söndag, juli 15

FÖR 90 ÅR SEN FÖDDES PER ANDERS FOGELSTRÖM

Per Anders Fogelström (1917-1998) är för mig den främste i svensk fredsrörelse. Han var en av initiativtagarna till AMSA, Aktionsgruppen mot svensk atombomb, och 1963-1977 ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen för att nämna bara två av hans många insatser.

Den 22 augusti är det 90 år sedan han föddes. När han fyllde 70 sammanställde två av hans efterträdare bland Svenska Freds ordföranden, Tomas Magnusson och jag, en bok för att hedra honom. Den använde hans signatur PAF i titeln, som var ”Från Platon till PAF, citat om krigets vansinne och fredens nödvändighet”. Den består av 363 citat från många olika håll. Här några av Fogelström:

”Våld löser inga problem, bara uppskjuter dem eller omintetgör deras lösande. Man får inte en trasig maskin att fungera genom att sparka på den”

”Jag tror att man måste vara mycket misstänksam när det predikas, att ändamålet helgar medlen, när man låter påskina att vår oförvitlighet är så gränslös, att även de mest fruktansvärda vapen skulle förädlas av att bli använda av oss.”

”Vi samlar rostande högar av vapen till vårt eget skydd, men ger allmosor till kampen mot nöd, sjukdomar och hunger. Vi driver affärer med och gynnar förtryckare”

”Vi i fredsrörelsen vill satsa på den ännu oprövade möjligheten i stället för den länge prövade omöjligheten”

”I dag godkänner vi en dubbelmoral enligt vilken våra barn lärs både alla kristna och allmänt humanistiska motiveringar för att älska sin nästa –och bästa sättet att avliva denna nästa”

På frågan om varför han vapenvägrade:

”Främst väl för att jag inte kan tro på våldets positiva möjligheter. Och därför att jag fruktar dess negativa, minns hur fransmännen som torterades av Hitler i sin tur torterade algerier, hur amerikanerna i Vietnam, hur ryssarna i Prag....”

”Om vi inte finner andra möjligheter än våld kommer våldet att finna oss”

”Fred är inte detsamma som passivitet och vila utan en chans som måste utnyttjas”

”Fredsrörelsen är radikal, den talar för ett brytande med den uråldrigaste konvention och tradition vi har: våld och vapen”

”Vi måste våga se framåt och knyta an till visionen, det ideala. Vi lever och dör bara en gång – varför skulle vi då inte göra det med ansiktet mot hoppet och i tron på en framtid för våra barn och vår värld?”
-----------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff (nr 1141) 2007-07-15

Tycker du att Tuffs insatser är bra är du välkommen som medlem i Tyresö Ulands- och FredsFörening. Att många människor blir medlemmar är det som håller de frivilligt arbetande aktivisterna i gång. Årsavgiften är 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem (annan på samma adress). Välkommen som medlem genom att använda Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 Radio Tuff hörs på 91,4 MHz var sjunde timme och på nätet www.tyresoradion.se

1 kommentar: