lördag, februari 17

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1120) 07-02-18 till....

....till ordföranden i Norra Hälsinglands FN-förening, Inger Holmlund, som i Hälsingekuriren och två andra tidningar (10/2) har en insändare under rubriken ”Jag skäms, Maud Olofsson!” Hon påpekar att den svenska näringslivs-ministern varit i Indien bland annat för att sälja svenska vapen. Hon menar att vapnen bidrar till fattigdom och terrorism samt stärker diktaturer. Inger Holmlund skriver:

”Krig är lidande, smärta, sorg och död för civila, oskyldiga människor, de flesta kvinnor och barn. Krig slår sönder civila strukturer och förstör miljövärden som är svåra att återskapa. Världen behöver nedrustning, inte mera vapen. Under 2005 spenderade världen ofattbara 1118 000 000 000 USD för militära utgifter. Med en bråkdel därav skulle man kunna utrota fattigdom och uppfylla FN:s millenniemål. I stället för vapentillverkning och export kan Sveriges duktiga ingenjörer utveckla förnybara energikällor, miljöförbättrande tekniker och minröjningsfordon.”

....till Sveriges Radios Obs, som i tisdags (13/2) lät Håkan Hermansson med hjälp av nobelpristagaren Joseph Stiglitz’ beräkningar redogöra för USA:s svindlande höga kostnader i pengar, dödade och skadade samt i världspolitiskt anseende. Hermanssons krönika återges senare i dagens Radio Tuff

....till lokaltidningen Mitt i Tyresö, som i tisdags (13/2) hade en notis om att Tuff fyllde 40 år den dagen och att Radio Tuff på frivilligbasis sänts varenda vecka i 22 år.

....till Sveriges Radios journalistveteran Björn Elmbrant, som kommenterar ändringar av utbudet i P 1 med att ”Sveriges Radio som kunskapsföretag håller därmed sakta på att erodera” Han skriver i Aftonbladet (14/2):

”Nu har khmererna från P4 erövrat huvudstaden och intagit Radiohuset. Det är för det mesta radiobyråkrater som sällan eller aldrig gjort egna program, och vars tidigare publicistiska insats som lokalradiochefer varit att exempelvis skicka ut dekret om att Elvis skulle spelas varje timme. De har levt i decennier på P4, utan resurser att kunna gräva och förklara samhällsfrågor och därför byggt sina liv på att göra billig, puttrig flödes-radio. Nu är det deras människosyn som gäller. Nu ska det lallas och duttas.”

Elmbrant varnar för att det blir yta i stället för innehåll. Det finns tyvärr en liknande tendens inom närradion. Där har många stationer köpts upp av privata bolag. Att vi i Tyresö framhärdar på frivilligbasis med Radio Tuff och Succékanalen 91,4 beror inte minst på att vi inte vill att giriga privatintressen skall förvandla vår radio till vulgär flamsradio med intelligensbefriade reklambudskap.

....till socialdemokraterna, som i riksdagens utrikesdebatt i onsdags nu för första gången kräver förbud mot dessa otäcka klusterbomber, som långt efter krigens upphörande fortsätter att döda eller lemlästa civila. Svenska Freds ordförande Frida Blom kommenterar: ”Vi hoppas att den borgerliga regeringen snart sluter upp bakom denna linje”

....till TFF:s Jan Öberg som skriver om EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solanas deklarationer om att han mäklar fred. Men Öberg tillägger ironiskt: ”Han säger att han fixar fred i flera länder varje vecka – men kom ihåg att han var Natos generalsekreterare när Nato bombade Serbien inklusive Kosovo 1999, så han vet vad fred är....” I stället rekommenderar Öberg oss att läsa Sören Sommelius reportage från västra Slavonien, där den jugoslaviska tragedin startade för 16 år sedan. Sommelius hördes på Tyresöradion och i Radio Tuff för ett halvår sedan och hans text finns att läsa på: http://www.transnational.org/Area_YU/2007/Sommelius_Pakrac.html

....till Frankrikes avgående president Jacques Chirac, som för fyra år sedan tillsammans med bland andra Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder varnade för aggressionen mot Irak och därmed ådrog sig USA:s vrede. I veckan har Chirac pratat bredvid mun på en presskonferens och antytt att de eventuella iranska planerna på att skaffa kärnvapen inte var så farliga:

”Mot vilka skulle de avfyra bomben? Mot Israel? Den skulle inte kunna färdas 200 meter genom atmosfären, innan Teheran skulle bli utplånat”,

sade Chirac och alltså pratar nu alarmistiska medier om skandal. Och det ”internationella samfund” som nu upprört förmanar Iran är ju Förenta Staterna, påpekade den franske presidenten.

....till frispråkiga amerikanska journalisten Diana Johnstone, som sedan hon i sin bok ”Dårarnas korståg” nyanserade den ensidiga bilden av krigen i Jugoslavien pestflaggas av mittfårans överstepräster. I CounterPunch (3/2) varnar hon nu för att USA och Israel förbereder att bomba Iran under förevändning att ”förhindra ett andra Holocaust”. Hon tycket det är märkligt att nästan inga protester nu förekommer till skillnad från de stora demonstrationer som i februari 2003 ägde rum inför angreppet på Irak. Debatten har ersatts av alarmism som stämplar varje avvikelse från den gängse uppfattningen som skandalös. Och om Frankrike skriver hon: ”I Frankrike, där folk fäster stort avseende vid ord, har brännmärkningen av verbalt kätteri gått så långt, att man stiftar lagar för att bestraffa politiskt inkorrekta yttranden”

....till fredstidningen Pax, som har två helsidor om fredsaktivisterna på Orust, Ola och Erni Friholt, samt en fin bild på dem på förstasidan. Paret Friholt fick för några år sedan Tuffs pris för ”berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”. Dessutom finns i Pax en insändare från den verkliga fredsveteranen Lennart Ivarsson, 90, som tycker att vi åter måste varna mycket mera för världens alla kärnvapen.

....till Svenska Freds, som visar filmen ”A Force More Powerful”, en dokumentär om ickevåldskampanjer i Polen, Dannmark, Chile och mot apartheidregimen i Sydafrika.Läs mer om filmen på www.aforcemorepowerful.org
Plats: Svenska Freds’ kansli, Svartensgatan 6, t-bana Slussen.
Tid: Tisdag den 20 feb. kl 19. Anmäl dig till felix.cederling@gmail.com

....till ett Irakseminarium, där den irakiska journalisten Haifa Zangana talar om USA:s ockupation och det aktuella läget i Irak. Hon kommer att tala om kvinnornas fruktansvärda situation, om de riktade morden på Iraksakademiker och intellektuella men också om motståndet mot ockupationen. Maria Modig som är ordförande i Fängslade Författares Kommitté i Svenska Pen inleder.
Tid och plats: Torsdagen den 22 februari kl. 18.30 på ABF Stockholm. Inträde: 50:- Arr. IrakSolidaritet och Svenska Pen i samarbete med ABF

....till två lockande Tuff-arrangemang:

1) Diskussionscaféet Filosofikas nästa träff är i Tuff-lokalen Myggdalsv. 80 måndag den 26 feb. kl 19. Ämne: ”En gång var Gud kvinna”. Inledare: Ulla Carina Sellergren och Marianne Stieger

2) Sven Lionell och Åke Sandin kåserar om Teaterföreningen, 20 år, och Tuff, 40 år, i Bollmora föreningsgårds kulturcafé onsdag den 28 feb. kl 19

....till minnet av Olga Alata som under en vistelse i Peru plötsligt avled i
onsdags (14/2). Hon var sedan flera år Tuffs kassör och tillhör en familj som under många år har gjort beundransvärda frivilliga insatser för Tuff, Radio Tuff och Tyresöradion. I dag låter de peruanska panflöjterna mera vemodiga än någonsin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar