade de med sig den 16-åriga dottern på lasset. Och mamman försökte med barnen skrikande och klängande i sina kjolar på allt sätt få tillbaka sin flicka. Men då fick hon en spark i ansiktet, så att alla tänderna flög ut.”

Tyska civila blev ofta så utplundrade att barn under vintern inte hade skor utan hade fötterna inlindade i tidningspapper. Och om de många som förvisades från den hembygd där deras förfäder hade bott i sekler, berättade Marta:

”Ibland såg vi sådana där kusliga tåg fullastade med människor och så kunde tåget stanna på en äng eller mitt på ett fält Människor hoppade av. De sökte väl efter vatten med sina handfat eller vad de nu hade, för det mesta av sina tillhörigheter hade ryssarna tagit från dem”.
--------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1142) 2007-07-22

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar